Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсовая docx525 / kursova_robota(1).docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
85.61 Кб
Скачать

2.3 Методика "Три кольори"

Дана вправа добре розвиває фантазію, образне мислення, художнє сприйняття, уяву.

Пропонували дитині узяти три фарби, на її думку, найбільш відповідні один одному, і заповнити ними весь листочок. На що схожий малюнок? Придумати назву своїй картині.

Отримані дані заносилися в таблицю:

Таблиця 3

1 людина

4 назви 7%

3 людини

по 3 назви 20%

5 чоловік

по 2 назви 33%

6 чоловік

по 1 назві 40%

Результати повторного дослідження заносимо до таблиці:

Таблиця 4

Група

1

2

3

4

Кількість дітей

1

3

5

6

%

7

20

33

40

Висновок до Розділу ІІ

Якщо ми хочемо, щоб розвиток дитини був творчим, потрібно розвивати уяву дошкільнят. Будь-який образ, створений уявою, будується з елементів, узятих із дійсності й утримуваних в попередньому досвіді людини.

Отже, необхідно збагачувати досвід дитини, якщо ми хочемо створити досить міцну основу для її творчої діяльності. Що більше дитина бачила, чула, що більше вона знає і засвоїла, що більшою кількістю елементів навколишньої дійсності вона оперує, то значимішою й продуктивнішою буде діяльність її творчої уяви.

На основі, проведеного експерименту, який тривав протягом навчального року можна зробити певні висновки про закономірності та особливості розвитку дитячої уяви у дошкільників.

Таким чином, проведене діагностичне дослідження і його аналіз виявили, що після виконання різних розвиваючих ігор та вправ протягом року, які давалися дітям дошкільного віку, були виявлені більш високі показники, оригінальних зображень серед дітей, на відміну від тих, які не мали подібних образотворчих занять.

Ці дані свідчать про невикористані можливості у розвитку уяви дітей старшого дошкільного віку. Якщо не приділити відповідної уваги збагаченню образів уяви, розвитку її механізмів у дошкільному віці, це може призвести до її поступового згасання, що негативно позначиться на результатах шкільного навчання.

Для підведення підсумку можна зробити висновок, що необхідною умовою розвитку творчої уяви дітей є включення суб'єкта в активні форми діяльності і, перш за все, предметно-творчі. Образотворча діяльність може бути успішно використана в розвитку творчої уяви у дітей.

Можливими шляхами для його розвитку на заняттях малювання можуть бути: застосування художньо-дидактичних ігор; малювання на теми; виразні засоби живопису. Але особливо велику роль грає застосування ігор на заняттях по образотворчій діяльності.

Взаємозв'язок образотворчої діяльності з грою створює у дітей особисто значущий для кожної дитини мотив діяльності, а це у свою чергу забезпечує її ефективність. І результат діяльності виходить більш високий, оскільки дитина не просто малює, а передає в зображеннях образи гри, що сприяє розвитку творчої уяви.

Висновок

Отже, ми познайомилися з найзагальнішими аспектами розвитку уяви дітей. Ми побачили, яка важлива ця функція для загального розвитку.Через важливість і значущість уяви для дитини необхідно оптимізація учбової діяльності.

Формування уяви в дошкільному віці відбувається як зміна природженій активності дитини в активність що перетворює. Важливим фактором при цьому є потреба в нових враженнях і спілкування з дорослим, що відкривають способи отримання вражень.

Розвиток уяви не є результатом прямого навчання. Воно є обумовлено перетворюючою активністю дитини, що росте, і механізмами саморозвитку уяви: протилежною спрямованістю варіювання і моделювання елементів досвіду, схематизації і деталізації образів.

Виходячи з результатів проведеної експериментальної роботи видно, що наша гіпотеза підтвердилася. У дітей підвищився рівень творчої уяви. Діти дуже охоче включилися в ігрові ситуації, у них підвищився інтерес до малювання.

Отже, розвиваючи уяву з дошкільного віку, ми не тільки удосконалюємо пізнавальні процеси і здібність до творчості, але і формуємо особу дитини.

Розвиток творчої уяви відбувається в процесі діяльності. Оптимальним засобом для його розвитку у шестирічних дітей на заняттях образотворчої діяльності є художньо-дидактична гра.

Нами було виконано головні завдання дослідження:

Проаналізовано основні підходи до вивчення феномену уяви в психології.

Досліджено особливості розвитку уяви в дошкільному віці.

Визначено психологічні умови розвитку дитячої уяви.

Обгрунтувано методичну можливість емпіричного дослідження особливостей розвитку уяви в дошкільному віці.

Cписок використаних джерел

1. Брунер Д.С. Психология познания. За пределами непосредственной информации. - М. 1977. /Представление. Воображение у детей – С.304 - 319.

2. Боровик О.В. Развитие воображения. Методические рекомендации. - М.: ООО "ЦГЛ "Рон"" 2000. - 112с.

3. Веккер Л.М. Психические процессы. - Т.1 - л., 1974. /Воображение ипсихологическое время: 262 - 271. Представление / воображение/ - С. 278- 295.

4. Выгодский Л.С. Собрание сочинений: В 6т. - Т.2 - М., 1982 Воображение и егоразвитие в детском возрасте – С.436 - 455.

5. Выгодский Л.С. Проблемы возрастной периодизации детского развития. // Вопросыпсихологии. 1972. № 2.- С.114 - 123.

