Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

10-04-2014_17-28-10 / Висновки

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
44.54 Кб
Скачать

87

ВИСНОВКИ

Результати дослідження у випускній роботі дали підстави зробити висновки теоретичного, методичного і практичного характеру, які зводяться до наступного:

1. Власний капітал підприємства за сучасних умов господарювання набуває надзвичайної ваги, оскільки він є одним із найважливіших і найістотніших показників для підприємства, бо втілює забезпеченість коштами для функціонування підприємства, платоспроможність та кредитоспроможність підприємства.

2. Ефективність господарської діяльності підприємства визначається процесами формування його капіталу. При цьому повинні враховуватися потреби підприємства у придбанні необхідних активів і оптимізація його структури з позиції ефективного використання власних та запозичених фінансових ресурсів. Потенціал управління власним капіталом підприємства є головним компонентом загального потенціалу підприємства, тому що він виз-начає реалізацію стратегічних цілей підприємства і всіх інших його потенціалів.

3. Аналіз майнового стану свідчать про досить значні зміни майнового потенціалу підприємства. Так за період 2011 – 2012 років загальна вартість майна ТОВ „ПОВСТИНАГРОАЛЬЯНС” зменшилась на 74806 тис. грн, або на 43,2 %. Таке зменшення обумовлене фактично лише через зниження обсягів оборотних активів підприємства, які за даний період зменшились на 74406 тис. грн (44,3 %), в той час як загальна величина оборотних активів за аналогічний період зменшилась лише на 554 тис. грн (10,3 %). За наступні два роки майно ТОВ „ПОВСТИНАГРОАЛЬЯНС” вже зазнало збільшення, а величина такого зростання становила – 14714 тис. грн, або на 14,9 %. При цьому, виключний вплив на загальну зміну мали вже необоротні активи, величина яких збільшилась на 34132 тис. грн., тобто майже у вісім раз, тоді як оборотні активи за аналогічний період продовжували зменшуватись – на 19261 тис. грн, що у відносному виразі склало 20,6 %.

4. Дослідження вказують на одночасний розвиток в ТОВ „ПОВСТИНАГРОАЛЬЯНС” у 2011 – 2013 рр. двох взаємопов’язаних процесів – приріст обсягів власних оборотних коштів підприємства та його запасів на формування яких саме й використовуються власні оборотні кошти, залучаючи при потребі короткострокові та довгострокові запозичення в 2011 – 2012 рр. та їх одночасне зменшення за наступні два роки. Так, за період 2011 – 2012 рр. власні оборотні кошти ТОВ „ПОВСТИН-АГРОАЛЬЯНС” зросли на 22671 тис. грн. При цьому величина запасів підприємства за аналогічний період збільшилась на 45350 тис. грн. За наступні два роки дані позитивні тенденції змінились на негативні, однак слід відмітити вже переважання за темпами зниження обсягів саме власних оборотних коштів і повернення їх знову до негативного значення.

5. Аналіз фінансових результатів свідчать про негативний момент в діяльності ТОВ „ПОВСТИНАГРОАЛЬЯНС”, що полягає в стабільному погіршенні його фінансових результатів за період 2011 – 2012 рр. За наступні два роки ситуація продовжувала змінюватись в негативному напрямку, а підприємство перетворилось із прибуткового в збиткове

6. Капітал підприємства в цілому є сумою коштів, основних фондів, нематеріальних активів. Відповідна оцінка підтверджує підтверджують факт значного зменшення загальної величини капіталу ТОВ „ПОВСТИНАГРО-АЛЬЯНС” за період 2011 – 2012 років, а саме на 74806 тис. грн, або на 43,2 %. Таке зменшення пасивів підприємства було обумовлено виключно зменшенням обсягів зобов’язань підприємства. Даний факт призвів до зростання частки власного капіталу і відповідного зменшення питомої ваги зобов’язань ТОВ „ПОВСТИНАГРОАЛЬЯНС” на 18,6 % однак не завадив домінуванню зобов’язань в структурі пасивів підприємства. За період наступних 2012 – 2013 рр. в ТОВ „ПОВСТИНАГРОАЛЬЯНС” одночасним зростанням характеризу-валась зміна розміру, як власного капіталу, так і зобов’язань. При цьому абсолютний вираз таких змін склав 11898 тис. грн і 2816 тис. грн відповідно.

7. На підприємстві власний капітал представлений в наступних формах:

зареєстрований (статутний) капітал, капітал у дооцінках (інший додатковий капітал), додатковий капітал та нерозподілений прибуток.

8. Аналіз підтверджує встановлену вище тенденцію до зростання у ТОВ „ПОВСТИНАГРОАЛЬЯНС” загального розміру власного капіталу підприємства, абсолютний розмір якого за досліджуваний період 2012 – 2013 рр. становив 11898 тис. грн. Співставлення в динаміці розмірів власного капіталу лише за останні два роки слід пояснити тим, що у 2011 р. через знач-ний обсяг непокритих збитків підприємство мало негативний розмір власного капіталу. З позицій зміни розмірів окремих складових власного капіталу, слід констатувати зростання за 2012 – 2013 рр., як абсолютного, так і відносного розміру статутного капіталу ТОВ „ПОВСТИНАГРОАЛЬЯНС”, який у 2013 р. змінив назву на зареєстрований, а також іншого додаткового капіталу, що теж відтепер називається капітал у дооцінках та додаткового капіталу, який, взагалі, був відсутній в минулі роки. В той же час слід відзначити різке зменшення розміру нерозподіленого прибутку підприємства.

9. Оцінка показників оцінки ефективності використання капіталу свідчить, що за досліджуваний період серед показників прибутковості (рентабельності) капіталу ТОВ „ПОВСТИН-АГРОАЛЬЯНС” за досліджуваний період наявні стабільні негативні тенденції. Так, за останні три роки, динаміка показників ефективності використання капіталу в цілому, власного капіталу і виробничих фондів є негативною. Зокрема, загальна та чиста рентабельність власного капіталу, значення яких не відрізняється по причині не сплати підприємством податку на прибуток, за період 2011 – 2013 рр. знизилась відповідно з 16,8 % до -39,3 %.

10. Факторний аналіз рентабельності власного капіталу підприємства підтвердив загальну негативну динаміку рівня рентабельності власного капіталу за період 2011 – 2013 рр., а також вплив на неї рентабельності капіталу підприємства та рівня фінансової залежності.

11. Враховуючи результати проведених досліджень з метою удоскона-лення структури власного капіталу, а також оптимізації джерел формування та напрямків його використання на конкретному підприємстві, на нашу думку необхідно:

1) покращити фінансовий стан підприємства за рахунок здійснення всіх заходів по підвищенню прибутковості діяльності з метою збільшення власного капіталу через формування з сум нерозподіленого прибутку резервного капіталу, який забезпечить страхування ризиків збитковості;

2) розширити можливості залучення позичкового капіталу в період особливо напружених робіт з метою підвищення рентабельності власного капіталу підприємства;

3) автоматизувати процеси аналітичної оцінки структури та змін в складі власного капіталу підприємства загалом, та окремих його складових, зокрема., надавши цим самим даному процесу систематичного характеру і як наслідок запобігши проявам негативних тенденцій, пов’язаних із власним капіталом підприємства.

Соседние файлы в папке 10-04-2014_17-28-10