Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zbirnik_testiv_STOMAT_2010.doc
Скачиваний:
338
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
813.57 Кб
Скачать

Спеціальна мікробіологія

1. Проаналізуйте факт: з ротової порожнини рота дитини 5 років, висіяно мікроорганізм, який за морфологічними та біохімічними ознаками ідентифікується як Corynebacterium diphtheriae, але не утворює екзотоксин. Внаслідок якого процесу цей мікроорганізм може стати токсигенним?

*A. Фагової конверсії

B. Культивування на телуритовому середовищі

C. Культивування в присутності сироватки

D. Хромосомної мутації

E Пасажу через організм чутливих тварин

2. З метою підтвердження діагнозу “Туляремія” мисливцю, госпіталізованому на 5 день хвороби слід призначити для ранньої діагностики

*A.Алергічну пробу

B.РА

C.РНГА

D.РЗК

E.РІФ

3. З виділень уретри хворого уретритом в’ялого перебігу виділено чисту культуру кокоподібних мікроорганізмів. Виділений мікроорганізм в короткому строкатому ряду ферментує лише глюкозу до кислоти. Назвіть рід і вид виділеного мікроорганізму.

*A.Neisseria gonorrhoeae

B.Neisseria meningitides

C.Staphylococcus aureus

D.Streptococcus pyogenes

E.Enterococcus faecalis

4. При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої хронічним кольпо-вагінітом лікар виявив округлої форми та еліпсоподібні, що брунькуються клітини, розміром 3-6 мкм. Про збудника якої грибкової хвороби може йти мова в даному випадку?

*A.Кандидозу

B.Кокцидіозу

C.Епідермофітії

D.Мікроспорії

E.Криптококозу

5. При мікроскопічному дослідженні мікропрепарату крові, зафарбованому за Романовським-Гімза лікар виявив мікроорганізм у вигляді тонких ниток синьо-фіолетового кольору з кількома великими завитками довжиною від 10 до 30 мкм і більше. Для якого інфекційного захворювання характерна така мікроскопічна картина?

*A.Поворотного тифу

B.Сифілісу

C.Лептоспірозу

D.Трипаносомозу

E.Лейшманіозу

6. Лікар - педіатр при огляді трьохмісячнї дитини відмітив, що слизова оболонка порожнини рота, а також язик вкриті щільним білим нальотом. В матеріалі, взятому з місця ураження, бактеріолог виявив наявність грибів дріжжеподібної форми, в зв’язку з цим запідозрили мікоз. Який саме?

*A.Кандідоз

B.Фавус

C.Епідермофітія

D.Актиномікоз

E.Трихофітія

7. У хворого, що постраждав у автокатастрофі, лікар запідозрив можливий розвиток анаеробної інфекції рани. Який препарат найдоцільніший для специфічного лікування ще до встановлення лабораторного діагнозу?

A.Анатоксин

B.Типоспецифічна імунна сироватка

C.Нативна плазма

*D.Полівалентна специфічна сироватка

E.Плацентарний гама-глобулін

8. У хворого підозра на сифіліс. Яким методом можна виявити збудника у твердому шанкрі на червоній смужці губів?

*A.Темнопольною мікроскопією.

B.Виділенням чистої культури.

C.Мікроскопія матеріалу забарвленого за методом Грама

D.Реакція Вассермана.

E.Реакція аглютинації.

9. Серед дітей школи-інтернату мають місце випадки захворювання ангіною. При мікроскопії мазків з мигдаликів, зафарбованих по методу Нейсера знайдені тонкі палички жовтого кольору з темно-коричневими зернами на кінцях, що розміщуються в вигляді римської цифри п’ять. Яку інфекцію можна запідозрити в цьому випадку?

*A.Дифтерію

B.Інфекційний мононуклеоз

C.Лістеріоз

D.Тонзиліт

E.Скарлатину

10. У пологовому будинку проведено імунізацію немовлят проти туберкульозу. Яка з перелічених вакцин була використана?

A. АКДП

B.АДI

*C. БЦЖ

D.EV

E.CTI

11. Реакція Вассермана у хворого 30 років різко позитивна (++++). Для діагностики якого інфекційного захворювання використовується реакція Васермана?

