Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Управління трудовими ресурсами лекції 2014

.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
660.34 Кб
Скачать

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

Мы вправе лететь туда, куда хотим, и быть такими, какими мы созданы.

Ричард Бах, «Чайка по имени Джонатан Ливингстон», 1970 год

11.Управління реалізацією прав на об’єкти інтелектуальної власності

11.1.Форми комерціалізації винахідницької та творчої діяльності

11.2.Доходи від реалізації прав на об’єкти інтелектуальної власності

11.3.Роялті та паушальні платежі

11.1.Форми комерціалізації винахідницької та творчої діяльності

Передача й придбання передових технологій, як правило, здійснюється

на комерційній основі. Основними

юридичними формами

цього є:

1) передача права власності на

об’єкти інтелектуальної

власності;

2) ліцензування, тобто надання власником об’єкта інтелектуальної власності іншій фізичній або юридичній особі дозволу на здійснення на певній території (зазвичай, на території певної держави) протягом певного часу дій, на які має права власник цього об’єкта; 3) передача ноу хау. Іншими формами передачі й придбання технологій на комерційній основі є: продаж і придбання основних засобів; проекти «під ключ»; спільні підприємства; надання інжинірингових послуг, промислова кооперація, франчайзинг та ін.

Інжиніринг – це виконання різних інженерних робіт, а також надання інженерно консультаційних послуг на комерційній основі. Часто надання інжинірингових послуг пов’язане з продажем обладнання великими фірмами. На практиці види інжинірингу найчастіше поділяють на дві групи: 1) послуги, що пов’язані з підготовкою виробничого процесу; 2) послуги, які забезпечують нормальний хід виробничого процесу й реалізації продукції. Промислова кооперація має такі основні форми: 1) постачання комплектного обладнання; 2) спільні виробництва, спільні підприємства; 3) спеціалізація у виробництві готової продукції. Франчайзинг (комерційна концесія) – спосіб ведення бізнесу, за яким одна сторона (правовласник, франшизер), яка володіє певною технологією, ноу хау тощо, надає другій стороні (користувачу, франшизанту) право на здійснення певного виду господарської діяльності з використанням знака для товарів і послуг першої сторони.

Передача прав на об’єкти інтелектуальної власності, реалізована у формі купівлі продажу ліцензій, на сьогодні є однією з найпоширеніших форм передачі технологій майже в будь якій державі. Зазвичай, під ліцензійним договором (ліцензійною угодою) розуміємо договір, відповідно до якого надається ліцензія – право на використання об’єкта інтелектуальної власності. Сторонами ліцензійного договору є ліцензіар (продавець) і ліцензіат (покупець).

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

31

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

11.2.Доходи від реалізації прав на об’єкти інтелектуальної власності

Податковий кодекс (стаття 14.1.203) передбачає надання права на

користування або розпоряджання нематеріальними активами1 за умови компенсації їх вартості, а також операції з безоплатного надання результатів робіт (послуг). Продаж результатів робіт (послуг) включає, зокрема, надання права на користування товарами за договорами оперативного лізингу (оренди), продажу, передачі права відповідно до авторських або ліцензійних договорів, а також інші способи передачі об’єктів авторського права, патентів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів.

Згідно статті 137.11 датою отримання доходів у вигляді лізингових платежів за користування об’єктами інтелектуальної власності є дата нарахування таких доходів, яка встановлена відповідно до умов укладених договорів. Слід пам’ятати, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (стаття 164.2) включаються й доходи від продажу об’єктів майнових і немайнових прав, зокрема інтелектуальної (промислової) власності, та прирівняні до них права, доходи у вигляді сум авторської винагороди, іншої плати за надання права на користування або розпорядження іншим особам нематеріальним активом (творами науки, мистецтва, літератури або іншими активами), об’єкти права інтелектуальної промислової власності та прирівняні до них права, у тому числі отримані спадкоємцями власника такого нематеріального активу.

Отримані доходи оподатковуються згідно законодавства. Проте, доходи, отримані фізичною особою резидентом з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень Податкового Кодексу чи міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків і зборів в Україні за правилами Кодексу. Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України.

