Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MS_Word_2008.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1 Основи роботи у програмі ms Word. Створення документів.

Мета: ознайомитись з інтерфейсом програми MS Word. Опанувати основні прийоми роботи зі створення нових, відкриття, закриття та збереження створених документів. Ознайомитись з роботою довідкової системи програми.

Контрольні питання:

  1. Які програми називаються текстовими редакторами?

  2. На які групи поділяються текстові редактори?

  3. З яких пунктів складається головне меню програми Word?

  4. Які дії можна виконувати з панелями інструментів?

  5. З чого складається стандартна панель інструменів?

  6. Які основні режими перегляду та редагування документу ви знаєте?

  7. Як викликати на екран помічника? Як можна змінити його вигляд?

  8. Як викликати контекстне меню елементу інтерфейсу програми?

  9. Як можна переключатися між вікнами у Word?

  10. Опишіть способи створення нових документів у Word.

  11. Опишіть процедуру збереження файлів. Як встановити пароль на вікриття та редагування файлу?

Будь-який користувач, що працює на ПК, досить часто стикається з необхідністю створення і редагування текстових документів. Для вирішення цих задач існує досить велика група програм, які відрізняються між собою можливостями форматування, редагування та використання інших засобів (вбудовування малюнків, відміна неправильно виконаних дій, попередній перегляд перед друком тощо). Всі вони називаються текстовими редакторами та поділяються на текстові редактори, текстові процесори та видавничі системи. За своїми можливостями MS Word належить до групи текстових процесорів. Це підтверджується навіть тим, що у Word понад 100 команд головного меню. В комп’ютерній пресі часто наводиться правило «80/20», що означає: 80% користувачів Word використовують 20% його можливостей.

При завантаженні MS Word відкривається вікно, в якому більшу частину займає бланк чистої сторінки, куди можна вводити текст створюваного документу. В заголовку вікна програми (самий верхній надпис на синьому фоні) виводиться назва текстового процесора та ім’я створюваного (редагованого) документу.

Під заголовком вікна програми знаходиться головне меню, яке складається з пунктів Файл, Правка, Вид… . Під головним меню, як правило, знаходиться піктографічне меню, яке складається з декількох розділів, які називають панелями інструментів. Панель інструментів – це, як правило, набір кнопок, розташованих горизонтально. Часто при відкритті файла на екрані можна спостерігати дві панелі інструментів – Стандартная та Форматирование (як правило, панель Стандартная розташована на панеллю Форматирование). Будь-яку з панелей інструментів можна видаляти з екрану або перетягти мишею в будь-яке інше місце вікна Word. Для цього слід встановити курсор миші на спеціальну зону зліва від піктограм панелі і, натиснувши ліву кнопку, перетягти в потрібне місце. Для встановлення або закриття встановлених панелей необхідно викликати контекстне меню клацанням правою кнопкою миші на одній з відкритих панелей та встановити або зняти прапорець біля назви потрібної панелі.

В стандартному режимі Word має 13 панелей, хоча користувач або допоміжні програми можуть створювати свої власні (користувацькі) панелі та знищувати існуючі. Всі панелі можна розділити на дві групи: стандартна панель та інші панелі. Стандартна панель містить піктограми для роботи з файлом документу та для виконання операцій редагування (в тому числі і з буфером обміну даними).

Під панелями інструментів та в лівій частині вікна програми знаходяться горизонтальна та вертикальна розмірні лінійки.

З лівого і правого боку колір лінійки з білого фону переходить в сірий. Ці межі вказують на ліве і праве поля аркуша паперу, тобто на те, що по даній лінії закінчується поле друку документа.

Крім цього, на розмірній лінійці є цілий ряд спеціальних мітчиків, за допомогою яких (пересуванням їх при натиснутій лівій кнопці миші) можна змінювати абзацні відступи:

а – встановлює лівий абзацний відступ;

б – встановлює відступ першого рядка абзацу;

в – переміщає мітчики а і б одночасно;

г – встановлює правий абзацний відступ.

