Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0122826_5ABE5_virobnicha_baza_budivnictva / Курс лекций ВББ.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
4.79 Mб
Скачать

Тема 7. Організація виготовлення конструкцій з алюмінієвих сплавів

План

1. Склад підприємства.

2. Ливарне виробництво.

3. Пресове виробництво.

4. Відділення гальванічних покриттів.

5. Механо – збиральне виробництво.

6. Інструментальне виробництво.

7.1. Склад підприємства.

В сучасних умовах на всіх без виключення об’єктах промислового і цивільного будівництва широко використовуються вироби з алюмінієвих профілів.

Як правило, заводи будіндустрії , що займаються випуском алюмінієвих профілів і виробів з них мають замкнутий цикл виробництва, заснований широкому використанні безвідходних технологій.

Загальний цикл виготовлення алюмінієвих виробів складається, зазвичай , з п‘яти виробництв:

  • ливарне виробництво;

  • пресове виробництво;

  • відділення гальванозахисних покриттів;

  • механо - збиральне виробництво;

  • інструментальне виробництво.

7.2. Ливарне виробництво

Наявність власного ливарного виробництва забезпечує необхідну гнучкість при використанні вихідної сировини.

Профілі, що використовуються для виготовлення будівельних конструкцій повинні мати цілий ряд різноманітних властивостей: механічних – для забезпечення міцності конструкцій, хімічних для нанесення захисних покриттів, тощо. Для забезпечення цих властивостей профілі виготовляються зі сплавів.

Наявність необхідних домішок у сплавах забезпечується ливарним виробництвом і контролюється центральною заводською лабораторією. Окрім контролю хімічного складу зразки профілів з відлитого сплаву перевіряються на розривне зусилля з метою контролю механічної міцності.

Ця технологія дозволяє використовувати сировину з різним початковим складом домішок, що складає основу безвідходності – відходи, що неминуче виникають при обробці профілів, використовуються повторно , так як і алюмінієвий брухт або первинний алюміній.

Ливарне виробництво повністю забезпечує потреби заводу у зливках з алюмінієвих сплавів різного діаметру, що необхідні для роботи пресового виробництва( рис.7.1).

Рис. 7.1. Ливарні машини для виготовлення зливків

з алюмінієвих сплавів.

7.3. Пресове виробництво

Пресове виробництво є наступною ланкою в технологічному циклі підприємства. Зливки, що проступають з ливарного виробництва, розпилюються на заготовки і, після попереднього розігріву,, пресуються. Відпресовані профілі витягуються це знімає остаточне напруження в металі, що виникає під час пресування. Потім профілі розпилюються на заготовки стандартної довжини і піддаються гомогенізації (розігріву, якій змінює властивості металу, уповільнює його старіння). Це покращує механічні властивості профілів.

Пресування здійснюється на горизонтальних гідравлічних пресах з різними показниками робочих зусиль, що дає можливість виробляти різні види алюмінієвих профілів від звичайного дроту, до складних профілів з багато порожнинними перетинами(Рис.7.2).

Рис.7.2. Гідравлічний прес для випуску алюмінієвих

профілів.