Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MONOGRAFIYa.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
407.55 Кб
Скачать

Ент0м03и

Браульоз (вошивість бджіл)

Інвазійна хвороба, яка викликається комахою браулою, що паразитує на покривах маток і бджіл.

Збудник хвороби - сліпа браула Braula coeca, або бджолина воша з класу комахи, ряду двокрилі. Браула - безкрила комаха розміром 1,3x1 мм, червоно-бурого кольору, з трьома парами ніг. Голова велика, плоска, трикутна з вусиками і ротовим апаратом; груди короткі, шайбовидні; черевце: у самок - овальне, у самців - видовжене. Зимують самки і самці на бджолах та матці в клубі бджіл. Запліднення відбувається весною. Через дві доби самки починають відкладати яйця по одному-кілька за добу (всього біля 200 шт.), які розміщує у комірках з медом перед його запечатуванням.

Через 5...7 діб з яєць виходять личинки білого кольору довжиною 0,8 мм. Вони живляться воском, рухаючись по печатці, роблячи звивисті ходи у кришечках довжиною 2...10 см.Личинки можуть живитись і пергою та медом. У кінці ходу личинки заляльковуються. Загальний розвиток браули від яйця до дорослої особини проходить 63,... 74 доби. Браули, зняті з тіла бджоли, живуть 2...З доби.

Ознаки і перебіг хвороби

Хвороба розвивається повільно. Браули досить рухливі і переміщаються з бджоли на бджолу. Знаходяться комахи на грудці та голові маток і бджіл, рідше зустрічаються на нижній стороні грудей трутнів. Живляться браули маточним і личинковим кормом. Для цього вони передніми кінцівками подразнюють верхню губу бджіл годувальниць до того часу, поки не з'явиться краплинка корму, яку вони зразу х перехоплюють і з'їдають. Часто також перехоплюють корм при його передачі від однієї бджоли до іншої або при годуванні матки і трутнів. Влітку на матці буває 1... 10 браул, а на бджолах - 1...3. У зимовий період на матці може бути 150... 370 браул.

Уражені бджоли збуджені, прагнуть скинути з свого тіла браул. Бджоли не можуть літати, сім'ї слабо розвиваються, недогодовується розплід, матка скорочує або припиняє відкладання яєць. Взимку клуб буває рихлим, споживається більше корму, проходить опоношення, багато бджіл гине і може загинути матка.

Діагноз встановлюють, знаходячи браул на матці та свиті. Браул можна бачити неозброєним оком чи під лупою. Для підтвердження діагнозу виявлених істот відправляють у ветлабораторію.

Профілактика Попереджують занесення браул на пасіку. Хвороба зустрічається рідко. Багато браул гине у зимовий період та під час боротьби з вароатозом.

Заходи боротьби При виявленні хвороби на пасіку накладається карантин. Печатку меду зрізають і перетоплюють на віск, чим знищуються личинки та лялечки браул. Можна провести обкурювання сімей фенотіазином чи фольбексом. Застосовують порошок вароабрауліну - 3...5 г на рамку, обробляють 3...5 разів через 6...7 діб.

Сенотаїніоз ( м і а з )

Інвазійна хвороба льотчик бджіл, яка викликається личинками мух і веде до ослаблення бджолосімей через загибель бджіл. Збудник хвороби – муха Sonotanis tricusois , представник ряду двокрилі. Мухи попелясто-сірі довжиною 6...9 мм з білими полосами на голові, тому їх ще називають білоголовки. Личинка мухи червоподібна, безнога з непомітною головою , білого кольору, довжиною 0,5...0,9 мм. Молоді самці і самки живуть за межами пасік. Плідні самки у сонячні дні прилітають на пасіки і знаходяться на дахах, стінках вуликів. Швидко літаючи, самка доганяє бджолу, що летить і відкладає личинку на сполучення голово-грудки. Муха живородна і може відкласти 200...300 личинок. Личинка проникає в грудну частину і живиться там гемолімфою і тканинами, може живитись і вмістом черевця. Більшість бджіл гине за 10 діб, а личинка досягає довжини 11...15 мм. Потім зріла личинка залишає труп бджоли, залазить у землю, де перетворюється у лялечку, а остання -в комаху. Загальний цикл розвитку триває 25... 37 діб. За літній період мухи дають два покоління. Зимують лялечки у грунті на глибині 20 см.

Ознаки і перебіг хвороби Сенотаїніоз зустрічається у південних областях в червні... вересні. Особливо заражаються бджолині сім'ї, що стоять на сонці. Заражені бджоли частіше гинуть за межами вуликів і пасік. Але після холодної дощової погоди на пасіці можна побачити багато бджіл, які не злітають, а повзають по землі, підскакують, волочать крила, крутяться на спинці і гинуть. В одній бджолі може бути одна, рідше 2...З і дуже рідко 7...8 личинок.