Також розмірна лінійка може мати додаткові мітчики, які вказують позиції табуляції: .

В правій та нижній частині вікна програми є вертикальна та горизонтальна смуги прокрутки для перегляду частини документу, що не поміщається у вікні. Для переміщення у документі можна використовувати як повзунок на смузі прокрутки, так і спеціальні мітчики на її краях, а також коліщатко на миші.

У Word є чотири основних режимів перегляду та редагування документу, в залежності від яких змінюється вигляд вікна програми. Режими перегляду змінюються за допомогою піктограм, що розміщені зліва від горизонтальної смуги прокрутки, або відповідними командами з пункту меню Вид. Розглянемо їх детальніше:

  1. Обычный. В даному режимі не з’являються межі сторінки, колонтитули, виноски й інші елементи документу, відсутня вертикальна координатна лінійка.

  2. Веб-документ. Режим, максимально наближений до web-сторінки. Не виводяться межі сторінки, колонтитули, виноски, а також відсутній поділ на сторінки.

  3. Разметка страницы. З’являються всі елементи сторінки. Режим, найбільш зручний для роботи, оскільки дозволяє побачити, як буде виглядати документ після друку на принтері.

  4. Структура. Режим перегляду структури документу, тобто ієрархії заголовків та підзаголовків розділів документу. Дозволяє легко переміщувати фрагменти тексту на великі відстані і змінювати порядок розміщення розділів.

У Word існує помічник, який може надавати користувачеві поради і може бути викликаний командою Справка/Показать помощника. При клацанні на помічникові лівою кнопкою миші з’являється запрошення ввести питання. Коло питань, на які можна отримати змістовну відповідь, обмежується створенням та деякими аспектами роботи з документами, тобто, наприклад, питання про наявність життя на Марсі залишиться без відповіді.

Щоб змінити помічника (вибрати інше його зображення з колекції), потрібно клацнути на ньому лівою кнопкою миші, а потім – у діалоговому вікні жовтого кольору на кнопці Параметры.

Порядок роботи з файлами (відкриття, збереження, закриття) у Word такий самий, як і у інших програмах, зокрема, як і у стандартних програмах Windows. Файли, створені у Word, якщо не вказано іншого, мають розширення doc

Після завантаження Word відкривається чистий бланк документа, де відразу можна вводити його вміст. Крім того, можна працювати одночасно з декількома документами, кожен з яких відкривається у своєму вікні. Перехід між вікнами здійснюється шляхом вибору назви відповідного вікна у списку пункту меню Окно, або за допомогою панелі задач, або за допомогою комбінації клавіш Alt+Tab.

Якщо потрібно відкрити нове вікно для створення документа, можна виконати команду Файл/Создать…. При цьому в правій частині вікна програми з’явиться докер (приєднане вікно):

В цьому вікні:

  • Новый документ – створення документу на основі шаблону Normal. Цей шаблон приймається за замовчуванням і встановлюється для чистого бланку документу при завантаженні Word. Він записаний на диску у файлі Normal.dot;

  • XML-документ (XML означає еХtensible Markup Language (Розширювана мова розмітки) – формат файлу, який дозволяє обмінюватися даними між файлами різних форматів (текстові документи, бази даних, електронні таблиці, веб-сторінки);

  • Веб-страница – створення документу у вигляді web-сторінки. При цьому автоматично встановлюється режим перегляду Web Layout і файл документу матиме розширення htm;

  • Сообщение электронной почты – створити лист для відправки електронною поштою. При цьому в верхній частині робочого вікна Word з’являються поля для задання електронної адреси одержувача, теми листа тощо.

  • Из имеющегося документа… - створення нового документа на основі вже існуючого.

