Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MONOGRAFIYa.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
407.55 Кб
Скачать

Вороги бджіл

Золотиста щурка

Це невеликий красивий птах. Зустрічаються на півдні України, живуть колоніями, літають зграями і живляться комахами, шкідниками сільськогосподарських культур, але можуть живитись і бджолами.

Птах трохи більший за шпака, масою 50 г, дзьоб чорний і довгий, оперення досить яскраве - голова біла, тім'я голубо-зелене, шийка золотисто-жовта і відділена від грудки чорною полоскою, спинка жовто-коричнева, крила сині, зелені і бурі, ноги червоно-бурі.

Зимують птахи на півдні Африки, а в квітні... травні прилітають на Україну, риють нірки на схилах, урвищах, в ярах та на берегах річок, глибиною 0,6...2 мів кінці влаштовують гнізда, де й виводять потомство. Пташенята через 30 діб після відкладання яєць вже вилітають.

Живляться щурки в тихі теплі дні різними комахами, а в холодні дощові дні прилітають на пасіки, сідають на прильотні дошки і поїдають бджіл з вуликів. Знищують також джмелів. Одна щурка при живленні лише бджолами знищує їх 700...1000 особин за день. Бджолина отрута на щурок не діє. Пара щурок за 2...З місяці знищує 20 тис. бджіл, а зграя із 100 птахів знищує практично всіх льотних бджіл 50 бджолосімей. Особлива шкода від них у липні...серпні.

Профілактика-відстрілювати птахів заборонено, так як вони знищують шкідників поля, саду, лісу і є окрасою природи. Птахів відлякують пострілами з рушниці, записаними на магнітну плівку і підсиленими криками зляканого птаха, ударами по підвішених металевих предметах і ін.

Осоїд (бджолоїд)

Це хижий птах, який поширений скрізь, крім півдня України. Птах довжиною 60 см, самець зверху темно-бурий, знизу світліший. Самка, крім того, має поперечні великі плями.

Голова попелясто-сіра; дзьоб короткий, загнутий, ноги сильні; гнізда будують у парках, садах, лісах та лісосмугах у травні місяці, там насиджують яйця з темно-бурими плямами. Живляться птахи гризунами (мишами і полівками), бджолами, осами, джмелями, гусеницями, жуками, жабами та дрібними пташенятами. Осоїд може слідкувати за перельотом бджіл і поїдати їх по 500 шт. за день, а при годівлі пташенят знищує по 3 тис.бджіл.

Заходи боротьби

Слід відлякувати бджолоїда та проводити кочівлі пасік.

Сорокопуди

Вони зустрічаються повсюди, їх багато видів, але особливо поширений і шкідливий сірий, червоноголовий, чорнолобий і жулан. Сорокопуди довжиною 20...27 см, голова велика, дзьоб загнутий до низу, є зубці. Оперення птахів залежно від виду - сіре, жовто-червоне, біле і чорне. Гнізда будують у парках, лісосмугах, на галявинах лісу, часто біля пасік і живляться дрібними гризунами та різними комахами, у т.ч. бджолами, завдаючи цим відчутної шкоди. Для тимчасового зберігання можуть наколювати бджіл та інших комах на гілочки. Виловлюють маток,які вилітають на спаровування, а також джмелів - запилювачів конюшини. Сорокопуди дуже прожерливі і за день можуть з'їдати 200...300 бджіл.

Заходи боротьби Відлякування птахів, руйнування гнізд поблизу пасік, кочівлі, відлякування пострілами з рушниці.

Синиці

Вони завдають шкоди бджільництву- особливо звичайна або велика синиця. Відомо, що це корисний птах, знищувач шкідників садів, лісів. Але у зимовий і ранньовесняний період завдають відчутної шкоди пасікам, які зимують на волі, а в час весняних обльотів бджіл - після виставлення бджолосімей із зимівників.

Оси

Це представники ряду перетинчастокрилі. Є багато видів ос, а найбільше шкодить пасікам звичайна оса, лісова, середня, руда. Комахи жовто-чорного забарвлення, довжиною 12...20 мм. Живуть оси сім'ями у паперових гніздах, які будують з кори та деревини, подрібнюючи та переробляючи їх.

