Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНИ конспект лекций / ОНИ конспект лекций.rtf
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.08.2013
Размер:
345.99 Кб
Скачать

Тема 4 зміст та логіка наукового дослідження

  1. Сутність і види науково-дослідних робот.

  2. Логіка і етапи наукового дослідження.

  3. Рівні наукового дослідження.

Розвиток системи наукових знань, її удосконалення, перетворення і поповнення, а також систематизація і перевірка наукових результатів на практиці проводиться за допомогою наукового дослідження. Наукове дослідження – процес вивчення визначеного об’єкта (предмета або явища) з метою розкриття закономірностей його виникнення, розвитку і перетворення в інтересах суспільства.

Науково-дослідні роботи класифікують за різних ознак. Наприклад, в залежності від джерел фінансування розрізняють держбюджетні, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, та госпдоговірні, що фінансуються замовниками згідно укладених договорів. За ступенем важливості досліджень для сучасної системи господарювання НДР класифікують на роботи, що виконують за державним планом або згідно цільової комплексної програми, роботи, що виконують за завданням міністерств і відомств, роботи, що виконують за планом науково-дослідних організацій.

Логіка наукового дослідження потребує виконання таких основних етапів:

  1. Виявлення фактів дійсності, їх пояснення та узагальнення.

  2. Постановка наукової проблеми.

  3. Вибір та формулювання теми, мети та завдань дослідження.

  4. Формування та обґрунтування наукової гіпотези.

  5. Побудова наукової теорії.

  6. Формулювання висновків, пропозицій і практичних рекомендацій.

  7. Впровадження та оцінка ефективності результатів наукового дослідження.

Наукове дослідження містить два основних рівня – емпіричний і теоретичний.

На емпіричному рівні переважає спостереження, фіксація окремих фактів і їх опис. Об’єкт, що досліджується, аналізується в основному з боку зовнішніх зв’язків та проявлень. Цей етап пов’язаний із отриманням та первинною обробкою вихідного фактичного матеріалу.

Емпіричний рівень складається з двох стадій:

1) отримання фактівпервинним джерелом усіх фактів є реальна дійсність (природні явища і процеси, історичні події, діяльність народів і соціальних груп). Часто також приходиться користуватися вторинними джерелами фактів (документи та наукові праці інших дослідників).

2) первинна обробка та оцінка фактів полягає у критичному оцінюванні та перевірці кожного факту, звільненні від випадкового та несуттєвого, опису кожного факту в спеціальних термінах, відбору найбільш типових і тих, що повторюються та виражають основні тенденції розвитку, класифікації фактів за найбільш суттєвими ознаками, їх систематизації, виявленні явних зв’язків між ними та формулюванні емпіричних закономірностей.

У багатьох природознавчих галузях емпіричний рівень передбачає організацію експериментальних досліджень. Останні підрозділяються на лабораторні і виробничі.

Лабораторні експерименти проводять із застосуванням типових приладів, спеціальних установок, стендів. Лабораторні дослідження при достатньо повному науковому обґрунтуванні експерименту дозволяють одержати достовірну наукову інформацію з мінімальними витратами. Проте вони не завжди цілком моделюють реальний хід процесу.

Виробничі дослідження допомагають вивчити процес у реальних умовах із урахуванням впливу різноманітних випадкових факторів виробничого середовища. Такі експерименти проводять на дослідно-промислових установках.

В економічних дослідженнях використовуються економічні та управлінські експерименти. Економічний експеримент застосовують для перевірки практичної цінності та ефективності теоретичних положень економічних заходів щодо вдосконалення господарського механізму на окремих підприємствах або галузей у цілому. Управлінський експеримент – пробне впровадження управлінських нововведень з метою оцінки можливих наслідків і прийняття рішень про їх доцільність та ефективність.

Теоретичний рівень наукового дослідження пов’язаний з поглибленим аналізом фактів, проникненням у сутність явищ, пізнанням та формулюванням законів, тобто з пояснюванням предметів і процесів реальної дійсності. Далі можливо прогнозування майбутніх подій або явищ і вироблення на цій основі практичних рекомендацій по управлінню процесами та явищами.

В процесі побудови теоретичного знання відбувається сходження від конкретного до абстрактного, використовуються наукові абстракції.

Результати теоретичного дослідження виражаються у таких формах, як закон, теорія, наукова гіпотеза.

Емпіричний та теоретичний рівні тісно взаємопов’язані та границя між ними є умовною. Теоретичне пізнання відбиває процеси та явища з боку їх універсальних внутрішніх зв’язків і закономірностей, що розуміються за допомогою раціональної обробки даних емпіричного рівня.

Співвідношення емпіричного і теоретичного залежить передусім від характеру науки на стадії (етапі) її розвитку. Так, на етапі виникнення науки, як правило, переважають емпіричні дослідження. Із створенням певних теоретико-методологічних моделей пізнання предмета науки зростає роль теоретичного знання.

Контрольні питання:

  1. Класифікація науково-дослідних робот за різними ознаками і видами.

  2. Етапи організації наукових досліджень.

  3. Наведіть приклади теоретичних і емпіричних досліджень в економіці й управлінні підприємствами.

Рекомендована література до теми 4:

  • Баскаков А.Я., Туленков Н.В. Методология научного исследования: Учеб. пособие. - К.: МАУП, 2002. - 216 с.

  • Грищенко І.М., Григоренко О.М., Борисейко В.О. Основи наукових досліджень: Навч. посібник. - К.: Київ. НАУ. Торг.-екон. ун-т, 2001. - 186 с.

  • Лудченко А.А., Лудченко Я.А., Примак Т.А. Основы научных исследований: Учеб. пособие/ Под ред. А.А. Лудченко. - К.: О-во "Знання", КОО, 2000. - 114 с.

  • Мочерний С.В. Методологія економічного дослідження. - Львів: Світ, 2001.- 416 с.