1 нематеріальні активи − право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об’єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном та майновими правами платника податку в установленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном та майновими правами

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

32

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

11.3. Роялті та паушальні платежі

Автор має низку варіантів комерціалізації свої прав. Таким варіантами є роялті, паушальний платіж та інші. Роялті – це платежі будь якого виду, одержані як винагорода за користування або за надання права на користування об’єктом інтелектуальної власності. Паушальний платіж – одноразовий платіж, який становить фіксовану суму і не залежить від обсягів виробництва (продажу) продукції (товарів, робіт, послуг) з використанням об'єкта права інтелектуальної власності. Тобто роялті є періодичними платежами за певну кількість продукції (послуг), що виготовлено (надано) з використанням об’єкта інтелектуальної власності. Паушальний платіж, у свою чергу, це твердо фіксована сума, яка виплачується до початку дії договору (може виплачуватися одразу повністю /одноразово/ чи частинами).

При виборі того чи іншого варіанту варто зважувати на точку беззбитковості, яка залежить від оцінки одиниці ліцензійної продукції (послуг) та суму оплати за цю одиницю. На рисунку представлено один з випадків.

Сума платежу

вигідно власнику

роялті

 

паушальний платіж

вигідно покупцю

Кількість виробів

Домашнє завдання:

11.Запропонуйте Ваш варіант при наданні переваги у використанні роялті та паушального платежу з точки зору власника результату творчої діяльності та підприємця.

Перелік контрольних питань:

72.Приведіть перелік основних юридичних форм комерціалізації винахідницької та творчої діяльності

73.Надайте визначення поняттю «нематеріальні активи»

74.Розкрийте зв'язок нематеріальних активів та об’єктів інтелектуальної власності

75.Поясніть різницю між паушальним платежем та роялті.

76.Обґрунтуйте вибір між роялті та паушальним платежем для власника прав на об’єкт інтелектуальної власності

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

33

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

Выучиться не значит знать; есть знающие и есть ученые,

— одних создает память, других — философия.

Александр Дюма, «Граф Монте Кристо»

Знание только тогда знание, когда оно приобретено усилиями своей мысли, а не памятью.

Лев Николаевич Толстой

12.Науковий кадровий потенціал і його реалізація

12.1.Підготовка наукових кадрів в Україні

12.2.Система формування наукового кадрового потенціалу

12.3.Особливості реалізації наукового потенціалу в економіці знань

12.1. Підготовка наукових кадрів в Україні

Підготовка наукових кадрів здійснюється академіями, вищими навчальними закладами, науково дослідними інститутами та, в окремих випадках, на підприємстві (як правило, заочна форма). Належним чином зарекомендованою формою перепідготовки наукових і науково педагогічних кадрів в Україні є аспірантура. Аспірантура створюється при вищих навчальних закладах і науково дослідних інститутах, які забезпечені відповідним кадровим складом і мають необхідну наукову та матеріальну базу.

До аспірантури приймаються особи на конкурсній основі: на стаціонарне навчання — терміном не більше 3 ох років і віком до 35 ти років, на заочне — до 45 ти років терміном до 4 ох років. За відведений період згідно індивідуального плану аспірант зобов'язаний скласти кандидатські іспити зі спеціальності, іноземної мови та філософії, оволодіти технікою та методикою проведення наукових досліджень, виконати вимоги щодо публікації результатів наукових досліджень, підготувати рукопис дисертації та подати до спеціалізованої вченої ради всі необхідні документи до захисту. Важливим, проте досить нечастим явищем, є захист у період перебування в аспірантурі.

Дисертація на здобуття вченого ступеня — це кваліфікована наукова робота, виконана особисто аспірантом, пошукачем у вигляді спеціально підготовленого рукопису або опублікованої наукової монографії, в якій містяться науково обґрунтовані теоретичні або експериментальні результати, наукові положення, що пропонує автор для публічного захисту.

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

34

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

12.2. Система формування наукового кадрового потенціалу

Україна посідала 1 е місце з 1980 по 1995 рік за показником «науковий кадровий потенціал». На сьогодні ці позиції втрачені. Проте ще за рівнем освіти країна посідає відносно високі позиції. На формування наукового кадрового потенціалу прямо чи опосередковано впливає низка факторів: розвиток нової техніки та технології; впровадження у виробництво високих технологій; трансфер технологій; система освіти та науки; рівень розвитку інформаційно комунікаційних технологій; рівень витрат на дослідження і розробки; обсяги іноземних інвестицій та інше.

