Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kozak.doc
Скачиваний:
456
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.31 Mб
Скачать

1.2.2 Засоби транспортування документів

Транспортування документів між службовими приміщеннями фірми, банку, бібліотеки або інший організації може здійснюватися за допомогою візків, конвеєрів, ліфтів, пневмопошти та ін.

Комп'ютерний принтер (англ. printer — друкар) — пристрій для друку інформації на папері.

Процес друку називається виведенням на друк, а отриманий документ — роздруківкою або твердою копією. Принтер має перетворювач цифрової інформації (текст, фото, графіка), що зберігається в запам'ятовувальних пристроях комп'ютера, фотоапарата та цифрової пам'яті у спеціальну машинну мову.

Рис. 5 Принтер

За технологією друку принтери поділяють на матричні, струменеві, лазерні й сублімаційні, а за кольором друку — кольорові й монохромні.

Монохромні принтери мають кілька градацій, зазвичай 2-5, наприклад: чорний — білий, одноколірний (або червоний, або синій, або зелений) — білий, багатобарвний (чорний, червоний, синій, зелений) — білий.

З розвитком комп'ютерних технологій монохромні принтери поступаються місцем повнобарвним або скорочено - кольоровим, які друкують «весь спектр кольорів», видимий людським оком.

Інші принтери — матричні тощо — це історія і вони використовуються як спеціалізовані для друку на безперервний рулон паперу в лабораторіях, банках, бухгалтеріях, для друку на багатошарові бланки (наприклад, паспорти, авіаквитки), а також, коли важливий сам факт друку ударом. Вважається, що факт удару ускладнює внесення несанкціонованих змін до фінансового документа[джерело не вказано 254 дня].

Набули поширення багатофункціональні пристрої, в яких об'єднані принтер, сканер, копіювальний апарат і факс. Таке об'єднання раціональне технічно і зручне в роботі. Широкоформатні (А3, А2) принтери іноді помилково називають плоттерами.

Факсимільний апарат (рис. 6).Факс це пристрій для передачі даних (текстів, малюнків) у графічному виді по телефонних каналах. Є подальшим розвитком фототелеграфу.

Рис. 6 Факсимільний апарат

Принцип дії: на передавальному апарату зображення сканується променем світла; яскравість кожної крапки зображення спеціальним блоком перетвориться в електричний сигнал, який передається по телефонних каналах апарату, що ухвалює; апарат, що ухвалює, відновлює зображення, роздруковуючи його крапками відповідно до вступників сигналів.

Факсимільні апарати з'явилися задовго до появи персональних комп'ютерів і комп'ютерних мереж і широко застосовувалися для передачі копій документів на більші відстані.

Візки універсальне, але не завжди зручне засіб транспортування. У разі регулярного переміщення великих обсягів документації, книг, журналів і т.п. використовуються автоматизовані транспортні засоби: конвеєри, ліфти, пневмопошта.

Чаші інших використовуються тросові і стрічкові конвеєри.

Грейферні транспортери тросові конвеєри, найбільш прості по пристрою; транспортовані вантажі кріпляться до троса кліпсові затискачами або поміщаються в спеціальні патрони, закріплені на тросі.

Стрічкові транспортери можуть досягати великої протяжності (до 500 м), мати швидкість руху до 1 м / с, найбільший підйом 20 °. Просторові стрічкові конвеєри здатні здійснювати переміщення документів з усіх напрямків в горизонтальній і похилій площині, з автоматичним виконанням складного маршруту. Так само, як і у тросових, у стрічкових конвеєрів існують два різновиди організації транспортування: документ без використання додаткових контейнерів закріплюється на стрічці (наприклад, магнітом); документ міститься в транспортний контейнер: касету, коробку, теку і т. д. Заслуговують уваги стрічкові конвеєри з вузькою вертикально розташованої стрічкою, до якої кріпляться документоносители кишені з програматором, автоматично скидальним кишені в місці призначення.

Ліфтові транспортери (або підйомники) застосовуються для вертикального переміщення документів. За принципом дії вони можуть бути дискретні і безперервні. Якщо ліфти мають безперервний потік, тоді на їх платформах (піддонах) використовуються програмовані пристрої автоматичного вивантаження і захоплення вантажу.

Пневматична пошта забезпечує переміщення документів по пневмотрубопроводу з великою швидкістю і на великі відстані. Багато пневмопошти забезпечують передачу вантажів у різних напрямках з автоматичної маршрутизацією за заданою програмою; пневмопошта "Аеропост", наприклад, має 18 модифікацій.

Приклад. Пневмопошта "Дуплекс" передає по пневмотрубопроводу патрон діаметром 45 мм і довжиною 320 мм на відстань 250 м зі швидкістю 8 м / с; "Транз1П", "Магістраль" такі ж патрони на відстань 400 м. Пневмопошта "Аеротранс" пересилає вантажі до 500 г .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]