Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MS_Word_2008.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Стилі форматування

Використання стилів дозволяє значно скоротити час форматування документу і надати йому привабливішого вигляду.

Стиль – це поіменований набір параметрів форматування символів та абзаців.

Зміна параметрів форматування в стилі автоматично змінює форматування всіх абзаців, для яких встановлено даний стиль.

За замовчуванням при створенні нового документу встановлюється стиль Обычный, який має такі параметри: тип шрифта – Times New Roman, розмір шрифта – 10 пунктів, вирівнювання абзацу по лівому краю, міжрядковий інтервал – одинарний.

Word має великий набір вбудованих стилів, але користувач може створювати і власні. Створення нового стилю, зокрема, відбувається автоматично кожного разу при зміні будь-яких параметрів форматування символів або абзаців, при цьому результат (створений стиль) із вказанням змінених параметрів форматування відображається у випадаючому списку панелі Форматирование. Для зміни параметрів існуючого стилю або створення нового можна виконати команду Формат/Стили и форматирование… або натиснути кнопку на панеліФорматирование. При цьому в правій частині вікна програми з’являється докер Стили и форматирование, де можна побачити список всіх створених стилів.

Натискання кнопки Выделить все призводить до виділення всіх фрагментів тексту, які мають таке ж форматування, як і виділений текст (або той фрагмент тексту, де знаходиться курсор).

Натискання кнопки Создать стиль… призводить до відкриття вікна Создание стиля:

У полі Имя: можна задати ім’я створюваного стиля, у випадаючому списку Стиль: можна задати тип стилю (стиль абзаца, знака (символа) або таблиці). Якщо Ви бажаєте створити стиль на основі якого-небудь вже існуючого, то у випадаючому списку Основан на стиле: потрібно вибрати стиль, на основі якого слід створити новий, в іншому випадку у випадаючому списку потрібно вибрати пункт (нет).

Якщо вибрано стиль абзаців, то у випадаючому списку Стиль следующего абзаца: можна вибрати стиль, що буде мати наступний абзац.

Для встановлення самих параметрів стилю потрібно натиснути кнопку Формат. При цьому відкривається підменю, де необхідно вибрати розділ форматування, яке буде встановлене для даного стилю:

  • Шрифт… – встановлює параметри форматування шрифта;

  • Абзац… - встановлює параметри форматування абзаца;

  • Табуляция… - встановлює розміщення символів табуляції;

  • Граница… - встановлює обводку навколо абзацу чи заливку фону абзацу;

  • Язык - встановлюэ мову, якою набираэться текст абзацу. Цей параметр використовується лише для підпрограм перевірки граматики та орфографії;

  • Рамка… - поміщає абзац у фрейм (фрейм – це прямокутний блок з текстом або іншими об’єктами, який сприймається як окремий об’єкт, який можна вільно переміщати по тексту документа та встановлювати в будь-яке його місце);

  • Нумерация… - встановлює автоматичну нумерацію абзацу;

  • Сочетание клавиш… - дозволяє призначити створюваному стилю комбінацію «гарячих клавіш» для швидкого його встановлення.

В нижній частині вікна створення нового стилю є дві опції, які дозволяють:

  • Добавить в шаблон – автоматично добавити стиль в шаблон, яким створено даний документ;

  • Обновлять автоматически – встановлює режим автоматичного поновлення змін в параметрах стилю у всіх абзацах, для яких прийнято даний стиль до введення змін.

Щоб змінити параметри вже існуючого стилю, слід у докері Стили и форматирование натиснути на стрілочку справа від вибраного стилю та вибрати пункт Изменить стиль…. При цьому відкриється вікно Изменение стиля, повністю аналогічне до вікна Создание стиля, описаного вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]