Слід зазначити, що тенденцію до зростання інтелектуальної складової обумовлюють політичні, економічні, виробничо комерційні фактори розвитку економіки. А об’єднання сфери науки, освіти та виробництва в концепції «інформаційного суспільства», «суспільства знань» передбачає наявність таких складових як кодифікація знань та розвиток нових технологій розповсюдження інформації, освіта впродовж всього життя («андрагогіка», спеціальна освіта, підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації кадрів), зв'язок виробничої сфери з фундаментальною та прикладною науками; активна державна підтримка інформаційного суспільства, підвищення ефективності національної інноваційної системи.

За даними Світового банку, в більшості країн ОЕСР з 1990 року зростання доданої вартості в галузях, які базуються на знаннях, у середньому становило 3 % (при темпах загального економічного зростання 2,3 %). Частка цих галузей у сукупній доданій вартості збільшилася в Німеччині з 51 % до 60 %, у Великобританії – з 45 % до 51 %, у Фінляндії – з 34 % до 42 %. Країни члени ОЕСР здійснюють 85 % сукупних світових інвестицій в науку, 11 % – Індія, Китай і Бразилія та нові промислово розвинені країни Східної Азії, і лише 4 % решта країн світу, до яких належить і Україна.

Виступаючи осередком інтелектуальних ресурсів суспільства, кадровий потенціал науково технічної сфери впливає на конкурентоздатність підприємств та переважно визначає місце держави на світовому глобалізованому ринку. Стратегічним завданням для підприємств України є ефективне використання цього потенціалу, що є можливим при побудові гнучкої, адекватної системи кадрового забезпечення, здатної не лише ефективно реагувати на зовнішні виклики, проте й сприяти формуванню перспективних напрямів науково технологічного розвитку підприємств як підґрунтя їх економічного прогресу. Отже, актуальною постає проблема створення ефективної системи забезпечення якісного зростання кадрового потенціалу підприємств та організацій з урахуванням стратегічних напрямів їх розвитку та держави в цілому.

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

35

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

12.3. Особливості реалізації наукового потенціалу в економіці знань

Побудова економіки знань є стратегічною метою Євросоюзу (Комюніке Лісабонського Самміту 2000 року: "Побудова найбільш конкурентноздатної і динамічної економіки знань у світі до 2010 року"). Такою ж стратегічною метою може бути економіка знань для України. Зазначимо, що саме «економіка знань» у поєднанні з науково виробничим потенціалом вітчизняної економіки спроможні вивести промисловість на новий якісний рівень розвитку.

Економіка знань передбачає базування на потужній промисловій базі, використання 5, 6, 7 технологічних укладів як основи розвитку виробничої складової. Відповідно саме поняття «економіка знань» невід’ємне від промисловості, науки та освіти. До основних складових економіки знань можна віднести наступні: кодифікація знань та розвиток нових технологій навчання; зв'язок з фундаментальною та прикладної науками; підвищення рівня інноваційності при зменшенні терміну життєвого циклу продукту; навчання протягом життя («андрагогіка», професійна освіта, підготовка та перепідготовка кадрів).

Домашнє завдання:

12.Опишіть орієнтовний план заходів (близько 10 років), який забезпечить для Вас зростання у науковій сфері (магістратура, аспірантура, докторантура). План варто представити таблицею, де зазначається 1) назва заходу, 2) дата початку та закінчення заходу (періодичність зміни заходу не менше, аніж квартал, можливе повторення назв заходів при необхідності), 3) ресурси, які необхідні для реалізації заходу, 4) середній рівень стипендії/заробітної плати на період того чи іншого етапу. Для виконання завдання доцільно використовувати нормативні документи Міністерства освіти і науки України

Перелік контрольних питань:

77.Зазначте перелік установ, у яких може здійснюватися підготовка наукових кадрів

78.Приведіть перелік основних вимог до аспіранта

79.Надайте визначення для такої наукової роботи як дисертація на здобуття вченого ступеня

