Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MS_Word_2008.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Форматування сторінок

Форматування сторінок встановлює вигляд всіх сторінок документа і передбачає налаштування таких параметрів, як розмір сторінки, її орієнтація, величина полів відступів.

Для встановлення будь-яких параметрів форматування сторінки потрібно виконати команду Файл/Параметры страницы…. У вікні Параметры страницы на вкладинці Поля встановлюються розміри полів відступів від країв сторінки до тексту документа, а також орієнтація сторінки (книжкова або альбомна). У розділі Страницы у випадаючому списку можна вибрати Обычный (звичайне розміщення тексту на сторінці), Зеркальные поля (для двостороннього друку книг та інших документів потрібно, щоб поля парних та непарних сторінок мінялись місцями), 2 страницы на листе (розміщення двох сторінок на одному аркуші паперу) та Брошюра (під час друку на одному аркуші розміщуються по дві сторінки таким чином, щоб при складанні надрукованих аркушів отримати книжку).

У розділі Образец у випадаючому списку можна вибрати, на яку частину документа поширюються встановлені параметри форматування сторінки:

  • Ко всему документу – на весь документ;

  • К этой секции – лише для даного розділу документа (якщо документ має більш ніж один розділ);

  • К выделенному тексту – лише на виділений текст (якщо він є);

  • До конца документа – на всі наступні сторінки документа.

Розділ – це частина документа, яка має окремі, незалежні від інших розділів, параметри форматування сторінки та (іноді) цілого документа. За замовчуванням весь документ у Word приймається одним розділом. Найчастіше розділи створюються в тому випадку, коли для певної частини документа потрібно змінити кількість колонок, нумерацію або орієнтацію сторінок, поля відступів, колонтитули тощо.

Для створення нового розділу можна скористатись командою Вставка/Разрыв… та встановити перемикач у одне з чотирьох положень частини Новый раздел.

На вкладинці Размер бумаги можна вибрати один із стандартних форматів аркушів паперу, або вказати потрібні розміри аркуша вручну.

Форматування всього документу

Форматування всього документа включає в себе нумерацію сторінок, створення в документі колонтитулів та виносок.

Колонтитули

Колонтитули – це текст або графічні зображення, що повторюються зверху або (і) знизу на кожній сторінці документа (тому вони поділяються на верхній та нижній колонтитул). В колонтитул можна добавити номер сторінки, кількість сторінок, поточну дату, час тощо. Текст колонтитулів вводиться і форматується так само, як і будь-який інший текст документа, тому вирівняти (наприклад, відцентрувати) номер сторінки, час, дату або інший текст можна так само, як і основний текст документа.

Щоб добавити в документ колонтитул, потрібно виконати команду Вид/Колонтитулы та ввести текст колонтитулу з клавіатури або скористатись кнопками панелі інструментів Колонтитулы. Після цього натиснути на панелі кнопку Закрыть.

Нумерація сторінок

Щоб вставити нумерацію сторінок, потрібно виконати команду Вставка/Номера страниц…. У вікні Номера страниц потрібно вказати положення номера на сторінці. За допомогою кнопки Формат… можна встановити стиль нумерації сторінок, а також вказати, з якого номера розпочинати нумерацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]