*A.Сифіліс

B.Бруцельоз

C.Туберкульоз

D.Поліомієліт

E.Грип

12. У клініку поступила дитина. На слизовій оболонці щік, піднебення і язика виявлено точковий наліт білого та жовтуватого кольору, характерний для кандидозу. Який метод забарвлення слід використати для підтвердження діагнозу?

A. Нейссера

B. Бурі-Гінса

C. Ожешко

D. Пігаревського

*E. Грама

13. У пацієнта стрептококове ураження слизової оболонки у ротовій порожнині. Для прискорення живлення ран, призначено препарат, який являє собою термостабільний білок, що міститься у людини у слині. Відомо, що він являє собою фактор природної резистентності організму і має назву

A. Іманін

B.Комплемент

C.Інтерферон

D.Інтерлейкін

*E. Лізоцим

14. Хворій назофарингітом дитині лікар поставив діагноз "менінгококовий назо-фарингіт". Який метод лабораторної діагностики найбільш раціональний для підтвердження діагнозу?

*A.Бактеріологічний

B.Біологічний

C.Серологічний

D.Мікроскопічний

E.Алергічний

15. У приймальному відділенні лікарні відбирають матеріал для бактеріологічного дослідження. З якою метою слід взяти матеріал у хворого з гнійним ураженням ротової порожнини?

*A.Для встановлення етіології гнійного процесу і визначення чутливості до антибіотиків

B.Для виявлення патогенного стафілокока і визначення антибіотикограми

C.Для виявлення збудника, щоб попередити внутрішньолікарняне інфікування

D.Для підтвердження анаеробної інфекції

E.Для виявлення токсичності збудника

16. У дитини діагностовано кандидоз порожнини рота. Який лікарський препарат використовується для лікування ?

*A.Ністатин.

B.Гентаміцин.

C.Пеніцилін.

D.Тетрациклін.

E.Цифран.

17. У мікропрепараті виготовленому з пунктату регіонарного лімфовузла хворого, зафарбованому за Романовським-Гімза лікар виявив тонкі мікроорганізми з 12-14 рівномірними завитками з гострими кінцями довжиною 10-13 мкм блідо-рожевого кольору. Про збудника якої інфекційної хвороби може йти мова в даному випадку?

*A.Сифілісу

B.Трипаносомозу

C.Лептоспірозу

D.Поворотного тифу

E.Лейшманіозу

18. При бактеріологічному дослідженні гною з післяопераційної рани на обличчі, виділенні мікроорганізми, які дали ріст на цукрово-кровяном агарі через 7-10 днів у анаеробних умовах: колонії S-форми, блискучі, чорного кольору. При мікроскопії виявлені полиморфні грам-негативні палички. Які микроорганізми могли спричинити цей гнойовий процес?

*А. Бактероїди

В. Клостридії

С. Фузобактерії

D. Кишкова палочка

Е. Вейлонели

19. Збудник правця продукує екзотоксин з різними ефектами біологічної дії. Які клінічні прояви може викликати у людини цей токсин?

A.Розлади зору

*B.Спазм жувальних мязів

C.Діарею

D.Висипання на шкірі

E.Нудоту

20. Хворого 55 років госпіталізовано у хірургічну клініку з підозрою на сепсис після видалення зубу. Який матеріал для дослідження необхідно взяти від хворого і на яке середовище його слід засіяти?

*A.Кров, цукровий бульон

B.Ліквор, сироватковий агар

C.Сечу, м’ясо-пептонний бульон

D.Гній, жовточно-сольовий агар

E.Пунктат лімфовузла, цистеїновий агар.

21. У мазку слизу з мигдаликів у хворого на ангіну знайдено кулястої форми мікроорганізми, розташованъ короткими ланцюжками. Який з перелічених мікроорганізмів знайдено в мазках з мигдалин?

*A.Стрептококи

B.Стафілококи

C.Мікрококи

D.Диплококи

E.Тетракоки

22. У лабораторію поступило харкотиння хворого на туберкульоз. Який метод зафарбовування слід використати для виявлення збудників туберкульозу?

*A.Циля-Нельсена

B.Грамy

C.Гімзе-Романовського

D.Буррі-Гінса

E.Нейссера

23. У харкотинні хворого з підозрою на пневмонію виявлено грампозитивні диплококи, трохи подовжені з дещо загостреними протилежними кінцями. Які мікроорганізми виявлені у хворого?

