Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0122826_5ABE5_virobnicha_baza_budivnictva / Курс лекций ВББ.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
4.79 Mб
Скачать

4.5. Прискорення тужавіння бетону.

Для скорочення тривалості виробничого циклу, пов’язаного з виготовленням залізобетонних виробів застосовують різноманітні способи прискорення тужавіння бетонної суміші.

Технологічні способи передбачають інтенсифікацію процесів тужавіння суміші за рахунок використання цементів, що швидко твердіють, застосування більш ефективних способів ущільнення (повторне вібрування, віброактивація бетонної суміші до укладання).

Хімічні способи – передбачають активізацію твердіння бетонної суміші шляхом введення в неї хімічних добавок – прискорювачів тужавіння.

Однак частіше всього на заводах застосовують способи теплового впливу - обробку виробів паром у ямних або тунельних камерах (рис 4.11),

Рис.4.11. Камера пропарки ямного типу

  1. затвор;

  2. траншея для магістралі пару;

  3. кришка;

  4. цементна стяжка;

  5. залізобетонна плита;

  6. шлак;

  7. бетон;

у формах з порожнинами для подачі в них пара, під ковпаками з брезенту або жорстких матеріалів; електропрогрів виробів; прогрів в розплавленому петролатумі (нафтовий вазелін); нагрів інфрачервоним промінням, тощо.

В останній час широко використовується гаряче формування бетону, що прискорює процес теплової обробки виробів.

Бетонну суміш попередньо підігрівають у бетонозмішувачах або спеціальних бункерах до температури 80 – 900 С. Розігріту суміш вивантажують зі змішувача у термоформи, підігріті паром, і ущільнюють вібраторами.

Висока температура суміші сприяє інтенсивному росту міцності бетону. За 7-8 годин виріб набирає 70% проектної міцності замість 16- 20 годин необхідних при звичайній термообробці.

Тема 5. Виготовлення виробів та конструкцій з легких , силікатних та чарункових бетонів

План

1. Виготовлення виробів з легких бетонів.

2. Виготовлення виробів з силікатних бетонів.

3. Виготовлення виробів з чарункових бетонів.

5. 1. Виготовлення виробів з легких бетонів

Технологія виготовлення деталей і конструкцій з легких бетонів на пористих заповнювачах багато у чому аналогічна технології виготовлення збірних конструкцій з важкого бетону.

На легких заповнювачах виготовлюють різноманітні типи бетонів : шлакобетони, керамзитобетони, шлакопемзобетони, перлітобетони, керамзитоперлітобетони.

Як в’яжучий матеріал при виготовленні легких бетонів не автоклавного тужавіння, використовують головним чином портландцемент і його різновиди. Вапно - шлаковий , вапно – пуцолановий цемент використовують при виготовленні виробів автоклавного твердіння. Легко бетонна суміш виготовлюється у проти плинних бетонозмішувачах примусової дії. Для формування дрібного каменю з шлакобетонної суміші застосовуються спеціальні формувальні станки. Крупні шлакобетонні блоки формуються на віброплощадках. (Рис.5.1.).

Рис. 5.1. Формування виробів з легких бетонів

Сформовані вироби проходять термічну обробку у камерах пропарювання при t = 60 – 70 0C на протязі 10 – 12 год. (рис.5.2).

Рис. 5.2. Камера пропарки для прискорення тужавіння виробів з легких бетонів.

Для прискорення процесу твердіння і економії цементу пропарювання виробів може виконуватися в автоклавах під тиском пару д 12 атм.

Виготовлення панелей з керамзитобетону може здійснюватися за агрегато – поточною або конвеєрною технологією, у формах – вагонетках, а також на вібропрокатних станах і у касетах. Відформовані панелі піддаються термообробці при t= 80 – 950 на протязі 14 – 15 год.

Виготовлення виробів з полімер бетонів(матеріал на основі раціонально підібраної суміші поліефірних смол і мінеральних заповнювачів) здійснюється з допомогою вібро- ливарної технології, яка не потребує додаткових витрат електроенергії або пару. Пластикові багаторазові форми , що використовуються для виготовлення продукції мають ідеальну геометрію і високу міцність ( одна форма витримує більше ніж 300 відливів).