Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0122826_5ABE5_virobnicha_baza_budivnictva / Курс лекций ВББ.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
4.79 Mб
Скачать

3.3. Розчинозмішувальні підприємства.

В місцях великої і постійної потреби у будівельних розчинах будують стаціонарні розчинозмішувальні підприємства великої потужності.

В умовах розкиданого будівництва ефективні збірно- розбірні бетонозмішувальні установки середньої потужності циклічної дії. Технологічне обладнання таки установок монтується в кількох самостійних блоках, що забезпечує швидке їх перебазування на нове місце (рис.3.6, 3.7)

Рис. 3.6. Розчинозмішувальна установка середньої потужності

При невеликій потребі в розчинах ефективні пересувні бетонозмішувальні установки малої потужності. Все технологічне обладнання таких установок монтується в одному блоці і встановлюється на пнєвмоколісній ході. (рис.3.8).

Рис.3.8. Пересувні змішувачі розчину малої потужності

3.4. Підприємства з випуску асфальтобетону.

Асфальтобетонні суміші виготовлюються на спеціалізованих підприємствах – асфальтобетонних заводах та установках, звідки їх у гарячому, теплому або холодному вигляді доставляють до місця виконання робіт.

В місцях скупченого і розрахованого на велику тривалість будівництва зводять стаціонарні асфальтобетонні заводи потужністю 100тис. тон і більше асфальтобетону на рік.

В дорожньому і інших видах лінійного будівництва доречно використовувати інвентарних збірно – розбірних і пересувних асфальтобетонних установок продуктивністю від 3 до 30 т/год.(рис. 3.9).

Рис. 3.9. Різні типи асфальтобетонних заводів.

В даний час в будівництві використовуються асфальтобетонні установки періодичної (циклічної) і неприливної дії з горизонтальним і вертикальним розташуванням обладнання. Модифікація комплекту обладнання установок вибирається в залежності від умов монтажу, рельєфу місцевості, рецептури сумішей, а також кількості споживачів і потреби у асфальтобетонній суміші.

Установки зі змішувачами безперервної дії найбільш ефективні у тих випадках коли рецептура на протязі зміни не змінна. Установкам зі змішувачами періодичної дії надають перевагу у випадках коли є кілька споживачів асфальтобетонної суміші різних марок.

Горизонтальна (партерна) схема розташування обладнання спрощує монтаж установки при періодичних перебазування але збільшує необхідну виробничу площу. Вертикальне (баштове) розташування є більш компактним і простим в керуванні.(рис.3.10).

Рис.3.10. Технологічна схема асфальтобетонної

установки безперервної дії

  1. бункер заповнювачів;

  2. стрічкові живильники;

  3. стрічковий конвеєр;

  4. ківшевий елеватор;

  5. сушильний барабан ;

  6. пристрій очищення димових газів;

  7. елеватор;

  8. змішувач безперервної дії;

  9. насос – дозатор бітуму;

10-дозатор мінерального порошку;

11- витратна ємність мінерального порошку;

12 – бітумоплавильний агрегат;

13 – паливні баки, що обігріваються;

14 – нагрівальний агрегат з перекачкою;

15 – цистерни з бітумом, що обігріваються;

16 – бункер – накопичувач.

На сучасних асфальтобетонних установках системи автоматизації і контролю забезпечують приготування суміші заданого складу і якості при мінімальному складі обслуговуючого персоналу.