*A.Streptococcus pneumoniae

B.Staphylococcus aureus

C.Klebsiella pneumoniae

D.Neisseria meningitidis

E.Neisseria gonorrhoeae

24. При плановому обстеженні доярок поставлено шкірно-алергічну пробу Бюрне. Вказана проба використовується для виявлення гіперчутливості до …

*A.Бруцеліну

B.Туберкулiну

C.Альттуберкуліну

D.Тулярину

E.Антраксину

25. У лабораторію поступив матеріал /витяжка тваринницької сировини/ з району, де відмічені випадки на сибірку серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника в досліджуваному матеріалі?

*A.Реакцію термопреципітації

B.Реакцію зв’язування комплементу

C.Реакцію непрямої гемаглютинації

D.Радіоімунний аналіз

E.Реакцію преципітації в агарі

26. У дитячому садку через кілька годин після вживання сирної маси майже у всіх дітей раптово з’явилися симптоми гастроентериту. При бактеріологічному дослідженні блювотних мас та залишків сирної маси було виділено золотистий стафілокок. Як доцільно продовжити дослідження для уточнення діагнозу?

*A.Провести фаготипування виділених штамів

B.Визначити здатність штамів до токсиноутворення

C.Провести дослідження обладнання харчоблоку

D.Вивчити наявність антитіл у хворих дітей

E.Поставити алергічну пробу

27. При мікроскопії харкотиння хворого на крупозну пневмонію виявлена значна кількість грампозитивних ланцетоподібних диплококів, оточених капсулою. Виявлення якого збудника слід очікувати?

*A.Streptococcus pneumoniae

B.Klebsiella pneumoniae

C.Chlamidia pneumoniae

D.Staphylococcus aureus

E.Escherichia coli

28. Лікар отоларинголог при огляді хворого відмітив гіперемію, значний набряк мигдаликів з сірим нальотом на них. При мікроскопії нальоту було виявлено грампозитивні палички розташовані під кутом одна до одної. Про яке захворювання слід подумати?

A.Ангіна

B.Скарлатина

*C. Дифтерія

D.Менінгоназофарингіт

E.Епідемічний паротит

29. У пацієнта з попереднім діагнозом “сифіліс” лаборант взяв сироватку крові для постановки імунної реакції, яка основана на виявленні антитіл, які припиняють рух трепонем і призводять до їх загибелі. Яку реакцію було використано для діагностики?

*A.Реакція імобілізації

B.Реакція зв’язування комплементу

C.Реакція аглютинації

D.Реакція преципітації

E.Реакція нейтралізації

30. У дитячому садку планується проведення вакцинації проти коклюшу. Який з наведених нижче препаратів необхідно використати з цією метою?

*A.Вакцина АКДП.

B.Вакцина БЦЖ.

C.Типоспецифічна сироватка.

D.Нормальний гама-глобулін.

E.АДП анатоксин.

31. Хворій жінці поставили клінічний діагноз “гонорея”. Яке із перерахованих нижче досліджень можна застосувати для підтверджння діагнозу?

*A.Мікроскопія патологічного матеріалу.

B.Зараження лабораторних тварин

C.Проба з бактеріофагом.

D.Реакція гемаглютинації.

EРеакція іммобілізації

32. Хворий доставлений в лікарню з підозрою на хронічну форму гонореї. Яку серологічну двосистемну реакцію можна використати для виявлення специфічних антитіл в сироватці?

*A.Реакцію зв’язування комплементу

B.Реакцію нейтралізації

C.Реакцію аглютинації

D.Радіоімунний аналіз

E.Імуноферментний аналіз

33. Хворий Н. поступив у лікарню зі скаргами на блювоту, запаморочення, двоїння в очах, важкість при ковтанні. Лікар запідозрив ботулізм. Які методи діагностики доцільно використати для підтвердження діагнозу?

*A.Біологічна проба, бактеріологічний

B.Алергічна проба, серологічний

C.Бактеріологічний, мікологічний

D.Протозоологічний, мікроскопічний

E. Мікроскопічний, серологічний

34. В інфекційне відділення лікарні госпіталізовано хворого зі скаргами на нудоту, рідкі випорожнення зі слизом і прожилками крові, підвищення температури, слабкість. Лікар запідозрив дизентерію. Який метод лабораторної діагностики найдоцільніше призначити для підтвердження діагнозу?

