Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zbirnik_testiv_STOMAT_2010.doc
Скачиваний:
338
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
813.57 Кб
Скачать

Кишкова група мікроорганізмів.

1. З метою діагностики коліентериту було проведено мікробіологічне дослідженняю . Який метод дозволив виділити і ідентифікувати чисту культуру збудника?

A.Бактеріоскопічний

B.Біологічний

*C.Бактеріологічний

D.Серологічний

E.Мікроскопічний

2. Бактеріологічне дослідження червневого тифу проводиться в перебігу 3-х тижнів захворювання. Вкажіть, який матеріал від хворого доцільно брати для дослідження на першому тижні захворювання?

A.Жовч

B.Сечу

C.Фекалії

D.Мокротиння

*E.Кров

3. З фекалій і блювотних мас від хворого з підозрою на холеру були виділені культури вібріонів. Проведення якої реакції дозволить визначити вид мікроба, що викликав це захворювання?

A.Аглютинації з сироватками, що містять, "Н"-антитіла

B.Зв’язування комплементу

C.Преципітації

*D.Аглютинації з сироватками, що містять "О"-антитіла

E.Нейтралізації

4. При бактеріологічному дослідженні фекалій 4-х місячної дитини з симптомами гострої кишкової інфекції в середовищі Ендо виросли у великій кількості червоні колонії. Вкажіть, які це можуть бути мікроорганізми?

A.Стрептококи

B.Сальмонели

C.Шигели

D.Стафілококи

*E.Ешеріхії

5. З фекалій хворого виділена культура дизентерійних бактерій, яка по міжнародній класифікації входить в підгрупу Д. Назвіть виділений підвид бактерій?

A.Флекснера

B.Ньюкастла

*C.Зонне

D.Бойда

E.Григор’єва-Шига

6.У туриста, який повернувся з Індії, почалася гостра водяниста діарея. Випорожнювання хворого мають вид рисового відвару. При бактеріоскопічному дослідженні виявлені грамнегативні рухомі вібріони. Який можна поставити діагноз?

A.Чума

*B.Холера

C.Черевний тиф

D.Гепатит

E.Дизентерія

7. Людина виїжджає в місцевість, де відмічені випадки захворювання холерою. Йому необхідно провести хіміопрофілактику цього захворювання. Який антибіотик необхідно використовувати для цієї мети?

*A.Тетрациклін

B.Ністатин

C.Леворин

D.Пеніцилін

E.Мономіцин

8. При харчовій токсикоінфекції з блювотних мас і підозрілих харчових продуктів виявлені Гр(-) поліморфні палички, які при посіві за методом Шукевича на MПA дають повзуче зростання. Культура ферментує глюкозу до кислоти і газу, утворює уреазу. До якого роду відноситься збудник?

A.Клебсієли

*B.Протей

C.Ешеріхії

D.Сальмонели

E.Шигели

9. У мазку з випорожнень хворого виявлені грамнегативні бактерії у вигляді коми. Які властивості слід у першу чергу вивчити за допомогою мікроскопу для отримання додаткової інформації про виявлені мікроби?

*A.Рухливість

B. Наявність капсул

C.Наявність спор

D. Наявність цист

E.Первинну флюоресценцію

10. Хворому з підозрою на черевний тиф лікар-інфекціоніст призначив бактеріологічне дослідження крові. Доцільність цього призначення пояснюється тим, що на першому тижні захворювання тифо-паратифами спостерігається

*A.Бактеремія

B.Токсинемія

C.Септицемія

D.Септико піємія

E.Вірусемія

11. З випорожнень хворого на гострий гастроентерит виділена чиста культура рухливих дрібних, дещо зігнутих грам негативних паличок, які впродовж 6 годин дають ріст на лужній 1% пептонній воді у вигляді ніжної голубуватої плівки. Яким мікроорганізмам притаманні такі властивості?

*A.Вібріонам

B.Спірохетам

C.Клостридіям

D.Бацилам

E.Спірилам

12. Хворий потрапив в інфекційну лікарню на 8-й день зі скаргами на головний біль, недомагання, слабкість. Для серологічного дослідження взято кров. При проведенні реакція аглютинації Відаля встановлено, що вона позитивна в розведенні 1:200 з О-діагностикумом черевного тифу. Який діагноз можна встановити на підставі цього дослідження?