80.Приведіть та обґрунтуйте перелік факторів, що впливають на формування наукового кадрового потенціалу

81.Поясніть Ваше розуміння поняття «андрагогіка»

82.Обгрунтуйте необхідність такого стратегічного завдання держави як розвиток наукового кадрового потенціалу

83.Приведіть основні положення «економіки знань» та її основні складові

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

36

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

Личность творится не тем, что человек слышит и говорит, а трудом и деятельностью

Альберт Эйнштейн

Я всегда выберу ленивого человека делать трудную работу, потому что он найдет легкий путь ее выполнения

Билл Гейтс

13.Міжнародні організації у формуванні трудових ресурсів

13.1.Міжнародна організація праці

13.2.Функції міністерств та відомств у сфері трудових відносин

13.3.Окремі положення трудового законодавства

13.1.Міжнародна організація праці

Міжнародна організація праці (скорочено – МОП, англ. International Labour Organization) — є спеціалізованою організацією Організації Об'єднаних Націй (ООН). Україна є членом МОП з 1954 року. В країні функціонує Міністерство соціальної політики України, профспілки та організації роботодавців.

Головна мета МОП – сприяти можливості отримання жінками й чоловіками гідної та продуктивності праці в умовах свободи, справедливості, безпеки та людської гідності.

До основних функцій організації належить підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці. МОП встановлює міжнародні стандарти у сфері праці, розробляє рекомендації стосовно професійної підготовки, умов праці, безпеки праці, зайнятості, соціального забезпечення тощо.

Важливими складовими у соціально економічній сфері та сфері праці є: збільшення доходів населення та підвищення соціальних стандартів; покращення на ринку праці; підвищення рівня соціального забезпечення та пенсійна реформа; безпека та гігієна праці.

У рамках програми "Гідна праця для всіх" у період з 2012 по 2015 рік Україна зосереджуватиметься на наступних пріоритетах: зміцнення інституцій соціального діалогу з метою посилення їхньої участі в управлінні ринком праці; заохочення гідної праці та покращення спроможності української робочої сили щодо працевлаштування; удосконалення систем соціального захисту. Програма гідної праці МОП виконується у рамках низки проектів технічного співробітництва МОП в Україні та є частиною UNDAF (United Nations Development Assistance Framework – Рамкова програма допомоги ООН для України) та Цілей розвитку тисячоліття.

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

37

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

13.2.Функції міністерств та відомств у сфері трудових відносин

Міністерство соціальної політики України (Мінсоцполітики України) є

центральним органом виконавчої влади, є головним органом з формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин, соціального захисту, соціального обслуговування населення, волонтерської діяльності, з питань сім'ї та дітей, оздоровлення та відпочинку дітей, а також захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну, а також спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, попередження насильства в сім'ї та з питань протидії торгівлі людьми, з питань гуманітарної допомоги.

Основними завданнями Мінсоцполітики України є формування і реалізація наступного у державні політиці (подано скорочено): 1) забезпечення державних соціальних стандартів та державних соціальних гарантій для населення; 2) регулювання ринку праці, процесів трудової міграції, визначення правових, економічних та організаційних засад зайнятості населення і його захисту від безробіття; 3) визначення державних соціальних гарантій щодо прав громадян на працю, оплату праці; 4) функціонування сфери пенсійного забезпечення громадян; 5) державний нагляд у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування;

6)надання адресної соціальної допомоги вразливим верствам населення;

7)надання соціальних послуг сім'ям, які можуть опинитися або перебувають у складних життєвих обставинах, людям похилого віку, інвалідам, бездомним особам і безпритульним дітям, дітям сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, іншим соціально вразливим верствам населення;

8)соціальний захист ветеранів, інвалідів, людей похилого віку, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, жертв нацистських переслідувань, жертв політичних репресій, захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну; 9) соціальна та професійна адаптація військовослужбовців, звільнених у запас або відставку;

10)

питання сім'ї та дітей, організації

оздоровлення та відпочинку дітей;

11)

забезпечення рівних прав та

можливостей жінок і

чоловіків;

12)

попередження насильства в сім'ї; 13) гуманітарна допомога; 14) протидія

торгівлі людьми.