A.Серологічний

B.Мікологічний

C.Мікроскопічний

D.Протозоологічний

*E.Бактеріологічний

35. Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі перехворіла 3-денною малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду захворла малярією знову. Яка найбільш вірогідна форма цього захворювання?

*A.Рецидив

B.Реінфекція

C.Суперінфекція

D.Персистуюча інфекція

E.Вторинна інфекція

36. У клініку доставлено хворого з важким загальним станом, високою температурою, затрудне-ним диханням. Бактеріоскопічне дослідження матеріалу із зіву та дихальних шляхів дозволило попередньо діагностувати дифтерійний круп. Який метод фарбування при цьому був застосований?

*A.Нейссера

B.Циля-Нільсена

C.Буррі-Гінса

D.Пешкова

E.Ожешкo

37. Дитині, віком 6 років, у якої запідозрено активний туберкульозний процес, проведено діагностичну реакцію Манту. Який імунобіологічний препарат при цьому було введено?

*A.Туберкулін.

B.Вакцину БЦЖ.

C.Вакцину АКДП

D.Тулярін

E.Вакцину АДП

38. У хворого після вжитку в їжу консервованих грибів з’явилися симптоми бульбарного паралічу: птоз, двоїння в очах, афонія, порушення ковтання. Попередній діагноз: ботулізм. За допомогою якої реакції можна визначити тип токсину?

*A.Реакції нейтралізації

B.Реакції аглютинації

C.Реакції преципітації

D.Реакції зв’язування комплементу

E.Реакції імуннофлюорестенції

39. Бактеріологічне дослідження гнійних виділень з уретри з’ясувало присутність бактерій, які за Грамом фарбуваалися негативно, нагадували кавові зернини, розкладали глюкозу і мальтозу до кислоти. Розташовувалися в лейкоцитах. До збудників якої хвороби їх віднести?

*A.Гонореї

B.Сифілісу

C.Венеричного лімфогранулематозу

D.Мякого шанкру

E.Меліоідозу

40. Хворий 34 роки звернувся з приводу карбункулу на обличчі. Під час огляду : нещільний, без болю набряк підшкірної клітковини, у центрі карбункулу чорний струп, по периферії везикулярні висипання навколо карбункулу. Мікробіологічне дослідження з’ясувало наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби?

A.Staptylococcus aureus

B.Bacillus anthracoides

C.Bacillus subtilis

*D. Bacillus antracis

E.Bacillus megaterium

41. У дитячому садку зробили пробу Манту. Який препарат був для цього використаний?

*A.Туберкулiн

B.Бруцелін

C.Тулярин

D.Антраксин

E.Токсоплазмін

42. Від хворої дитини з підозрінням на дифтерію виділено коринебактерію дифтерії. Яке дослідження необхідно провести, щоб переконатись, що даний мікроб є збудником дифтерії у цієї дитини?

*A.Перевірити токсигенність мікроба

B.Провести фарбування за методом Буррі-Гінса

C.Виконати посів на кров'яний агар

D.Заразити кролика

E.Провести реакцію аглютинації

43. На слизовій оболонці щік, піднебення і язика дитина виявлено точковий наліт білого та жовтуватого кольору, характерний для кандидозу. Який метод забарвлення слід застосувати для дослідження матеріалу з метоювіявлення збудника?

A.Циля-Нільсена

*B.Грамy

C.Гімзе-Романовського

D.Буррі-Гінса

E.Нейссера

44. В хирургическое отделение поступил больной с симптомами газовой анаэробной инфекции, возбудитель которой не установлен. Какой из перечисленных препаратов необходимо назначить этому больному для проведения специфического лечения?

*A.Поливалентную противогангренозную сыворотку

B.Противостолбнячную антитоксическую сыворотку

C.Противоботулиническую антитоксическую сыворотку

D.Типовую противогангренозную сыворотку

E.Сорбированный секста-анатоксин

45. У чоловіка, мешканця сільської місцевості, в шийно-щелепній області виявлено твердий флегмоноподібний інфільтрат, шкіра навколо синьо-багрового кольору. В центрі інфільрат некротизований, з виразки виділяється гній з неприємним запахом. Для підтвердження діагнозу актиномікоз шийно-щелепної області, здійснено мікроскопічне дослідження гною. Що повинен виявити бактеріолог для підтвердження діагнозу?