*A.Черевний тиф

B.Дизентерія

C.Холера

D.Лептоспіроз

E.Туберкульоз

13. У пацієнта з ознаками коліту виділена чиста культура бактерій, яка за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями віднесена до роду шигел. Яку з названих реакцій доцільно застосувати для серологічної ідентифікації ?

*A.Аглютинації з діагностичними сироватками

B.Зв’язування комплементу

C.Непрямої гемаглютинації

D.Преципітації

E.Затримки гемаглютинації

14. Пацієнт звернувся до лікаря на другому тижні хвороби, яка за клініко-епідеміологічними даними нагадувала тифо-паратифозне захворювання. Лікар вирішив підтвердити діагноз шляхом виявлення специфічних антитіл. Які препарати слід використовувати для цієї мети?

*A.Діагностикуми

B.Діагностичні сироватки

C.Мічені сироватки

D.Моноклональні антитіла

E.Адсорбовані монорецепторні сироватки

15. Від хворого з підозрою на черевний тиф виділено чисту культуру збудника, яку ідентифіковано за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями як сальмонелла тифу. Яке дослідження слід застосувати для остаточної ідентифікації збудника?

*A.Сероідентифікацію

B.Серодіагностику

C.Алергодіагностику

D.Антибіотикограму

E.Фаготипування

16. Хлопчик 12 років знаходиться у лікарні з підозрою на харчову токсикоінфекцію. При посіві фекалій хворого на середовище Ендо виросла велика кількість безбарвних колоній. Який мікроорганізм можна з найбільшою імовірністю ВИКЛЮЧИТИ з числа можливих збудників захворювання?

A.Salmonella enteritidis

B.Proteus vulgaris

C.Pseudomonas aeruginosa

D.Yersinia enterocolitica

*E.Escherichia coli

17. Зареєстровано спалах харчового отруєння, повязанний з використанням кондитерських виробів, що зберігались при кімнатній температурі і при виготовлені яких використовували качині яйця. Які мікроорганізми могли визвати це захворювання?

*A.Сальмонели

B.Кишкова паличка

C.Стафілококи

D.Легіонели

E.Холерний вібріон

18. З метою діагностики тифо-паратифозного захворювання проведено реакцію аглютинації Відаля. Вона виявилася позитивною з черевнотифозним О-антигеном у розведенні 1:1600, з черевнотифозним Н-антигеном – у розведенні 1:200. Про що це свідчить?

*A.Про захворювання на черевний тиф.

B.Відсутність тифо-паратифозного захворювання.

C.Черевнотифозне бактеріоносійство.

D.Інкубаційний період черевного тифу

E.Перенесений черевний тиф в анамнезі.

19. Хворий поступив до iнфекцiйного вiддiлення з пiдозрою на холеру.Який основний метод дослiдження необхідно використати для пiдтвердження дiагнозу?

*A.Бактерiологiчний

B.lмунологiчний

C.Біологічний

D.Серологiчний

E.Алергiчний

20. Для серологiчної дiагностики черевного тифу використовують реакцiю Вiдалю. Який механiзм взаємодiї антигенiв та антитiл лежить в її основi?

*A.Аглютинацiя

B.Преципiтацiя

C.Бактерiолiз

D.Гемолiз

E.lмобiлiзацiя бактерiй

21. З крові хворого виділена культура збудника черевного тифу. Які культуральні властивості хакактерні для цього збудника?

*A.Утворення безбарвних або блідо-рожевих колоній на середовищі Ендо та Плоскірєва.

B.Утворення колоній червоного кольору з металевим блиском на середовищі Ендо.

C.Утворення безбарвних колоній на середовищі вісмут-сульфіт агар.

D.Утворення гемолізу на кров”яному агарі.

E.Утворення ніжної плівки на лужній пептонній воді

22. Для серодіагностики черевного тифу ставлять реакцію, при якій до різних розведень сироватки хворого добавляють діагностикуми трьох видів мікроорганізмів і результат якої оцінюють по наявності осаду із склеєних бактерій. Ця реакція …

*A.Відаля

B.Борде-Жангу

C.Вассермана

D.Райта

E.Асколі

23. При бактеріологічному дослідженні розчинів, які використовуються у стоматологічній практиціі, на середовищі Ендо виросли червоні колонії з металевим блиском. Які це можуть бути мікроби?

