Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zbirnik_testiv_STOMAT_2010.doc
Скачиваний:
338
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
813.57 Кб
Скачать

79. Перед ревакцинацією протии туберкульозу в 7 років необхідно поставити внутрикожно пробу Манту. Якщо алергічна проба виявиться негативною, про що свідчить цей результат?

А. Об відсутності антитіл до туберкульозних бактерій

*В. Об відсутності клітинного імунітету до туберкульозу

С. Про наявність клітинного імунітету

D. Про відсутність антитоксичного імунітету до туберкульозу

Е. Про наявність антитіл до туберкульозних бактерій

80. Для створення активного імунітету протии туберкульозу використовують вакцину, представленую живими аттенуированными бактеріями.

*А. Вакцина БЦЖ

В. Вакцина ТАВТ

С. Вакцина СТІ

D. Вакцина АКДС

Е. Вакцина Соління

81. Ім'я цього ученого пов'язане не тільки з відкриттям збудника, а іще із вивченням патогенезу і імунітету туберкульозу .Назовите ім'я цього ученого?

*А. Р. Кох

В. Е. Дженнер

С. А. Кальметт

D. Л. Пастер

Е. І. Мечников

82. Який імунобіологічний препарат використовують при проведені діагностичної реакції Манту дитині, у якої запідозрено активний туберкульозний процес?

*A.Туберкулін.

B.Вакцину БЦЖ.

C.Вакцину АКДП.

D.Тулярин.

E.Вакцину АДП.

83. У лабораторії проводилися дослідження з приводу діагностики правцю. Яким методом стерилізації треба знищити виділені культури збудників правцю?

A.Сухим жаром.

B.Кип'ятінням.

C.Тиндалізацією.

*D.Автоклавуванням.

E.Пастеризацією.

84. Лікар запідозрив можливий розвиток анаеробної інфекції рани у хворого, що постраждав у автокатастрофі. Який препарат найдоцільніший для специфічного лікування ще до встановлення лабораторного діагнозу?

*A.Полівалентна специфічна сироватка.

B.Анатоксин.

C.Типоспецифічна імунна сироватка.

D.Нативна плазма.

E.Плацентарний у-глобулін.

85. У хірургічному відділенні виник спалах госпітальної інфекції, спричиненої Staphylococcus aureus. У зв'язку з цим завідувач відділення замовив значну кількість рідкого полівалентного стафілококового бактеріофагу. Як буде використано цей препарат?

A. Для фаготипування.

*B. Для профілактики та лікування.

C. Для індикації стафілококів у реакції наростання титру фага.

D. Для виявлення бактеріоносіїв серед медичного персоналу.

Е. Для лікування хворих з хронічними формами стафілококових інфекцій.

86. До лікаря звернулася вагітна зі скаргами, характерними для токсоплазмозу. Для підтвердження клінічного діагнозу в неї взято кров. Які серологічні реакції необхідно постави ти в цьому разі?

*A. Зв'язування комплементу.

B. Преципітації.

C. Нейтралізації.

D. Відаля.

E. Вассерманна.

87. У мікропрепараті, виготовленому з пунктату регіонарного лімфатичного вузла хворого, забарвленого за Романовським-Гімзою, лікар виявив тонкі мікроорганізми з 12-14 рівномірними завитками з гострими кінцями, завдовжки 10-13 мкм блідо-рожевого кольору. Про якого збудника інфекційної хвороби може йтися в цьому разі?

A. Борелія

*B. Бліда трепонема

C. Лептоспіра

D. Рикетсія

E. Лейшманія

88. У хворих на бруцельоз спостерігається позитивна шкірна проба Бюрне. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль у розвитку запальної реакції в місці введення бруцеліну цим пацієнтам?

A. IgA.

*B. Сенсибілізовані Т-лімфоцити.

C. IgE.

D. IgG.

E. IgD.

89. Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває доти, доки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найправильніше назвати такий вид імунітету?

*A. Нестерильний.

B. Гуморальний.

C. Типоспецифічний.

D. Природжений.

E .Перехресний.