*A.Друзи

B.Грампозитивні стрептококи

C.Грамнегативні диплобактерії

D.Кислотостійкі палички

E.Грамнегативні диплококи

46. У лабораторії при експертизі шкір тварин була використана реакція преципітації по Асколі. При обліку результатів через декілька хвилин після поєднання імунної сироватки та екстракту шкіри було відмічено утворення білуватого кільця. Про що свідчить даний результат?

*A.Наявність антигенів сибірки

B.Наявність токсину анаеробної інфекції

C.Наявність збудника бруцельозу

D.Поверхневого антигену ешеріхій

E.Антигену вірулентного сальмонел

47. При мікроскопії мазків з мигдаликів від дітей, хворих на ангіну, забарвлених за методом Нейссера, знайдені тонкі палички жовтого кольору з темно-коричневими зернами на кінцях, що розміщуються в вигляді римської цифри п’ять. Яку інфекцію можна запідозрити в цьому випадку?

*A.Дифтерію

B.Інфекційний мононуклеоз

C.Лістеріоз

D.Тонзиліт

E.Скарлатину

48. В бактеріологічну лабораторію направлено харкотиння хворого на туберкульоз, Для бактеріоскопічного дослідження препаратів-мазків і виявлення туберкульозної палички потрібно використати один із вказаних методів фарбування:

*A.Ціля-Нільсена

B.Буррі-Гінса

C.Здрадовського

D.Грама

E.Романовського

49. В бактеріологічній лабораторії досліджувалась в’ялена риба домашнього виготовлення, яка стала причиною важкого харчового отруєння, При мікроскопії виділеної на середовищі Кітта – Тароці культури виявлені мікроорганізми схожі на тенісну ракетку. Який діагноз встановить лікар?

*A.Ботулізм

B.Сальмонельоз

C.Холера

D.Дизентерія

E.Черевний тиф

50. У хворого, що постраждав у автокатастрофі, лікар запідозрив можливий розвиток анаеробної інфекції рани. Який препарат найдоцільніший для специфічного лікування ще до встановлення лабораторного діагнозу?

*A.Полівалентна специфічна сироватка

B.Анатоксин

C.Типоспецифічна імунна сироватка

D.Нативна плазма

E.Плацентарний гама-глобулін

51. У студента К. після вживання м’яса, консервованного в домашніх умовах, з(явились симптоми харчового отруєння Clostridium botulinum: диплопія, порушення мови та параліч дихання. Чим обумовлені такі симптоми ботулізму?

*A.Дією нейротоксину

B.Інвазією Cl. вotulinum в епітелій кишківника

C.Секрецією ентеротоксина

D.Ендотоксичним шоком

E.Активацією аденілатциклази

52. З центрифугату порції сечі, одержаної від хворого з підозрою на туберкульоз нирок, приготували препарат для мікроскопії. Який метод фарбування препарату використовують для виявлення збудника?

*A.За Цилем-Нiльсеном

B.За Буррі

C.За Грамом

D.За Льоффлером

E..За Ожешко

53. В мазку, приготованому з вмісту рани, бактеріолог виявив грампозитивні палички з термінально розташованою круглою спорою. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз:

A.Дизентерія

B.Дифтерія

C.Туберкульоз

D.Менінгіт

*E. Правець

54. Вкажіть, який препарат забезпечує створення штучного активного імунітету проти раньових інфекцій?

A.Вакцина АКДП

B.Вакцина БЦЖ

*C.Адсорбований правцевий анатоксин

D.Протиправцева антитоксична сироватка

E.Антирабічна вакцина

55. У хворого лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу стало відомо, що він раніше переніс гонорею і лікування було повним. Вкажіть, до якої категорії інфекцій можна віднести це нове захворювання?

A.Рецидив

*B.Реінфекція

C.Суперінфекція

D.Аутоінфекція

E.Вторинна

56. У хворого, що постраждав у автокатастрофі, лікар запідозрив можливий розвиток анаеробної інфекції рани. Який препарат найдоцільніший для специфічного лікування ще до встановлення лабораторного діагнозу?

*A.Полівалентна специфічна сироватка

B.Анатоксин

C.Типоспецифічна імунна сироватка

D.Нативна плазма

E.Плацентарний гама-глобулін

57. У студента К. після вживання мяса, консервованного в домашніх умовах, зявились симптоми харчового отруєння Clostridium botulinum: диплопія, порушення мови та параліч дихання. Чим обумовлені такі симптоми ботулізму?