A. Стрептококи

B.Шигели

C.Стафілококи

*D.Ешерихі

E. Сальмонели

24. Хворого (почувався хворим З дні) госпіталізовано в інфекційну клініку з попереднім діагнозом: черевний тиф. За яким методом можна підтвердити діагноз?

A. Виділення копро культури.

*B.Виділення гемокультури.

C. Виділення уринокультури.

D. Виділення білікультури.

E. Виділення розеолокультури.

25. Від хворого з діагнозом: дизентерія — виділено шигели зі здатністю продукувати екзотоксин у великій кількості. Про який вид шигел ідеться?

*A.Дизентерії.

B. Зонне.

C. Флекснера.

D. Бойда.

E. Ньюкастла.

26. На першому тижні захворювання черевним тифом спостерігається бактеріємія. Який матеріал від хворого доцільно призначити для бактеріологічного дослідження?

*A. Кров

B. Сироватка крові

C. Сеча

D. Ліквор

E. Мокротиння

27. З випорожнень хворого на гострий гастроентерит виділено чисту культуру рухливих, дрібних, дещо зігнутих грамнегативних паличок, які впродовж 6 год дають ріст на лужній 1% пептонній воді у вигляді ніжної голубуватої плівки. Яким мікрооргаунізмам притаманні такі властивості?

A. Спірохетам.

*B. Вібріонам.

C. Клостридіям.

D. Бацилам.

E. Спірилам.

28. Епідеміологічні дані свідчать про можливість появу у регіоні холери. Який біовар холерного вібріону викликає захворювання останнім часом?

А. Коха.

B.| Флекснер.

С. Зонне.

D. Бреслау.

*Е. Ель Тор.

29. У населеному пункті зареєстровані випадки захворювання дизентерією. Назвіть можливий механізм її передачі від хворих до здорових.

А. Аерогенний.

В. Вертикальний.

*С. Фекально-оральний.

D. Трансмісивний.

Е. Контактний

30. У селищі виник спалах діареї. Було припущено захворювання холерою і випорожнення хворих доставлені в бактеріологічну лабораторію для швидкого підтвердження цього припущення. Який експрес-метод застосований в цьому випадку?

А. Реакция зв’язування комплементу

В. Реакция аглютинації

*С. Реакция імунофлюоресценції

D. Реакція преципітації

Е. Реакция кільцепреципітації

31. У терапевтичних відділеннях переважають внутрішньолікарняні кишкові інфекція і дисбактеріози. З чим це пов'язано?

А. З недостатнім проведенням стерилізації медичних інструментів

В З призначенням різних ліків

*С. Із застосуванням антибіотиків

D. З поганим санітарним станом палат

Е. З тим, що у палаті знаходяться хворі одного профілю

32. У мазку з випорожнень хворого виявлено грамнегативні бактерії у вигляді коми. Які властивості слід насамперед вивчати за допомогою мікроскопа для отримання додаткової інформації про виявлені мікроби?

*A.Наявність джгутиків.

B. Наявність капсул.

C. Наявність спор.

D. Наявність цист.

E. Наявність війок.

33. До інфекційного відділення госпіталізовано хворого зі скаргами на багаторазовий пронос та блювання, біль у м'язах ніг, слабкість, запаморочення. Після огляду лікар попередньо діагностував холеру. Як необхідно досліджувати матеріал від хворого для експрес-діагнозу?

A. РА.

*B. РІФ.

C. ІФА.

D. РІА.

E. ПЛР.

34. Пацієнт звернувся до лікаря на другому тижні хвороби, яка за клініко-епідеміологічними даними нагадувала тифо-паратифозне захворювання. Лікар вирішив підтвердити діагноз виявленням специфічних антитіл. Які препарати слід використовувати для цього?

A.Моноклональні антитіла.

B.Діагностичні сироватки.

C.Мічені сироватки.

*D.Діагностикуми.

E.Адсорбовані монорецепторні сироватки.

35. Від хворого з підозрою на черевний тиф виділено чисту культуру збудника, яку ідентифіковано за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями. Як називається збудник цього захворювання?

*A.Сальмонела

B. Шигела

C. Ешерихія

D. Ентерокок

E. Протей

36. В анотації до препарату вказано, що він містить антигени збудника черевного тифу, адсорбовані на стабілізованих еритроцитах барана. Для чого використовують цей препарат?

*A. Для виявлення антитіл у реакції непрямої гемаглютинації.