90. Лабораторна діагностика стоматологічних захворювань, які спричиняють бактерії роду Bacteroides і Fusobacterium, мають деякі особливості. Що необхідно для виділення цих мікроорганізмів з патологічного матеріалу?

*А. Умови анеробіозу

В. Первинні клітинні культури

С. Висів з жовчного бульону на кров’яний агар

D. Зараження лабораторних тварин

Е. Картопляно-гліцериновий агар з кров’ю

91. Щоб встановити токсигенність виділених від пацієнтів збудників дифтерії, культури висіяли на чашку Петрі з живильним агаром по обидва боки від розташованої в центрі смужки фільтрувального паперу, змоченого протидифтерійною антитоксичною сироваткою. Після інкубації посівів в агарі між окремими культурами і смужкою фільтрувального паперу виявлено смужкоподібні ділянки помутніння середовища. Яку імунологічну реакцію було виконано?

*A.Преципітації в гелі.

B.Кумбса.

C.Аглютинації.

D.Кільцепреципітації.

E.Опсонізації.

92. Щоб перевірити тваринницьку сировину (шкіру, вовну) на наявність збудника сибірки, виявляють розчинний термостабільний антиген у водно-сольовому екстракті із сировини. Яку реакцію застосовують для цього?

*A.Кільцеприципітації.

B.Преципітації в агарі.

C.Аглютинації.

D.Пасивної гемаглютинації.

E.Нейтралізації.

93. Для виявлення антитіл до токсоплазм в сироватці крові вагітної було використано непряму реакцію імунофлуоресценції. Для цього спочатку фіксований мазок токсоплазм обробили досліджуваною сироваткою. Чим потрібно обробити препарат на наступному етапі?

A.Розчином флуоресцеїну.

*B.Люмінесціюючою сироваткою проти імуноглобуліну людини.

C.Імуноглобуліном людським нормальним.

D.Діагностичною сироваткою, що містить антитіла до токсоплазм.

E.Сироваткою, що містить мічені флуоресцеїном антитіла до токсоплазм.

94. Після вживання м'ясних консервів у хворого Н. з'явилися розлади зору, ковтання, дихання, сильний головний біль. Діагностовано ботулізм. З яким фактором патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання?

*A.Екзотоксином.

B.Гемолізином.

C.Ендотоксином.

D.Плазмокоагулазою.

E.Фібринолізином

95. Юнаку, 20 років, з профілактичною метою введено анатоксин. Проти якого з названих захворювань проводилося щеплення?

A.Туберкульозу.

*B.Дифтерії.

C.Скарлатини.

D.Менінгіту.

E.Кашлюку.

96. З ротової порожнини клінічно здорового чоловіка, 25 років, виділено культуру грампозитивних коків, які мають дещо видовжену форму, розташовані парами або короткими ланцюжками, утворюють капсулу, на кров'яному агарі дають а-гемоліз. Носієм якого патогенного мікроорганізму є цей чоловік?

*A.Streptococcus pneumoniae.

B.Streptococcus pyogenes.

C.Streptococcus salivarium.

D.Streptococcus faecalis.

E.Peptostreptococcus.

97. При обстеженні хворої дитини з підозрою на дифтерію в мазку із зіву виявлено біполярно розташовані ітенсивно пофарбовані включення. Які з названих методів фарбування бyли використані?

A.Буррі-Гінса.

B.Грама.

C.Ціля-Нільсена.

*D.Леффлера.

E.Ожешка.

98. Штам стафілокока, який спричинив спалах внутрішньолікарняних захворювань, проявив високу резистентність до пеніциліну. З яким із наведених факторів пов'язана резистентність мікроорганізмів?

*A.Синтезом бета-лактамази.

B.Синтезом аденілтрансферази.

C.Зміною компонентів клітинної стінки.

D.Зміною рибосомальних білків.

E.Синтезом фосфотрансферази.

99. У пологовому будинку планується вакцинація дітей проти туберкульозу. Який з названих препаратії необхідно мати для цього?

A. Вакцину АКДП.

* B. Вакцину БЦЖ.

C/. Туберкулін.

D. Вакцину АДП.

E.. Вакцину СТІ.