6. Дьяченко О.М. Об основных направлениях развития воображения у детей. // Вопросыпсихологии. 1988. № 6.- С.52 - 59.

7. Дьяченко О.М., Кириллова А.И. О некоторых особенностях развития воображения детей дошкольноговозраста. // Вопросы психологии. 1987. - С.44 - 51.

8. Игнатьев Е.И. О некоторых особенностях изучения представлений и воображения. Вып.76.М., 1956.- С 56 – 80.

9. Коршунова Л.С. Воображение и его роль в познании. - М., 1979. /Трудности вопределении воображения: 3-7. Воображение и практическаядеятельность/ - C.8-30.Воображение как отражение действительности – С. 31- 85. Воображение и научное познание мира – С.86 - 131.

10. Кириллова Г.Д. Начальные формы творческого воображения у детей. // Дошкольноевоспитание. 1971. - № 2.-С.41 - 46.

11. Карандашов Ю.Н. Развитие представления у детей. Учебное пособие. - Минск, 1987. Возрастная динамика развития представлений.- С.74 – 78.

12. Коршунова Л.С., Пружинин Б.И. Воображение и рациональность. Опыт методологического анализапознавательной функции воображения. - М. 1989. /Психологический подход к воображению. Перспектива и границы.-С.18 - 39. Воображение иигровая деятельность: 83 - 97. Чувственное отображение ивоображение.- С.113 - 122. Воображение и мышление.- С. 122 - 138.

13. Лейтес Н.С. Ранние представления одаренности. // Вопросы психологии. 1988. №4.- С.98 - 108.

14. Мухіна В.С. Психологія дошкільника / Под ред. Л.А. Венгера. - М.: Просвещение, 2005. - 239 с.

15. Натадзе Р.Г. Воображение как фактор поведения. Экспериментальное исследование. -Тбилиси, 1972.- 205с.

16. Немов Р.С. Психология: Учебник для студентов высших педагогических учебных заведений: В 3кн. - 4е. издание - М.: Гуманитарный издательский центр Владос, 2001. - Кн.1: Общие основы психологии / Воображение.- С. 260 - 271.

17. Найссер У. Познание и реальность. - М. 1981. /Воображение и пам'ять.- С. 141 - 165.

18. Никифорова О.Н. Познавательные процессы и способности в обучении. - М. 1990. /Представление и воображение. - С.80 - 100.

19.Рубинштейн С.А. Основы общей психологии. В 2 т. - Т.1 - М., 1989. /Воображение. - С.344- 360.

20. Розетт И.М. Психология фантазии. Эксперементально-теоретическое исследованиевнутренних закономерностей умственной деятельности. - Минск, 1977. / понятие фантазии. - С.13-24.

21.Ф. Кейр. Воображение и память. 1898г. – 37с.

Додатки

Для дітей дошкільного віку створені такі методики, що змушують дітей проявити фантазію до різної діяльності.

Наприклад, були знайдені такі тести, як:

1. Тест на уяву дітей 5 - 7 років. "Придумай гру" Дитина отримує завдання за 5 хвилин придумати яку-небудь гру і детально розповісти про неї, відповідаючи на наступні питання експериментатора:

1) Як називається гра?

2) У чому вона полягає?

3) Скільки чоловік необхідно для гри?

4) Які ролі отримують учасники в грі?

5) Як проходить гра?

6) Які правила гри?

7) Чим повинна буде закінчитися гра?

8) Як оцінюватимуться результати гри і успіхи окремих учасників?

2. Тест на уяву дитяти "Придумай розповідь" . Дитині дається завдання придумати розповідь про кого-небудь або про що-небудь протягом 1 хвилини, а потім переказати його протягом 2 хвилин .Це може бути яка-небудь історія або казка.

Взагалі при виборі методик потрібно звертати увага на те, що вам потрібно дізнатися, чи є важливим вік дитини, її стать, щоденна діяльність, сімейний стан та інше.

Уява виникає і розвивається у спілкуванні дитини з дорослими і дітьми в різних видах діяльності насамперед у грі. Дії дитини з іграшками стають істинно грою тільки за наявності «уявної ситуації», яка робить можливим специфічно ігрове відображення набутого у дитини соціального досвіду. Початок прояву уяви в грі у дитини пов'язаний із використанням предметів замінників , а потім включенням в гру повністю уявних предметів (коли діти домовляються - я начеб то приїхав на машині ).

Завдяки уяві виникають різні прості сюжети у грі , їх зміни пов'язані з набуттям безпосереднього життєвого досвіду та опосередкованого соціального. Необхідно поступово переводити гру дитини у стан роботи , спрямувати її уяву на реальний світ. Тоді не буде виникати небезпеки для психічного розвитку дитини , вираженої у можливості її відчуження у світ фантазій і мрій.

Дитяча художня діяльність відіграє специфічну роль у розвитку уяви. Вона прямо ставить перед дитиною творче завдання: придумати , створити, виготовити що - небудь самостійно. Таке завдання сприяє як актуалізації уяви дитини , так і її розвитку .

Розвиток уяви проходить в процесі засвоєння дитини суспільно вироблених і фіксованих у культурі засобів. У дітей виділено два рівні розвитку уяви, відзначено два переломні моменти в їх розвитку.

Соседние файлы в папке курсовая docx525