Якщо вибрати пункт На моём компьютере з розділу Шаблоны, відкриється вікно Шаблоны, яке містить сім вкладинок. В кожній з цих вкладинок міститься список шаблонів, що об’єднані за типом створюваного документу (шаблон – це заготовка (модель) документу, яка пришвидшує процес його створення). Після вибору потрібного шаблону необхідно переконатись, що в розділі Создать вибрано пункт документ, і натиснути ОК.

При цьому відкривається нове вікно із бланком створюваного документу. Якщо в розділі Создать вибрано пункт шаблон, буде створено новий шаблон документа, який має розширення .dot та по замовчуванню буде збережений в тій же папці, де знаходяться й інші, зокрема стандартні, шаблони, а знайти його можна буде на вкладинці Общие вікна Шаблоны.

Якщо параметри шаблонуNormal користувача задовольняють, значно простіше для створення нового документу натиснути кнопку Создать файл на панелі інструментів Стандартная або комбінацію клавіш Ctrl+N.

Для збереження створеного документа потрібно виконати командуФайл/Сохранить або Файл/Сохранить как…, або натиснути кнопку Сохранить на панелі інструментів: При цьому відкриється стандартне вікно збереження документа.

Примітка. У випадку збереження нового файлу результат виконання команд Файл/Сохранить або Файл/Сохранить как… буде однаковим – відкриється вікно Сохранение документа. Якщо потрібно зберегти зміни у документі, який вже був збережений, простіше скористатись командою Файл/Сохранить. Якщо потрібно зберегти раніше створений файл під іншим ім’ям (наприклад, створити інший файл на основі даного), потрібно виконати команду Файл/Сохранить как….

У вікні Сохранение документа у разі необхідності у випадаючому списку Тип файла можна вибрати тип створюваного файлу (наприклад, Шаблон документа) або інші параметри збереження файлу. Найбільш часто використовуваним з них є встановлення паролю на відкриття та редагування файлу, який дозволяє захистити файл від несанкціонованого доступу. Для встановлення пароля у вікні Сохранение документа потрібно натиснути кнопку Сервис та вибрати пункт Параметры безопасности…. У вікні Безопасность можна вказати два види паролю:

  • в полі пароль для открытия файла встановлюється пароль на доступ до файлу. Якщо при відкритті файлу неправильно вказати цей пароль, то документ неможливо буде навіть переглянути;

  • в полі пароль разрешения записи встановлюється пароль на дозвіл редагування файлу. Якщо вказати даний пароль неправильно, то файл документу можна відкрити, але в ньому неможливо зробити будь-які зміни.

Для закриття редагованого документа потрібно виконати команду Файл/Закрыть або натиснути кнопку у правому верхньому куті вікна програми. При цьому, якщо у даному документі зроблено зміни, які не були збережені, з’явиться діалогове вікно, в якому знаходяться три кнопки: Да – зберегти файл та закрити документ, Нет – закрити документ без збереження, Отмена – відмінити операцію закриття документа.

Для відкриття вже створеного раніше файлу потрібно виконати командуФайл/Открыть… або натиснути кнопку Открыть на панелі інструментів: .

Під час введення тексту при досягненні правого поля текст переноситься на наступний рядок автоматично. Натискати клавішу Enter необхідно лише в тому випадку, коли треба створити новий абзац.

Для введення символів верхнього регістру клавіатури (заглавні літери) використовують клавішу Shift (одночасно натисніть клавішу Shift і клавішу з потрібною літерою). Зафіксувати режим введення символів верхнього регістру при наборі тексту можна натисненням клавіші Caps Lock. Повторне натиснення цієї клавіші вимикає режим введення символів верхнього регістру.

Завдання:

  1. Запустіть програму MS Word, виконавши послідовність команд Пуск/Программы/ MS Word.

  2. Уважно роздивіться вікно програми. Знайдіть на екрані такі його елементи, як:

  • головне меню;

  • піктографічні меню (панелі інструментів Стандартная та Форматирование);

  • горизонтальну та вертикальну лінійки;

  • горизонтальну та вертикальну смуги прокрутки.