100. Під час мікроскопії мазків, пофарбованих метиленовим синім, вияв лено палички з булавоподібними стовщеннями на кінцях, схожі з С. diphtheriae. Який з наведених методів фарбування слід застосувати додатково для уточнення припущення?

A.Здрадовського.

B.Козловського.

C.Ціля-Нільсена.

*D.Нейссера.

E.Ожешка.

101. У лікарню госпіталізовано дитину з діагнозом: стафілококовий сепсис. На яке живильне середовище потрібно посіяти кров хворого з метою виділення збудника?

*A.Цукрово-пептонний бульйон

B.М'ясо-пептонний агар

C.Середовище Плоскирева

D.Середовище Бучина

E.Жовтково-сольовий агар

102. У хворого при дослідженні мокротиння виявлено грампозитивні коки, розташовані парами. Який мікроорганізм є найімовірнішим збудником захворювання?

A.Legionella pneumophila

B.Neisseria meningitidis

C.Klebsiella pneumoniae

DMycoplasma pneumoniae

*E.Streptococcus pneumoniae

103. Із центрифугату порції сечі одержаної від хворого з підозрою на туберкульоз нирок, приготували препарат для мікроскопії. Який метод фарбування препарату використовують для виявлення збудника?

*A.За Ці лем-Нільсеном.

B.За Буррі

C.За Грамом

D.За Леффлером

E.За Ожешком

104. У бактеріологічній лабораторії досліджували в'ялену рибу домашнього виготовлення, яка стала причиною тяжкого харчового отруєння. Під час мікроскопії виділеної на середовищі Кітта-Тароцці культури виявлено мікроорганізми, схожі на тенісну ракетку. Про який діагноз може ставити питання лікар?

A.Сальмонельоз.

*B.Ботулізм.

C.Холеру.

D.Шигельоз.

E.Черевний тиф.

105. Які лікувальні препарати використовують для специфічної терапії дифтерії?

A.Плацентарний у-глобулін.

*B.Антитоксичну сироватку.

C.Нативну плазму.

D.Хінолони.

E.Анатоксин.

106. При дисбактеріозах, що супроводяться процесом гниття (внаслідок розмноження протея, псевдомонад) і підвищенням рН фекалій, необхідно призначати біологічні препарати, що окиснюють середовище і справляють антагоністичну дію. Які мікроорганізми до цього придатні?

*A.Біфідумбактерії.

B.Клебсієли.

C.Азотобактерії.

D.Ентеробактер.

E.Серація.

107. Фекалії дитини, що хворіє на ентерит, емульгують в ізотонічному розчині натрію хлориду, і краплю емульсії наносять на елективне середовище: 10 % молочно-сольовий або жовтково-сольовий агар. Які мікроорганізми передбачається виділити?

*A.Стафілококи.

B.Кишкову паличку.

C.Стрептококи.

D.Клебсієли.

E.Ентерококи.

108. До лабораторії надійшов зскрібок білуватого нальоту зі слизових оболонок ротової порожнини. Висів матеріалу зроблено на середовище Сабуро. Під час бактеріоскопії виявлено короткі бруньковані нитки.До якої групи інфекцій відносять ці захворювання?

*A.Мікозів.

B.Спірохетозів.

C.Рикетсіозів.

D.Мікоплазмозів.

E.Хламідіозів.

109. У дитячому садку обстежили дітей і персонал з метою виявлення менінгококового носійства. Підберіть метод мікробіологічного дослідження.

A.Біологічний.

B.Алергійний.

C.Бактеріоскопічний.

*D.Бактеріологічний.

E.Серологічний.

110. При постановці біологічної проби в мазках-відбитках з органів тварини виявили стрептобацили, оточені капсулою. Який беззаперечно можна поставити діагноз?

*A. Сибірка.

B. Туляремія

C. Чума

D. Бруцельоз

E. Крупозна пневмонія

111. В інфекційну клініку госпіталізовано хворого з попереднім діагнозом: епідемічний поворотний тиф.Який матеріал, взятий від хворого, не обхідно дослідити насамперед?

А. Ліквор.