B. Для виявлення антитіл у реакції зв'язування комплементу.

C. Для виявлення антитіл у реакції Відаля.

D. Для виявлення антитіл у реакції гальмування гемаглютинації.

E. Для серологічної ідентифікації збудника черевного тифу.

37. Ефективна діагностика носійства збудників кишкових інфекцій ґрунтується на виявленні антитіл до певних антигенів бактерій у реакції непрямої гемаглютинації. Який стандартний препарат слід застосувати в цій реакції?

A. Антитіла проти імуноглобулінів основних класів.

*B. Еритроцитарні діагностикуми з адсорбованими антигенами бактерій.

C. Моноклональні антитіла.

D. Монорецепторні діагностичні сироватки.

E. Еритроцити барана й гемолітичну сироватку.

38. При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого з кишковою інфекцією була виділена Shigella sonnei. Яку з названих серологічних реакцій було застосовано для ідентифікації виділеної чистої культури?

*A.Аглютинації.

B. Преципітації.

C. Зв'язування комплементу.

D. Нейтралізації.

E. Лізису.

39. Із крові хворого виділено культуру збудника черевного тифу. Які культуральні властивості характерні для цього збудника?

*A.Утворення безбарвних або блідо-рожевих колоній на середовищі Ендо та Плоскирева.

B. Утворення колоній червоного кольору з металевим блиском на середовищі Ендо.

C. Утворення безбарвних колоній на середовищі вісмут-сульфіт агар.

D. Утворення гемолізу на кров'яному агарі.

E. Утворення ніжної плівки на лужній пептонній воді.

40. З випорожнень хворої дитини 6-місячного віку, яка перебувала на штучному вигодовуванні, виділено культуру кишкової палички з антигенною структурою 0-111. Який діагноз можна встановити?

A. Холероподібне захворювання.

B. Захворювання сечових шляхів.

*C. Коліентерит.

D. Менінгіт новонароджених.

E. Дизентерієподібне захворювання.

41. У шкільній їдальні зареєстровано спалах харчового отруєння, пов'язаний зі споживанням кондитерських виробів, що зберігались за кімнатної температури і при виготовлені яких використовували качині яйця. Які мікроорганізми могли спричинити це захворювання?

A. Шигели.

B. Кишкова паличка.

*C.Сальмонели.

D. Легіонели.

E. Холерний вібріон.

42. Для серодіагностики кишкового захворювання ставлять реакцію Відаля, при якій до різних розведень сироватки хворого додають діагностикуми трьох видів мікроорганізмів і результат якої оцінюють за наявністю осаду зі склеєних бактерій. Назвіть це кишкове захворювання.

A. Висипний тиф

B. Коліентеріт

*C. Черевний тиф

D. Дізентерія

E. Холера

43. До лабораторії особливо небезпечних інфекцій надійшли випорожнення хворого з діагнозом: холера. Який метод мікробіологічної діагностики потрібно використати, щоб підтвердити або заперечити діаноз?

A. Бактеріоскопічний.

B. Алергійний.

*C. Бактеріологічний.

D. Біологічний.

E. Вірусологічний.

44. В інфекційну клініку з попереднім діагнозом «Черевний тиф» потрапив хворий, який хворів четвертий день. Яке дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

A. Виділення копро культури.

*B. Виділення гемокультури.

C. Виділення уринокультури.

D. Виділення білікультури.

E. Виділення розеолокультури.

45. Від хворого з діагнозом: дизентерія — виділено шигели зі здатністю продукувати екзотоксин у великій кількості. Про який вид шигел ідеться?

*A.Дизентерії.

B. Зонне.

C. Флекснера.

D. Бойда.

E. Ньюкастла.

46. Під час бактеріологічного дослідження випорожнень кухаря ресторану з метою визначення бактеріоносійства на вісмут-сульфіт агарі виросли чорні колонії з металевим відблиском. Які це можуть бути мікроорганізми?

*A.Сальмонели.

B. Шигели.

C. Ешерихії.

D. Стафілококи.

E. Стрептококи.

47. Для підтвердження діагнозу хворому лікар-інфекціоніст призначив бактеріологічне дослідження крові. Доцільність цього призначення пояснюється тим, що на першому тижні захворювання тифо-паратифами спостерігається:

*A.Бактеріємія.

