Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

10-04-2014_17-28-10 / Вступ

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
35.84 Кб
Скачать

7

ВСТУП

Актуальність теми. Власний капітал підприємства за сучасних умов господарювання набуває надзвичайної ваги, оскільки він є одним із найважливіших і найістотніших показників для підприємства, бо втілює забезпеченість коштами для функціонування підприємства, платоспроможність та кредитоспроможність підприємства.

Взагалі, капітал підприємства являє собою сукупність фінансових ресурсів, що використовуються ним як джерело фінансування господарської діяльності з метою одержання прибутку.

На нинішньому етапі розвитку в Україні одночасно із формуванням ринкових відносин, здійсненням процесів роздержавлення та структурної перебудови економіки відбуваються глобальні зміни і в управлінні. Це, у свою чергу, викликало величезний інтерес до такої моделі управління, яка відповідає меті підвищення ефективності діяльності і водночас дає змогу зберегти стабільність та фінансову незалежність суб’єкта господарювання в умовах, які постійно змінюються. В зв’язку з цим актуальність теми дипломної роботи полягає в необхідності подальших досліджень процесів формування та використання власного капіталу господарюючих суб’єктів, а також оцінки рівня ефективності управління ним.

Будучи головною економічною базою створення і розвитку підприємства, капітал у процесі свого функціонування забезпечує інтереси держави, власників і персоналу. Це пов’язано з активним розвитком підприємницької діяльності, формуванням різних форм власності господарюючих суб’єктів.

З економічної сутності капіталу випливає його об’єктивна необхідність для підприємницьких структур і держави в цілому, капітал необхідний підприємству для його державної реєстрації й здійснення процесу фінансування господарської діяльності; його обсяг визначає як розміри підприємства, так і показники його розвитку; при збільшенні його обсягів виникає можливість розширення масштабів господарської діяльності; його вкладення в господарську діяльність формує можливості задоволення зростаючих потреб найманих робітників; і, нарешті, через його формування, використання та відтворення здійснюється реалізація інтересів не лише підприємств, а й держави, а значить, і всього суспільства, тобто створюються умови розвитку всієї економічної системи держави.

В економічній літературі вивченням капіталу займалися ряд вчених, серед яких: К. Маркс, А. Сміт, Д. Рікардо, А. Афанасьєв, В. В. Ковальов, І. Д. Зятовський, Г. Г. Кірєйцев, Г. Б. Поляк, А. М. Поддерьогін, І. А. Бланк, Джеймс К. Ван Хорн, В. К. Савчук, Г. О. Крамаренко, О. О. Терещенко та інші.

Однак ціла низка проблем формування обсягів і структури капіталу ще залишаються недослідженими, а саме такі, як питання розрахунку оптимального співвідношення між власним і залученим капіталом на підприємстві. Розрахунок вартості власного та позичкового капіталу підприємства в цілому дозволяв би фінансистам на підприємстві оперативно визначати безпечні обсяги фінансування з різних джерел у процесі поточної фінансової роботи.

Зважаючи на це, розробка питання щодо сутності, формування та використання, а також шляхів підвищення ефективності управління власним капіталом підприємства є першочерговим завданням спеціалістів з економічних дисциплін.

Мета та завдання для дослідження. Мета випускної роботи – вивчення та аналіз теоретичних та практичних підходів до формування капіталу відповідно до нових умов соціально-економічного розвитку аграрних підприємств, а також визначення концептуальних принципів управління капіталом підприємства та раціоналізація його структури.

Виходячи з поставленої мети при написанні випускної роботи вирішувались наступні завдання:

– дослідження теоретичних основ формування та використання капіталу, його структури та функції;

– вивчення показників оцінки вартості капіталу та джерела його форму-

вання;

– здійснення оцінки фінансово-економічної діяльності підприємства;

– аналіз порядку формування та використання власного капіталу підприємства;

– оцінка ефективності використання та управління власним капіталом;

– розробка способів автоматизації власного капіталу на підприємстві.

Практичне значення проведеного дослідження полягає в розробці пропозицій і рекомендацій для підприємств, спрямованих на ефективне формування та використання власного капіталу та його ролі у фінансовому забезпеченні діяльності підприємства.

Об’єкт і предмет дослідження. Об’єктом дослідження у випускній роботі є фінансові аспекти фінансування господарської діяльності підприємства за рахунок власного капіталу господарюючих суб’єктів.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних прийомів та практичних особливостей формування власного капіталу в умовах конкретного підприємства, яким є товариства з обмеженою відповідальністю „ТОВСТИНАГРОАЛЬЯНС” Пирятинського району.

Джерелами інформації було використано установчі документи, фінансову звітність підприємства та інші матеріали, що стосуються використання власного капіталу в процесі господарської діяльності, наукові видання інших науково-дослідних установ.

Соседние файлы в папке 10-04-2014_17-28-10