*A.Дією нейротоксину

B.Інвазією Cl. вotulinum в епітелій кишківника

C.Секрецією ентеротоксина

D.Ендотоксичним шоком

E.Активацією аденілатциклази

58. Група стоматологів України повинна поїхати у відрядження до Африки. Однак відомо, що в цій країні кожного року хворіють на чуму в середньому кілька сотень людей. Яку з названих вакцин треба використати для профілактики?

A. СТІ

*B. Живу вакцину

C. Чумний анатоксин

D. Комбіновану вакцину

E. Хімічну вакцину

59. Після тривалої антибіотикотерапії у хворого на слизовій оболонці ротової порожнини виявлено ділянки з білим нальотом, який не знімався шпателем. Для якого захворювання характерні такі ознаки?

*A. Кандидозу

B. Паротиту

C. Пародонтозу

D. Грипу

E. Черевного тифу

60. При огляді хворого з некротичною флегмоною щелепно-лицевої ділянки в лікаря виникла підозра на газову гангрену. Під час мікроскопії гнійних виділень з рани виявили грампозитивні мікроорганізми паличкоподібної форми. Яке живильне середовище слід використати для виділення чистої культури збудника?

A М'ясо-пептонний агар

B Середовище Ендо

C Середовище Левіна

*D Середовище Кітта-Тароцці

E. Молочно-сольовий агар

61. У відділення хірургічної стоматології потрапив пацієнт з відкритим переломом нижньої щелепи. Який препарат слід застосувати з метою активної імунізації проти правцю?

A. Протиправцевий імуноглобулін.

*B. Правцевий анатоксин.

C. Протиправцеву сироватку.

D. Стафілококовий анатоксин.

E. Гама-глобулін із крові донорів, імунізованих проти правцю.

62. Збудниками багатьох гнійно-запальних процесів ротової порожнини є анаероби. Які з названих живильних середовищ можна використати для контролю контамінації перев'язувального матеріалу анаеробами?

A.Ендо.

*B.Кітта-Тароцці.

C.Ру.

D.Сабуро.

E.Плоскирева.

63. У пацієнта з виразки, розташованої на слизовій оболонці ротової порожнини, при забарвленні за Романовським-Гімзою, виявили тонкі спіралеподібної форми мікроорганізми блідо-рожевого кольору з 12-14 завитками та загостреними кінцями. Якому збуднику властиві такі ознаки?

A.Збуднику поворотного тифу.

B.Збуднику лептоспірозу.

*C. Збуднику сифілісу.

D.Збуднику кампілобактеріозу.

E.Збуднику содоку.

64. На слизовій оболонці ротової порожнини жінки, 20 років, лікар- стоматолог помітив округлу виразку з щільним дном та рівними краями, яка нагадує твердий шанкр. Який метод діагностики слід використати на даному етапі захворювання, щоб підтвердити етіологію?

A.Серологічний.

B.Бактеріологічний.

C.Біологічний.

*D.Бактеріоскопічний.

E.Алергійний.

65. Під час профілактичного огляду школярів лікар-стоматолог в учня С. на слизовій оболонці ротової порожнини виявив білі кремоподібні бляшки,які легко знімалися, залишаючи кров'яні ерозії. Лікар запідозрив кандидоз і призначив хворому мікологічне дослідження. Яке з перелічених живильнихсередовищ треба використати для виявлення збудника кандидозу?

*A.Середовище Сабуро.

B.Середовище Ру.

C.Середовище Ендо.

D.Середовище Кітта-Тароцці.

E.Середовище Гісса.

66. У хворого після видаління зубу виник гнійно-запалювальний процес з некрозом тканини ротової порожнини. При бактеріологічному дослідженні на агарі Мартена в анаеробних умовах виявлені мікроорганізми з характерним чорним пигментом и гнилісним запахом. Як вони називаються?

А Сальмонела ентеритідіс

В Бруцела мелитенсіс

*С Бактероїдес меланіногенікус

D Клебсієла озена

Е Листерії меланіногенікус

67. Лабораторна діагностика захворювань, що спричиняють бактерії роду Bacteroides і Fusobacterium, мають деякі особливості. Що необхідне для виділення цих мікроорганізмів з патологічного матеріалу?