B. Токсинемія.

C. Септицемія.

D. Септикопіємія.

E. Вірусемія.

48. З випорожнень хворого на гострий гастроентерит виділено чисту культуру рухливих, дрібних, дещо зігнутих грамнегативних паличок, які впродовж 6 год дають ріст на рідкому середовищі у вигляді ніжної голубуватої плівки. Назвіть це живильне середовище.

A. Мансура

*B. 1 % лужна пептонна вода

C. Ендо

D. Левіна

E. Бучина

49. В інфекційне відділення лікарні госпіталізовано хворого зі скаргами на нудоту, рідкі випорожнення зі слизом і прожилками крові, підвищення температури тіла, слабкість. Лікар запідозрив шигельоз. Який метод лабораторної діагностики найдоцільніше призначити для підтвердження діагнозу?

A. Мікроскопічний.

B. Серологічний.

C. Мікологічний.

*D. Бактеріологічний.

E. Протозоологічний.

50. Хворий потрапив до інфекційної лікарні на 9-й день захворювання зі скаргами на головний біль, загальну слабкість. Для дослідження у нього взято кров. Як назівається таке дослідження?

*A. Серологічне дослідження

B. Виділення гемокультури.

C. Дослідження уринокультури.

D. Біологічне дослідження

E. Виділення розеолокультури

51. У пацієнта з ознаками коліту виділено чисту культуру бактерій, яка

за морфологічними, кудьтуральними та біохімічними властивостями віднесена до роду шигел. Яку з названих реакцій доцільно застосувати для серологічної ідентифікації культури бактерій?

*A.Аглютинації з діагностичними сироватками.

B. Зв'язування комплементу.

C. Непрямої гемаглютинації.

D. Преципітації.

E. Гальмування гемаглютинації.

52. Молода людина перебуває в лікарні з підозрою на харчову токсикоінфекцію. При посіві фекалій хворого на середовище Ендо виросла велика кількість безбарвних колоній. Який мікроорганізм можна з найбільшою ймовірністю виключити з числа можливих збудників захворювання?

A. Salmonella enteritidis.

*B. Escherichia coli.

C. Proteus vulgaris.

D. Pseudomonas aeruginosa.

E. Yersinia enterocolitica.

53. З фекалій хворого виділені шигели Зонне. Які потрібні додаткові дослідження для встановлення джерела інфекції?

*A.Провести фаготипування виділеної чистої культури.

B. Зробити антибіотикограму.

C. Поставити реакцію преципітації.

D. Поставити реакцію зв'язування комплементу.

E. Поставити реакцію нейтралізації.

54. У хворого виділено рухливізігнуті грамнегативні палички, монотрихи, що дають позитивну реакцію з діагностичною сироваткою ОІ. Які симптоми найімовірніше з'являться без лікування?

A. Висип на шкірі.

B. Бактеріемія.

*C. Зневоднення організму.

D. Ендотоксичний шок.

E. Виразкові ураження кишок.

55. При обстеженні на бактеріоносійство сальмонел тифу в сироватці крові кухарки С. шкільної їдальні виявили Vi-антитіла. Яку з названих реакцій використали в цьому разі?

*A. РHГА.

B. Реакцію Відаля.

C. РЗК.

D. ІФА.

E. РІФ.

56. Хворий був доставлений до лікарні зі скаргами на головний біль, підвищену температуру, часті випорожнення, біль у животі з тенезмами. Лікар встановив клінічний діагноз дизентерія та направив досліджуваний матеріал (випорожнення) до баклабораторії. Яким методом діагностики лікар-лаборант має підтвердити або відхилити клінічний діагноз?

A. Алергічний

B. Серологічний

C. Біологічний

D. Бактеріоскопічний

*E. Бактеріологічний

57. Для вирішення питання ретроспективної діагностики перенесеної бактеріальної дизентерії було призначене серологічне дослідження сироватки крові з метою встановлення титру антитіл до шигел. Яку з перерахованих реакцій доцільно використати для цього?

A. Гемолізу

B. Зв'язування комплементу

*C. Пасивної гемаглютинації

D. Преципітації

E. Бактеріолізу

58. Який мікроорганізм міг зумовити спалах харчового отруєння, пов'язаний з використанням кондитерських виробів, при виготовлені яких використовували качині яйця?

*A. Сальмонела

B. Легіонела

C. Стафілокок

D. Холерний вібріон

E. Кишкова паличка