Зимують плідні самки і перше покоління робочих особин виводять самі, а потім збільшують кількість відкладених яєць і робочі особини виконують роботи по вигодівлі розплоду та розбудові гнізда. Кількість ос наростає до кінця літа і тому найвідчутнішої шкоди вони завдають у серпні...вересні. Рано вранці, коли температура низька і бджоли не активні, оси легко проникають у вулики і крадуть мед. Кожна оса може винести з вулика 40...132 г меду. Нападають оси на слабкі сім'ї або на вулики і корпуси, в яких зберігаються маломедні стільники. Оси годують своїх личинок дрібними комахами, а іноді і бджолами та трутнями, подрібнюючи їх ротовими апаратами. В окремі роки при масовому розмноженні ос шкода від них досить помітна.

Заходи боротьби

Важливими прийомами є знищення самок, які перезимували, руйнування осиних гнізд. На пасіках підвішують уловлювальні пляшки з прозорого скла, заповнені до половини солодкуватою рідиною.

Шершні

Великі оси, які живуть сім'ями. На території України шкоди завдають шершень звичайний та великий. Забарвлення тіла жовто-коричнево-чорне, довжина 26...30 мм. У шершнів спосіб життя і гнізда схожий на осиний, але комірки для виведення потомства бурі і більших розмірів. Вони будують комірки горизонтально і лише з нижнього боку у кілька ярусів. Гнізда роблять у дуплах, під дахами та ін. Найбільша кількість шершнів з'являється у серпні... вересні. Вони виловлюють різних комах, у т.ч. бджіл, і згодовують їх своїм личинкам.

Заходи боротьби

Гнізда шершнів заливають кип'ятком, обкурюють сіркою, обробляють дихлофосом або іншими аерозолями інсектицидів. Можна виловлювати і знищувати плідних самок, які перезимували. Використовують також ловчі пляшки, іноді отруєні принади з м'ясного фаршу і якогось препарату-інсектициду.

Філант (бджолиний вовк)

Це одинока земляна оса, забарвлення тіла жовто-чорне, голова велика з добре розвинутими щелепами, довжина тіла 12...15мм. Личинка біла, безнога, цигаркоподібна з маленькою головою, довжина 12 ... 15 мм. Неплідні самки та самці, живляться нектаром квітів. Після запліднення самки риють нірки на вільних від рослинності ділянках з щільним грунтом, викидаючи землю у вигляді перекинутого блюдця. Всього одна самка за період життя (24...40 діб) риє 4...8 нірок і в кожну відкладає 3...6 паралізованих бджіл і по одному яйцю. Самка філанта нападає на бджолу на квітках, під час перельотів і на пасіці. Оскільки самка сильніша, вона хапає бджолу щелепами, пронизує її жалом і потрапляє у нервовий вузол, потім переносить бджолу до нірки, кладе на землю і видавлює нектар з медового зобика. Нектар для личинок філанта є отруйним. Бджоли є обов'язковим кормом для личинок філанта. Зимують лялечки філанта у нірках. Шкода від бджолиного вовка відчутна, кількість льотних бджіл може зменшуватись на 15...20%.

Заходи боротьби

Знищення філанта різними пристосуваннями, затоптування нір, заливання водою, закидання листям, травою,гілками і соломою, заливання нір розчином інсектицидів чи мастил (нігрол та ін.)

Мурашки

Наносять шкоду різні види мурашок, особливо рижі лісові, які захищають ліс від шкідливих комах. Живуть мурашки великими сім'ями, люблять солодкі речовини, у тому числі мед. Проникають мурашки у вулик і забирають з нього мед, який переносять у свої гнізда. За добу можуть винести 1 кг меду і більше. Вони нападають на живих бджіл, завдаючи цим шкоди. У той же час мурашки виконують велику санітарну роботу на пасіці, знищуючи трупи бджіл, що загинули від інфекційних, інвазійних та незаразних хвороб.

Заходи боротьби

Вулики розташовують на кілочках і ніжках, траву обкошують, Підставки вуликів змащують автолом, солідолом або іншими мастилами. При виявленні мурашок у вулику сім'ю пересаджують, а мурашок виганяють.

Певної шкоди бджільництву завдають інші комахи: метелик "мертва голова", бабки, богомоли та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]