B. Сечу.

*C.Кров.

D. Фекалії.

E. Змив з носової частини глотки.

112. У хірургічному стаціонарі почастішали випадки гнійних післяопераційних ускладнень стафілококової природи. Як можна визначити джерело стафілококової інфекції в стаціонарі?

*A.Визначенням фаговарів.

B.Визначенням гемотоксинів.

C.Визначенням ферментів агресії.

D.Визначенням біоварів.

E.Визначенням антибіотикочутливості.

113. При бактеріологічному дослідженні гнійного матеріалу післяопераційної рани на МПА виросли великі безбарвні слизисті колонії, які утворювали зелено-блакитний пігмент із запахом меду або жасмину. Під час бактеріоскопії виявлено грамнегативнілофотрихи. Яка культура бактерій міститься в гнійному матеріалі?

*A.Pseudomonas aeruginosa.

B.Proteus vulgaris.

C.Klebsiella osaenae.

D.Streptomyces griseus.

E.Brucella abortus.

114. При дослідженні гнійних виділень з шийки матки бактеріоскопічно виявлено наявність грамнегативних бобоподібних диплококів, які локалізувались як усередині, так і поза лейкоцитами. Назвіть чинник гнійного запалення шийки матки.

A.Trichomonas vaginalis.

B.Chlamidia trachomatis.

C.Haemophilus vaginalis.

*D.Neisseria gonorrhoeae.

E.Calymmatobacterium granulomatis.

115. При фарбуванні бактеріологічних препаратів, виготовлених з мокротиння, за методом Ціля-Нільсена виявлено наявність яскраво-червоних паличок, які розміщувалися поодиноко або групами, не чутливих до дії кислот. На живильних середовищах перші ознаки росту з'являються на 10-15 добу. До якого виду відносяться мікроби?

*A.Micobacterium tuberculosis.

B.Yersinia pseudotuberculosis.

C.Histoplasma dubrosii.

D.Klebsiella rhinoscleromanis.

E.Coxiella burnettii.

116. Бактеріолог при дослідженні слизу з носової частини глотки, крові дотримувався певних заходів, щодо збереження збудників у матеріалі. При бактеріоскопічному дослідженні встановлено наявність грамнегативних коків, які нагадують кавові зерна і розташовані парами або тетрадами. Назвіть збудник, який був ізольований бактеріологом.

A.Acinetobacter calcoaceticus.

B.Staphylococcus aureus.

C.Neisseria gonorrhoeae.

D.Moraxella lacunata.

*E.Neisseria meningitidis.

117. При обстеженні хворого чоловіка, госпіталізованого на 5-й день хвороби з проявами жовтяниці з температурою тіла до 40 °С, блюванням, болем у м'язах нижніх кінцівок (гомілок), ознобом, носовою кровотечею.При проведенні лабораторної діагностики бактеріолог виконав темнопольну мікроскопію краплі крові хворого. Назвіть збудник хвороби.

A.Borrelia duttoni.

*B.Leptospira interrogans.

C.Calymmatobacterium granulomatis.

D.Bartonella bacilloformis.

E.Rickettsia mooseri.

118. У чоловіка, 36 років, з підозрою на туберкульоз нирок було досліджено осад сечі. Під час мікроскопії виявлено кислотостійкі бактерії, але за методом Прайса корд-фактор не ви­явлений. Яке дослідження найбільш надійно підтвердить або спростує по передній діагноз?

*A.Зараження лабораторних тварин.

B.Вивчення токсигенності.

C.Фаготипування виділеної культури.

D.Серологічна ідентифікація збудника.

E.Шкірна алергійна проба.

119. Під час бактеріоскопічного дослідження носоглоткового слизу дитини 2,5 років, хворої на назофарингіт,виявлені грамнегативні диплококи,схожі за формою на кавові зерна. Які органи дитини найбільш імовірно будуть уражені, якщо ці мікроорганізми проникнуть в організм?

A.Ниркові гломерули.

B.Серцеві клапани.

*C.Оболони мозку.

D.Статеві органи та сечовивіднішляхи.

E.Лімфатичні вузли.