*A. Умови анаеробіозу

B. Первинні клітинні культури

C. Висів з жовчного бульйону на кров'яний агар

D. Зараження лабораторних тварин

E. Картопляно-гліцериновий агар з кров'ю

68. Однією з біологічних властивостей хламідій є те, що вони облігатні внутріклітинні паразити. Де можливо культивувати хламідії ?

A. Хоріоналлантоїсная оболонка курячого ембріона

B. Первинні трипсинизировані клітинні культури

*C. Жовтковий мішок курячого ембріона

D. Аллантоїсна порожнина курячого ембріона

E. Диплоїдні клітини

69. Мікоплазми є своєрідною групою мікроорганізмів, що відносяться до родини Mycoplasmacea| і що володіють властивостями як бактерій, так і вірусів. Назвіть одну особливість микоплазм, яка відрізняє їх від бактерій і вірусів.

A. Внутріклітинний паразитизм

*B. Відсутність клітинної стінки

C. Висока ферментативна активність

D. Відсутність клітинної будови

E. Спосіб розмноження

70. У хворого з діагнозом «сепсис» узята для бактериологичесго дослідження кров з ліктьової вени в кількості 10 мл. На яке живильне середовище проводять зазвичай посів крові з метою виділення бактерій?

А. Кровяной агар

B. Жовтково-сольовий агар

* С. Сахарний бульйон

D. Пептона вода

Е. Мяопептонний бульйон

71. Фузобактерії на ряду з іншими мікроорганізмами складають частину нормальної мікрофлори людини, мешкаючи в роті, в кишечнику. До якого сімейства належать фузобактерии?

A. Enterobacteriaceae

*B. Bacteroidaceae

C. Neisseriaceae

D. Mycobacteriaceae

E. Vibrionaceae

72. У хворого, що знаходиться в щелепно-лицьовому відділенні , з гнійного вмісту висіяні бактероїди. Який препарат необхідно призначити даному хворому разом з хірургічним лікуванням?

A. Ністатин

B. Гентаміцин

C. Канаміцин

*D. Метронідазол

E. Пеніцилін

73. Бактеріолог приступив до дослідження гнійного вмісту хворого на наявність в нім бактероїдів? Який метод забарвлення мазків-препаратів має бути використаний в цьому випадку?

A. Морозова

*B. Грама

C. Циля-Нільсена

D. Нейссера

E. Романовського-гимзе

74. Бактерії роду Bacteroides, будучи умовно-патогенними мікроорганізмами, викликають гнійно-запальні захворювання різної локалізації. Бактерії якого роду теж можуть бути збудниками таких захворювань?

A. Plasmodium

B. Fusarium

*C. Fusobacterium

D. Aspergillus

E. Toxoplasma

75. Бактеріолог проводив мікроскопію мазків-препаратів, приготованих з колоній бактероїдів, що виросли на спеціальному живильному середовищі По яких морфологічних ознаках можна визначити представників роду Bacteroides?

*A. Грамнегативні неспоротворні палички

B. Грампозитивні неспоротворні палички

C. Грамнегативні спорообразующие палички

D. Грампозитивні спорообразующие кокковидные палички

E. Грампозитивні неспоротворні коки

76. Виділення, ідентифікація і видова диференціація збудника туберкульозу - тривалий та трудомісткий процес. Яке живильне середовище використовується для культивування збудника туберкульозу?

A. Агар Чистовіча

B. Середовище Мансура

*C. СередовищеЛевенштейна-Iенсена

D. Агар Цейсслера

E. Середовище Олькеніцкого

77. У відповіді, присланої з бактеріологічної лабораторії, не вказаний вид бактероїда, виділеного з гнійного вмісту хворого абсцесом твердого піднебіння. Який вид бактероїдів може бути виділений в даному випадку?

A. B.melitensis

B. B.ovatis

C. B.pertusis

D. Anthracis|

*E. B.fragilis

78. Для активної імунізації людини протии туберкульозу використовується жива вакцина. Ця вакцина приготована шляхом тривалих пасажів мікобактерій бичачого типу на картофельно-глицериной| середовищі з жовчю. Назовите імена учених, що отримали| цю вакцину.

*А. Кальметт і Герен

В. Чумаков і Смородінцев

С. Себін і Чумаків

D. Жерар і Робік

Е. Борде і Жангу