Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену з економіки.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
476.38 Кб
Скачать

4 Критерії оцінки результатів інновацій, актуальність, значущість, багатоаспектність

Основними критеріями оцінювання результатів інновацій є актуальність, значущість, багатоаспектність.

Актуальність. Вона передбачає відповідність інноваційного проекту цілям науково-технічного і соціально-економічного розвитку країни, регіону, підприємства. Цілі визначаються, виходячи із встановлених суб'єктом управління науково-технічних, економічних, соціальних і екологічних пріоритетів, які можуть відображати загальносвітові тенденції розвитку і визначати стратегію розвитку країни, регіону, окремого підприємства.

Значущість. Визначається з позицій державного, регіонального, галузевого рівнів управління і з позицій суб'єкта підприємництва.

Державна значущість полягає у вирішенні проблем загальнодержавного масштабу у всіх сферах життєдіяльності населення відповідно до цілей науково-технічного і соціально-економічного розвитку країни.

Регіональна значущість відображає ступінь вирішення властивих певному регіону соціально-економічних і екологічних проблем, цілі реалізації його потенціалу шляхом здійснення інноваційних програм і реалізації інноваційних проектів.

Галузева значущість показує вплив інновації на вирішення проблем, важливих для багатьох господарюючих суб'єктів галузі.

Значущість для суб'єкта підприємництва полягає у зміцненні його ринкових позицій через вирішення технологічних, економічних, соціальних, екологічних проблем.

Багатоаспектність. Цей критерій враховує вплив інновації на різні сторони діяльності суб'єкта господарювання та його оточення, отримання різних видів ефекту.

5 Вплив внутрішніх і зовнініх ризиів на ставку дисконту

Зовнішні чинники — це чинники прямого і непрямого впливу. До чинників прямого впливу належать: взаємовідносини з постачальниками і покупцями; конкуренція; законодавство, що регулює підприємницьку діяльність; податкова система; непередбачені дії органів державного управління і місцевого самоврядування; корупція і рекет. До чинників непрямого впливу належать:

  • економічна ситуація в країні діяльності;

  • економічний стан галузі діяльності; міжнародні події; політична ситуація;

  • стихійне лихо.

Зовнішні причини пов'язані з поведінкою контрагентів, впливом макроекономічних факторів, природнокліматичними умовами та ринковою ситуацією.

Внутрішні чинники ризику можна поділити на групи чинників, що пов'язані з управлінням підприємством, виробничою діяльністю, ресурсами та їхнім використанням. Ці групи чинників містять у собі інші конкретні, діючі на кожному підприємстві чинники. Внутрішні причини породжуються здатністю працівників системи управління ризикувати підприємством (фірмою), невизначеністю управлінських рішень (нововведень), організаційними неузгодженостями.

Сукупний вплив усіх зовнішніх чинників ризику на інвестиційну діяльність підприємства проявляється, з одного боку, через формування витрат на виробництво (чинників, пов'язаних із підготовкою виробництва) і, з другого — через формування доходу від реалізації продукції (чинників, пов'язаних із відшкодуванням витрат і отриманням прибутків внаслідок реалізації продукції).

Об'єктивно існуюче ділення всіх чинників на дві групи зумовлює необхідність диференціації впливу ризику при розрахунку ефективності інвестиційного проекту. Тому враховувати вплив зовнішніх чинників ризику правомірно при розрахунку витрат на виробництво продукції і доходу від її реалізації. А вплив внутрішніх чинників ризику доцільно враховувати за рахунок збільшення ставки дисконту на величину премії за ризик