120. У дитини, 2 років, з катаральними явищами та висипом на шкірі лікар запідозрив скарлатину. Внутрішньошкірно дитині було введено невелику кількість сироватки до еритрогенного токсину стрептокока, на місці ін'єкції висип зник. Що означають результати реакції?

*A.Клінічний діагноз підтвердився.

B.У дитини підвищена чутливість до еритрогенного токсину.

C.Захворювання спричинив негемолітичний стрептокок.

D.Усю дозу сироватки можна вводити внутрішньовенно.

E.Імунна система дитини дуже ослаблена.

121. У хворої дитини з явищами гнійного кератокон'юнктивіту лікар-офтальмолог запідозрив бленорею (гонорейний кон'юнктивіт). Якими методами лабораторної діагностики слід скористатися для підтвердження діагнозу?

А. Серологічним та алергійним.

*B.Мікроскопічним та бактеріологічним.

C.Біологічним та методом фагодіагностики.

D.Біологічним та алергійним.

E.Мікроскопічним та серологічним

122. Хворій дитині лікар встановив діагноз: менінгококовий назофарингіт. Який метод лабораторної діагностики найбільш раціональний для підтвердження діагнозу?

*A.Бактеріологічний.

B.Біологічний.

C.Серологічний.

D.Мікроскопічний.

E.Алергійний.

123. Від дитини, хворої на цереброспінальний менінгіт, отримано мутну спинномозкову рідину, яка містить велику кількість лейкоцитів. Якою із серологічних реакцій слід скористатися для експрес-діагностики захворювання?

A.Зв'язування комплементу.

B.Аглютинації.

*C.Імунофлуоресценції.

D.Гальмування гемаглютинації.

E.Нейтралізації.

124. У мазках, виготовлених з мокротиння хворого на туберкульоз легень, мікобактерій не виявлено. Яким методом можна підвищити ймовірність виявлення мікобактерій у мокротинні?

A.Мікроскопії препаратів, пофарбованих за Цілем — Нільсеном.

B.Прайса і Школьнікової.

C.Темнопольної мікроскопії.

*D.Гомогенізації і флотації.

E.Мікроскопії нативних мікропрепаратів.

125. Для підтвердження діагнозу туляремії мисливцю, госпіталізованому на 8-й день хвороби, для діагностики слід призначити:

A. РІФ.

B. РА.

C. РГГА.

D. РЗК.

*E.Алергійну пробу.

126. З виділень із сечівника хворого на уретрит в'ялого перебігу виділено чисту культуру кокоподібних мікроорганізмів. Виділений мікроорганізм у короткому строкатому ряді Гіcса ферментує лише глюкозу до кислоти. Назвіть рід і вид виділеного мікроорганізму.

*A.Neisseria gonorrhoeae.

BNeisseria meningitidis.

C.Staphylococcus aureus.

D.Streptococcus pyogenes.

E.Enterococcus faecalis.

127. Під час мікроскопічного дослідження мікропрепарату крові, забарвленого за Романовським — Гімзою, лікар виявив мікроорганізм у вигляді тонких ниток синьофіолетового кольору з кількома великими завитками. Для якого інфекційного захворювання характерна така мікроскопічна картина?

A.Сифілісу.

*B.Поворотного тифу.

C.Лептоспірозу.

D.Трипаносомозу.

E.Лейшманіозу.

128. У баклабораторії туберкульозного диспансеру проводять дослідження мокротиння хворих на туберкульоз. Який метод забарвлення слід використати для виявлення збудників туберкульозу?

*A.Ціля-Нільсена.

B.Грама-Синьова.

C.Гімзи-Романовського.

D.Буррі-Гінса.

E.Нейссера.

129. При плановому обстеженні доярок поставлено алергійну пробу Бюрне. При якому захворювані використовується ця проба?

A. Туляремія

B. Туберкульоз

C. Чума

*D. Бруцельоз

E. Сибірка

130. В мокротинні хворого, з підозрою на пневмонію, виявлені грампозитивні диплококи, трохи подовжені, з дещо загостреними протилежними кінцями. Назвіть ці мікроорганізми.

