Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10-04-2014_17-28-10 / Роздл 3.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
789.5 Кб
Скачать

3.2. Аналіз ефективності використання власного капіталу підприємства

Оцінка ефективності господарської діяльності підприємства здійснюється через порівняння витрат і доходів. Водночас, сума прибутку характеризує лише абсолютну ефективність. З метою отримання висновку про рівень відносної ефективності доцільно отриманий прибуток співставити з понесеними витратами або ресурсами.

При розрахунку показників ефективності використання капіталу доцільно використати такі види фінансових результатів: валовий прибуток (збиток), прибуток (збиток) від операційної діяльності, прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування, прибуток (збиток) від звичайної діяльності, прибуток (збиток) за наслідками господарської (звичайної та надзвичайної) діяльності, чистий прибуток (збиток).

Показники, що характеризують ефективність використання капіталу, поділимо на три групи:

– показники прибутковості (рентабельності) витрат;

– показники прибутковості (рентабельності) капіталу;

– показники окупності витрат і капіталу.

Розрахунок та системне дослідження значення даних показників створює

підгрунття для комплексної оцінки ефективності господарської діяльності підприємства.

Коефіцієнти співвідношень між валовим прибутком (збитком) і собівартістю реалізованої продукції та чистим доходом характеризують відповідно рентабельність (збитковість) виробничих витрат та продажу.

Перший показник свідчить, яку суму валового прибутку (збитку) підприємство одержало з розрахунку на 1 грн витрат, вкладених у формування собівартості. Рентабельність (збитковість) продажу показує, скільки валового прибутку (збитку) надходить підприємству в кожній гривні чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Для характеристики ефективності операційної діяльності використо-вуються показники рентабельності (збитковості) операційної діяльності і рентабельності (збитковості) виручки від операційної діяльності. Вони визначаються відношенням прибутку (збитку) від операційної діяльності відповідно до операційних витрат та чистого доходу від операційної діяльності.

Оцінка ефективності звичайної діяльності підприємства проводиться за допомогою показників загальної та чистої рентабельності (збитковості) звичайної діяльності, які визначаються відношенням відповідно прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування та цього ж фінансового результату після сплати податку на прибуток та витрат, що виникли в результа-

ті звичайної діяльності.

Ефективність господарської (звичайної і надзвичайної) діяльності підпри-

ємства в цілому характеризується показниками загальної та чистої рентабельності (збитковості) господарської діяльності, або їх називають показниками рентабельності підприємства. Вони визначаються як відношення відповідно прибутку (збитку) до загальної суми витрат господарської діяльності.

Показники прибутковості (рентабельності) капіталу відображають ефективність використання капіталу підприємства і його складових частин. Показники загальної рентабельності (збитковості) капіталу (активів) і власного капіталу характеризують ефективність використання відповідно усього капіталу підприємства і окремо власного капіталу з точи зору одержання на одиницю їхньої середньорічної вартості прибутку (збитку) від господарської діяльності. Показники чистої рентабельності (збитковості) капіталу (активів) і власного капіталу визначаються за чистим прибутком (збитком) підприємства.

Загальна рентабельність (збитковість) виробничих фондів показує: скільки одержано прибутку (збитку) від господарської діяльності на 1 грн середньорічної вартості виробничих фондів, до яких відносяться основні засоби, виробничі запаси і незавершене виробництво. Аналогічний зміст має показник чистої рентабельності (збитковості) виробничих фондів, який визначається за чистим прибутком (збитком).

Умовою підвищення ефективності використання капіталу підприємства є випереджаюче зростання результативних показників доходу і прибутку порівняно із зростанням показників розміру витрат і капіталу.

Важливими показниками, які співвідносять доходи і витрати підпри-ємства, є коефіцієнт окупності. Зокрема, коефіцієнти окупності виробничих витрат, адміністративних витрат і витрат на збут визначаються як відношення чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповідно до витрат, які формують собівартість реалізованої продукції, адміністративних витрат і витрат на збут.

Коефіцієнт окупності капіталу (активів) і власного капіталу показують

скільки підприємство одержало чистого доходу (виручки) від реалізації продук-

ції (товарів, робіт, послуг) в розрахунку на 1 грн середньорічної вартості, відповідно капіталу (майна) і власного капіталу. Оцінку коефіцієнтів окупності витрат і капіталу здійснимо за їхньою динамікою.

При умові одержання підприємством чистого прибутку доцільно визначити показники періоду окупності капіталу (активів) власного капіталу (в роках). Вони характеризують відношення середньорічної вартості відповідно капіталу і власного капіталу до чистого прибутку.

Для оцінки рівня ефективності використання капіталу підприємства проведемо розрахунок показників за даними фінансової звітності (табл. 3.4).

Аналіз даних табл. 3.4. свідчить, що за досліджуваний період серед показників прибутковості (рентабельності) капіталу ТОВ „ПОВСТИН-АГРОАЛЬЯНС” за досліджуваний період наявні стабільні негативні тенденції. Так, за останні три роки, динаміка показників ефективності використання капіталу в цілому, власного капіталу і виробничих фондів є негативною.

Зокрема, загальна та чиста рентабельність власного капіталу, значення яких не відрізняється по причині не сплати підприємством податку на прибуток, за період 2011 – 2013 рр. знизилась відповідно з 16,8 % до -39,3 %.

Пов’язаною з показниками рентабельності є й загальна оцінка показників окупності власного капіталу ТОВ „ПОВСТИНАГРОАЛЬЯНС”, вказує також на негативну динаміку за досліджуваний період 2011 – 2013 рр.

Окремо слід наголосити на існуючій можливості за допомогою факторного аналізу рентабельності (збитковості) капіталу підприємства визначати виключимо кількісний вплив чинників на зміну показники ефективності використання капіталу в цілому і окремих його видів за допомогою факторного аналізу показників рентабельності капіталу за допомогою моделі факторного аналізу (формула 3.2):

РК× РВК = РП × КОК × РВК = РП × КОА × ПВ × РВК, (3.2)

де РВК – загальна рентабельність (збитковість) власного капіталу,

Таблиця 3.4

Соседние файлы в папке 10-04-2014_17-28-10