 

 

 

Безпосередніми взаємодіючими

елементами Міністерства

є Головні

управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрацій, Криму та міст Києва та Севастополя, Державна служба зайнятості України, Державна інспекція України з питань праці, Пенсійний фонд України, а також різні департаменти, управління, відділи, сектори.

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

38

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

13.3. Окремі положення трудового законодавства

Законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Основною збіркою документів, що стосуються трудового законодавства є «Кодекс законів про працю України», який визначає правові засади та гарантії здійснення громадянами України права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної і творчої праці, регулює трудові відносини всіх працівників, встановлює високий рівень умов праці, всебічну охорону трудових прав працівників.

Оплата праці встановлюється не нижче мінімального розміру (цей рівень постійно, як правило, щоквартально переглядається). Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Працівники мають право на відпочинок відповідно до законів про обмеження робочого дня та робочого тижня і про щорічні оплачувані відпустки, право на здорові і безпечні умови праці, на об'єднання в професійні спілки та на вирішення колективних трудових конфліктів (спорів) у встановленому законом порядку, на участь в управлінні підприємством, установою, організацією, на матеріальне забезпечення у порядку соціального страхування у старості, а також у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності, на матеріальну допомогу в разі безробіття, на право звернення до суду для вирішення трудових спорів незалежно від характеру виконуваної роботи або займаної посади, крім випадків, передбачених законодавством, та інші права, встановлені законодавством

Домашнє завдання:

13.Опрацюйте текст «Кодексу законів про працю України» у зрізі випробування (випробувального терміну) при прийнятті на роботу.

Перелік контрольних питань:

84.Опишіть головну мету та основні функції Міжнародної організації праці.

85.Охарактеризуйте пріоритети програми «Гідна праця для всіх».

86.Окресліть місце і основні сфери діяльності Міністерства соціальної політики України

87.Приведіть основні завдання Міністерства соціальної політики України

88.Приведіть перелік взаємодіючих елементів Міністерства соціальної політики України

89.Опишіть сферу, яку регулює законодавство про працю

90.Зазначте складові, що визначаються, регулюються та встановлюються Кодексом законів про працю України

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

39

Управління трудовими ресурсами

Курс лекцій

Хочешь навести порядок во всем мире, сначала приберись у себя дома

Хань Сян цзы

Чтение делает из нас иммигрантов. Оно толкает нас в сторону от дома, но, что гораздо важнее, оно находит для нас дом повсюду

Джин Рис

14.Міграція трудових ресурсів

14.1.Основні поняття міграційних процесів

14.2.Причини та тенденції міжнародного руху робочої сили

14.3.Міграція інтелектуального потенціалу

14.1.Основні поняття міграційних процесів

Міграція – процес організованого чи стихійного переміщення працездатного населення між країнами, що має постійний або тимчасовий характер. Міграційні процеси класифікуються за наступними ознаками: за характером: стихійна, організована, примусова; за терміном: маятникова, сезонна, тимчасова, постійна; за професійною структурою: низької кваліфікації, кваліфікованої робочої сили, висококваліфікованої робочої сили, науково технічних кадрів.

Мігрант – особа, яка понад одного року перебуває в іншій країні. Імміграція – це прибуття в країну чи залишення в країні у

встановленому законом порядку іноземців та осіб без громадянства на постійне проживання. Відповідно, іммігрант – іноземець чи особа без громадянства, який отримав дозвіл на імміграцію і прибув у країну на постійне проживання, або, перебуваючи в країні на законних підставах, отримав дозвіл на імміграцію і залишився в країні на постійне проживання.

Еміграція – це вимушена або добровільна зміна свого місця проживання, переселення зі своєї країни до іншої країни з економічних, політичних або релігійних причин.

Рееміграція – це повернення емігранта у країну його початкового проживання, так звана «зворотна еміграція».

Діаспора – етнічна група людей, що мешкає на певній території (країні) і має тісні культурні зв’язки з іншою державою, де проживали раніше їх предки, що виїхали з вітчизни (чи опинилися на певній території при зміні кордонів.

Міграційний коридор – напрями значного руху мігрантів між країнами.

Войтко С. В.

s.voytko@kpi.ua

454 91 03

40