  1. Приберіть з екрану панель інструментів Форматирование, для цього:

  • викличте клацанням правою кнопкою миші на будь-якій панелі інструментів контекстне меню;

  • клацніть лівою кнопкою миші на назві панелі інструментів, яку потрібно прибрати.

  1. Виведіть знову на екран панель інструментів Форматирование (так само, як Ви це робили у попередньому пункті).

  2. Перемістіть панель інструментів Форматирование у ліву частину екрану, для цього:

  • рухаючи покажчик миші вздовж панелі інструментівФорматирование, знайдіть положення, в якому він змінить вигляд на ;

  • натисніть ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, перетягніть панель у ліву частину екрану (зліва від вертикальної лінійки);

  • відпустіть ліву кнопку миші.

  1. Поверніть панель інструментів Форматирование туди, де вона була раніше.

  2. Змініть режим перегляду документа на Обычный, для цього клацніть на відповідній кнопці зліва від горизонтальної смуги прокрутки:

  1. Встановіть знову режим перегляду Разметка страницы.

  2. Викличте помічника та задайте йому питання про вибір шрифта у Word, для цього:

  • виконайте послідовність команд Справка/Показать помощника;

  • клацніть на ньому лівою кнопкою миші та на запрошення вибрати дію введіть питання російською мовою у вигляді: «Выбор шрифта»;

  • натисніть кнопку Найти або клавішу Enter. Якщо програма спробує встановити підключення до інтернету, зупиніть її, клацнувши на кнопку , а потім у спискуПоиск в правій частині вікна програми виберіть пункт Автономная справка та знов запустіть пошук за допомогою кнопки ;

  • продивіться потрібний розділ довідки, клацнувши на посилання Выбор шрифта (блакитного кольору):

  • закрийте вікно Справка Microsoft Office Word.

  1. Приберіть помічника з екрану, для цього викличте на ньому контекстне меню (клацанням правою кнопкою миші) та виберіть пункт Скрыть.

  2. Введіть текст «Я обіцяю, що буду старанно вчитись, і не тільки на першому курсі, а протягом всього терміну навчання. Наполегливе оволодіння знаннями з курсу ОКТ допоможе мені стати справжнім майстром у всьому, що стосується подальшої роботи з комп’ютером на старших курсах. Набуття вмінь та навичок роботи з текстовим процесором MS Word допоможе мені, зокрема, у грамотному написанні та оформленні рефератів, курсових, а згодом і дипломної роботи. Все, що я створюю під час навчання, зможе нескінченно довго зберігатись на електронних носіях інформації, а час від часу я зможу переглядати плоди своїх зусиль, отримуючи справжню насолоду від цього процесу, а також при потребі зможу довести іншим, що справді навчався, а не байдикував, як деякі інші несвідомі студенти.»

  3. Збережіть відкритий файл у свою робочу папку (а краще – створити в ній окрему папку під назвою Word) під назвою Мій_лист_у_майбутнє.doc, виконавши послідовність команд Файл/Сохранить как...

  4. Закрийте створений файл, виконавши послідовність команд Файл/Закрыть.

  5. Відкрийте щойно створений файл знову, виконавши послідовність команд Файл/Открыть.

  6. Встановіть пароль на редагування файлу, для цього:

  • виконайте команду Файл/Сохранить как…;

  • у вікні Сохранение документа натисніть кнопку Сервис та виберіть пункт Параметры безопасности…;

  • у вікні Безопасность у полі пароль разрешения записи введіть ваш пароль;

  • встановіть прапорець Рекомендовать доступ только для чтения;

  • натисніть ОК;

  • у вікні Сохранение документа натисніть кнопку Сохранить.

  1. Закрийте створений файл, для цього виконайте команду Файл/Закрыть.

  2. Покличте викладача для отримання завдання на перевірку щойно набутих вмінь та навичок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]