Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KursProektKE.rtf
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
4.83 Mб
Скачать

Розділ 2 Логічне проектування тригерної схеми

Основа схемотехнічної побудови ЕОМ - типові електронні схеми,

які називаються логічними елементами. Для них характерне дотримання вимог функціональної і технічної повноти.

Логічні елементи - основний будівельний матеріал ЕОМ. Операційні елементи, які є в складі ЕОМ, синтезуються на основі логічних елементів. Більш того, організація довільного обчислювального процесу, який містить арифметичні операції (додавання, віднімання, множення, ділення) або логічні процедури (пошук, сортування, порівняння, зсув, та ін.), також реалізуються схемами, які складаються з логічних елементів. Таким чином, логічні елементи ЕОМ утворюють універсальне середовище, яке забезпечує арифметичну та логічну обробку вхідної інформації.

При проектуванні подібних пристроїв дуже важливо вміти вибрати та використати мікросхеми, які відповідають заданим вимогам. Хоча розроблено декілька техенологій виготовлення ІС, тільки 4 з них є поширеними: ТТЛШ - технологія (транзисторно - транзисторно логічні схеми на транзисторах та діодах Шоткі), КМОН - технологія (логічні схеми на комплементарних структурах метал - окисел - напівпровідник), ЕЗЛ - технологія (логічні схеми з емітерними зв'язками), І2Л - технологія (схеми на елементах інтегральної інжекційцної логіки).

Всі мікросхеми ЛЕ вибираються з довідкової літератури для найбільш несприятливого випадку з урахуванням заданих технологій розкиду параметрів елементів, можливих коливань напруги джерел живлення та діапазона робочих температур.

  1. Порядок виконання

Індивідуальне завдання на розробку вміщує в собі такі розділи:

1) вибор принципової схеми ЛЕ;

2) синтез перерахувальної схеми;

3) створення зображення синтезованої схеми в середовищі графіч-ного редактора;

4) створення командного файлу для моделювання синтезованої схеми;

5) моделювання отриманої схеми.

Технічне завдання на виконання курсової роботи студент обирає з таблиць (відповідно з номером у списку групи за методикою, наведеною нижче).

Згідно з присвоєним шифром, який складається з трьох індексів (літери українського алфавіта, римської та арабської цифри). Кожний студент вибирає конкретний варіант завдання.

Перший індекс шифра - велика літера українського алфавіта, яка визначається номером групи студента: А - гр.1КІ, Б - гр.2КІ, В - гр.3КІ.

Другий індекс шифра - римська цифра, визначається номером, під

яким значиться студент згідно списка групи. Індекс І присвоюється студентам, які стоять під номером від 1 до 9 включно, індекс ІІ - від 10 до 19 включно, індекс ІІІ - для номерів від 20 до 29 включно.

Третій індекс шифра - арабська цифра співпадає з останьою цифрою номера студента за списком групи.

Таким чином, якщо курсовий проект виконує студент гр.2КІ з порядковим номером 23, його шифр буде Б ІІІ 3.

  1. Вибір принципової схеми ле

У відповідності із завданням (табл.3,4) вибирают принципову схему ЛЕ, яка реалізує задану функцію для заданого способу кодування вхідних сигналів.

Дані для складання принципової схеми ЛЕ

Таблиця 3

Індекс

0,3,5

1,2,7

6,9

4,8

Тип логічного елемента

ТТЛШ

КМОН

ЕЗЛ

І2Л

Індекс

1,3,4

5,7

0,2,8

6,9

Функція, яка реалізується

І – НІ

АБО - НІ

І - НІ

АБО - НІ

Тип логіки довільний.

Таблиця 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]