Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MS_Word_2008.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Контрольні завдання

  1. Для абзаців, що містять текст, відформатований стилем Обычный, встановіть відступ першого рядка 1,4см, інтервал перед абзацем 12пт та полуторный міжрядковий інтервал (міжряжкову відстань).

  2. Створіть нумерований список (наприклад, список студентів вашої групи) за вказівкою викладача.

  3. Створіть маркований список послуг, що може надавати автомайстерня.

  4. Для якого-небудь абзацу тексту встановіть чорний колір заливки та білий колір шрифта.

  5. Створіть стиль з такими параметрами: тип шрифта - Arial Black, розмір шрифта – 18 пт, колір шрифта – Вишневый, вирівнювання – По центру, міжрядковий інтервал – 1,5, відступ першого рядка – 1,25см, комбінація клавіш – Alt+F2; застосуйте цей стиль до якого-небудь абзацу.

  6. Створіть верхній колонтитул з датою створення файла.

  7. В якому-небудь абзаці створіть буквицю за вказівкою викладача.

Лабораторна робота №4 Робота з таблицями в ms Word. Створення математичних формул.

Мета: навчитись створювати таблиці та працювати з ними, виконувати вимоги щодо форматування таблиць. Опанувати прийоми виконання основних математичних та статистичних операцій в таблицях. Навчитись створювати математичні формули за допомогою редактора формул.

Контрольні питання:

  1. Що називається таблицею?

  2. Які способи створення таблиць Вам відомі?

  3. Як можна змінювати ширину стовпчиків та висоту рядків таблиці?

  4. В якому форматі записуються математичні, статистичні та логічні функції?

  5. Опишіть назви та призначення основних математичних та статистичних функцій.

Створення таблиць

Таблиця – це певна інформація, яка організована в рядки та стовпчики. На перетині рядків і стовпчиків знаходяться комірки.

Для створення таблиці спочатку потрібно помістити курсор туди, де вона буде знаходитись, а потім скористатись одним із трьох способів:

  • Створення таблиці через піктографічне меню. Для створення таблиці потрібно натиснути лівою кнопкою миші піктограму (кнопку) на панелі інструментівСтандартная та, не відпускаючи її, виділити кількість рядків та стовпчиків, які повинна містити таблиця, і після цього відпустити клавішу.

  • Малювання таблиці. Для реалізації цього методу потрібно виконати команду Таблица/Нарисовать таблицу. При цьому на екран виводиться панель інструментів Таблицы и границы, а покажчик миші приймає вигляд олівця. Тепер потрібно натиснути ліву кнопку миші в тому місці сторінки, де повинна починатись таблиця, і , не відпускаючи її, обвести контур майбутньої таблиці. Комірки таблиці будуть створюватись під час малювання вертикальних та горизонтальних роздільних ліній. Також можна малювати і діагональні лінії. Зайві лінії можна знищувати, для цього потрібно натиснути кнопку на панелі інструментівТаблицы и границы. Після цього потрібно натиснути ліву кнопку миші на початку зайвої лінії та перетягти курсор миші до кінця цієї лінії. Щоб знов увійти в режим малювання таблиці, потрібно натиснути кнопку .

  • Універсальний спосіб. Для створення таблиці потрібно виконати команду Таблица/Вставить/Таблица. У вікні Вставка таблицы потрібно вказати кількість рядків та стовпчиків створюваної таблиці. Потрібно пам’ятати, що кількість стовпчиків не може бути більшою за 63, а кількість рядків необмежена. В розділі Автоподбор ширины столбцов можна вибрати:

  • постоянная – незмінна ширина стовпчиків створюваної таблиці. Якщо у лічильнику вибрати Авто, то ширина стовпчиків буде підібрана таким чином, щоб вони рівномірно займали всю таблицю;

  • по содержимому – змінна ширина стовпчиків в залежності від інформації, яка поміщена в комірку;

  • по ширине окна – змінна ширина стовпчиків, підбирається таким чином, щоб таблиця по ширині займала всю робочу частину сторінки.

Кнопка Автоформат… Автоформат таблицы, де в списку Стили таблиц можна вибрати один зі стилів форматування.

Автоматичне форматування таблиці можна встановити не лише при її створенні, але й застосувати для раніше створеної таблиці. Для цього потрібно помістити курсор всередині таблиці та виконати команду Таблица/ Автоформат таблицы.

Товщину, колір та стиль ліній обводки таблиці можна змінювати за допомогою кнопки панелі інструментівФорматирование або за допомогою команди Формат/Границы и заливка.

Для зміни ширини стовпчиків або висоти рядків можна встановити покажчик миші на межу між сусідніми комірками, натиснути ліву кнопку миші і перетягти на потрібну відстань. Для встановлення точних чисельних значень висоти рядків, ширини стовпчиків чи всієї таблиці, а також інших параметрів потрібно виконати команду Таблица/Свойства таблицы…. При цьому відкривається вікно Свойства таблицы, яке містить чотири вкладинки, кожна з яких встановлює відповідно властивості всієї таблиці, рядків, стовпчиків або комірок.

Щоб добавити до таблиці ще один рядок, потрібно помістити курсор в таблицю і виконати команду Таблица/Вставить/Строки ниже (Строки выше). Для знищення рядка потрібно виконати команду Таблица/Удалить/Строки.

Щоб добавити стовпчик, потрібно помістити курсор в таблицю і виконати команду Таблица/Вставить/Столбцы слева (Столбцы справа). Для знищення стовпчика потрібно виконати команду Таблица/Удалить/Столбцы.

Для об’єднання декількох комірок в рядку або стовпчику в одну слід виділити потрібні комірки та виконати команду Таблица/Объединить ячейки. Можна також виконати операцію розбиття однієї комірки на декілька, для цього потрібно встановити курсор в потрібну комірку та виконати команду Таблица/Разбить ячейки

Щоб розбити таблицю на дві окремі таблиці, потрібно встановити курсор у рядок, який буде першим у другій таблиці, та виконати команду Таблица/Разбить таблицу. Для об’єднання двох таблиць слід просто видалити всі рядки між ними.

Для сортування інформації в таблиці слід встановити курсор в потрібну комірку та виконати команду Таблица/Сортировка…, у вікні Сортировка задати параметри сорування та/або натиснути ОК.

Для перетворення таблиці у звичайний текст потрібно виконати команду Таблица/Преобразовать/Таблицу в текст… та у вікні Преобразование в текст вказати символ, який буде встановлюватись замість розділяючих ліній між стовпчиками.

Для того, щоб у таблицях великого розміру перший рядок таблиці (заголовок) автоматично дублювався на всіх наступних сторінках документу, на які поширюється таблиця, потрібно встановити курсор в одну з комірок першого рядка таблиці та виконати команду Таблица/Заголовки.

Текст в таблицях може бути розташований як горизонтально, так і вертикально. Для зміни напряму тексту слід виділити потрібні комірки та виконати команду Формат/Направление текста…, у вікні Направление текста вибрати напрямок текста та натиснути ОК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]