Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MS_Word_2008.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Форматування абзаців за допомогою ліній обводки і кольорових заповнень

Для зорового відокремлення певного абзацу чи кількох абзаців від решти тексту можна відформатувати його з використанням ліній обводки і заповнень. Для цього необхідно відмітити потрібний блок тексту та виконати команду Формат/Границы и заливка…. Вікно Границы и заливка складається з трьох вкладинок. На першій вкладинці – Граница – присутні такі розділи:

  • Тип: – встановлює тип обводки, при цьому можна вибрати: лінії обводки відсутні (нет), звичайна прямокутна обводка (рамка), обводка з тінню (тень), обводка з ефектом об’єму (объемная), та встановлювана користувачем (другая). При виборі останнього типу в частині Образец даного вікна за допомогою відповідних кнопок, або безпосередньо на зоні перегляду, можна встановити або забрати деякі з ліній обводки;

  • Тип: – встановлює стиль лінії обводки, який вибирається зі списку;

  • Цвет: - встановлює колір ліній обводки;

  • Ширина: - встановлює товщину ліній обводки;

  • Применить к: - встановлює об’єкт, для якого вибирається обводка: тексту – лише до виділеного тексту, або абзацу – до цілого абзацу.

На другій вкладинці можна встановити рамку навколо цілої сторінки. Всі елементи вікна повністю аналогічні до попередньої закладки, але додатково з’являється випадаючий список Рисунок, де можна вибрати малюнок для створення художньої рамки навколо сторінки. Крім цього, у випадаючому списку Применить к: можна вибрати: до всіх сторінок документа (всему документу), лише до сторінок даного розділу (этому разделу), до сторінок даного розділу, але лише до першої його сторінки (этому разделу (только 1-й странице)), та до всіх сторінок даного розділу, крім першої сторінки (этому разделу (кроме 1-й страницы)).

При натисканні кнопки Параметры… відкриється вікно, де можна встановити відступи від рамки до полів сторінки (края страницы) або від рамки до тексту сторінки (текста).

На третій вкладинці Заливка встановлюється заливка фону абзацу або виділеного тексту. При цьому в палітрі кольорів потрібно вибрати колір фону. У випадаючому списку тип можна вибрати стиль заливки (густину та тип заштриховування), а після цього ще й колір ліній заштриховування фону абзацу.

Символи табуляції

Табуляція – це загальноприйнятий метод розміщення тексту з відступами справа, або по уявних колонках. Переміщення курсору між символами табуляції здійснюється натисканням клавіші Tab.

У Word можна встановити один з п’яти типів табуляції (відповідно можливе встановлення п’яти типів мітчиків табуляції та ще двох мітчиків, які встановлюють відступ першого рядка та відступ тексту), які встановлюють порядок вирівнювання тексту в колонці, утвореній табулятором. При цьому можна встановити вирівнювання по лівому або правому краю, по центру колонки, центрування відносно знаків коми в дробових числах (використовується лише для стовпчиків, створених із чисел) та по символах “-“ (з рискою).

Для встановлення на координатній лінійці нового мітчика табуляції спочатку потрібно вибрати його тип. Для цього слід натискувати ліву кнопку миші на спеціальній кнопці зліва від координатної лінійки, поки не з’явиться вигляд потрібного табулятора. Тоді клацнути лівою кнопкою миші в потрібному місці координатної лінійки. Для зміни положення табулятора достатньо перетягти його мишею в потрібне місце. Для видалення табулятора потрібно перетягти його поза межі лінійки.

За замовчуванням позиції табуляції встановлюються через кожні 1,25см.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]