Діагноз Визначають хворобу оглядом сімей та спостерігаючи за; поведінкою заражених бджіл. Для дослідження відбирають 50 хворих бджіл в скляні баночки і відвозять у ветлабораторію.

Профілактика та Заходи боротьби Пасіки розташовують у місцях, де мухи зустрічаються мало, а також у затінку. На криші вуликів ставлять білі ємкості з водою і мухи там тонуть. Можна класти листи металу чи скло, пофарбовані у білий колір, а на нього наносити 0,05-процентну вазелінову емульсію циодріну. Мух також приваблюють водним розчином ромашки лікарської. Можна викопувати на пасіці ловчі ямки глибиною 20 см і бджіл, які туди падають, збирати щовечора і спалювати.

Фізоцефальоз (конопідоз)

Поражає дорослих льотних бджіл та інших комах.

Хворобу викликає муха Physoceohala vittata з ряду дво -крилі. Доросла комаха бурувато-жовта, довжиною 11 мм, з великою круглою головою, за що її називають круглоголовка. Черевце мухи чорне, у задній частині червонувате. За зовнішніми ознаками конопіди дещо нагадують ос.

Личинки мух червоподібні, білі,безногі, з непомітною головою. Муха живе за межами пасіки і маючи швидкий політ, доганяє бджолу і відкладає на тіло яйця. Личинка, що вийде з яйця, занурюється в черевце і там живиться.

Може живитись і в грудній частині. У трупі бджоли личинка заляльковується і там зимує.

Ознаки і перебіг хвороби

Проявляється хвороба у другій половині літа. Заражених бджіл здорові особини рано викидають з вулика і вони повзають по землі, не можуть літати) черевце у них збільшене, розтягнуте. Пізніше бджоли гинуть і лежать на спинці з витягнутим хоботком і розтягнутим черевцем, яке іноді рухається у зв'язку з рухами в ньому личинки мухи. Бджолосім'ї при масовому зараженні значно слабнуть.

Діагноз Потрібно проводити лабораторне обстеження, для цього збирають хворих бджіл і відвозять у ветлабораторію.

Профілактика

Дотримання чистоти на пасіці.

Заходи боротьби

Викопують ловчі ямки і з них щодня вибирають бджіл та спалюють .

Мелеоз

Інвазійна хвороба бджіл-збиральниць, яку викликають личинки жуків-майок.

Збудники хвороби - личинки різних видів майок, особливо майки строкатої ряду жуків або твердокрилих. Дорослі жуки строкатої майки зелено-червоні, довжина тіла 15... 33 мм, надкрила короткі. Зустрічаються на луках і полях, добре освітлених сонцем, іноді у парках і садах. Живляться рослинною їжею. Потурбований жук підбирає кінцівки і виділяє їдку жовту рідину, яка викликає подразнення. Личинка чорна довжиною 2,5...З,8 мм, тіло плоске, голова загострена, щелепи серповидні із зубчиками, має три пари кінцівок з кігтиками на лапках для кріплення. Самки відкладають яйця в ямки в грунті, з них через місяць з'являються личинки, які виповзають на рослини,особливо на квітки і там залазять на бджолу, яка збирає нектар і пилок. На одній бджолі може бути 1... 2 і більше личинок майки.

Ознаки і перебіг хвороби

Личинка майки прогризає міжсегментарну перетинку на черевці бджоли і живиться гемолімфою, виснажуючи її організм, викликаючи загибель через 1...4 доби.

Хвороба проходить короткий час, рідко 2...З тижні, . помічається у травні і червні. У сильних сім'ях бджоли більше страждають, де буває заражено від кількох десятків до кількох тисяч особин. Біля льотка на дні вулика і на землі знаходяться збуджені бджоли, вони підскакують, прагнуть очистити тіло. Збудження передається всій сім'ї, порушується ритм роботи сім'ї, продуктивність різко знижується. Пізніше заражені бджоли гинуть.

Діагноз

За поведінкою бджіл хворобу визначити важко, тому потрібно зібрати підозрілих бджіл і розглянути низ черевця під лупу або відправити їх у ветлабораторію (50 шт,).

Заходи боротьби Заражені сім'ї обкурюють тютюновим димом три хвилини (50 г у лікувальний димар на розкалеиий трухляк). Обробку повторюють через 3...5 діб. Перед обкурюванням на дно вулика кладуть целофанову плівку, змащену технічним вазеліном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]