*A.Streptococcus pneumoniae.

B.Staphylococcus aureus.

C.Klebsiella pneumoniae.

D.Neisseria meningitidis.

E.Neisseria gonorrhoeae.

131. Під час мікроскопії мокротиння хворого на крупозну пневмонію виявлено значну кількість грампозитивних ланцетоподібних диплококів, оточених капсулою. Виявлення якого збудника слід очікувати?

*A.Streptococcus pneumoniae.

B.Klebsiella pneumoniae.

C.Chlamidia pneumoniae.

D.Staphylococcus aureus.

E.Escherichia coli.

132. Хворий, 5 років, скаржиться на сильний головний біль, блювання. Об'єктивно: ригідність м'язів поти лиці, блювання без попередження нудотою, лихоманка. На підставі бактеріологічних досліджень якого патологічного матеріалу можна підтвердити попередній діагноз: цереброспінальний менінгіт?

А. Виділення N. meningitidis із блювоти.

B.Виділення уринокультур N. meningitidis.

C.Виділення копрокультур N. meningitidis.

*D.Виділення N. meningitidis із спинномозкової рідини.

E.Виділення бактерій N. meningitidis зі слизової оболонки носової частини глотки.

133. У клініку доставлено хворого з тяжким загальним станом, високою температурою тіла, утрудненим диханням. Завдяки бактеріоскопічному дослідженню матеріалу із зіва та дихальних шляхів попередньо діагностували дифтерійний круп. Який метод фарбування при цьому був застосований?

A.Буррі-Гінса.

B.Ціля-Нільсена.

*C. Пєшкова.

E.Ожешка.

134. Бактеріологічне дослідження гнійних виділень із сечівника показало наявність бактерій, які за Грамом фарбуваалися негативно, нагадували кавові зерна, розкладали глюкозу до кислоти і містилися в лейкоцитах. До збудників якої хвороби їх віднести?

*A.Гонореї.

B.Сифілісу.

C.Венеричного лімфогранулематозу.

D.М'якого шанкру.

E.Мієлоїдозу.

135. У хворого після комплексного обстеження встановлено діагноз:лепра. Яка шкірно-алергійна реакція має вирішальне значення у встановленні діагнозу?

A.Шика.

B.Молоні.

C.Діка.

D.Кумбса.

*E.Мітсуда.

136. Хворий, 34 років, звернувся з приводу карбункулу на обличчі. Під час огляду виявили нещільний, безболісний набряк підшкірної жирової клітковини, у центрі карбункулу - чорний струп, по периферії везикулярні висипання. Під час мікробіологічного дослідження виявили нерухомі стрептобацили, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками цієї хвороби?

A.Bacillus subtilis.

B.Staphylococcus aureus.

C.Bacillus anthracoides.

*D.Bacillus anthracis.

E.Bacillus megaterium.

137. У жінки, 32 років, із безсимптомним перебігом хвороби вдруге народилася мертва дитина з вираженою мікроцефалією. Про яку хворобу насамперед слід подумати лікарю?

*A.Токсоплазмоз.

B.Сифіліс.

C.Бруцельоз.

D.Гістоплазмоз.

E.Лістеріоз.

138. При обстеженні хворого лікар-стоматолог виявив напруження жувальних м'язів та обмежене відкривання рота. Для якого інфекційного захворювання характерні такі симптоми?

A.Дифтерія.

B.Грип.

*C.Правець.

D.Лептоспіроз.

E.Холера.

139. Серед дітей школи-інтернату спостерігаються випадки захворювання на ангіну. Під час мікроскопії мазків з мигдаликів, пофарбованих методом Нейссера, виявлено тонкі палички жовтого кольору з темно-коричневими зернами на кінцях, що розміщуються у вигляді римської цифри V. Яку інфекцію можна запідозрити в цьому разі?

A.Тонзиліт.

B.Інфекційний мононуклеоз.

C.Лістеріоз.

*D.Дифтерію.

E.Скарлатину.

140. Лікар-педіатр під час оглядутримісячної дитини помітив, що слизова оболонка порожнини рота і язик вкриті щільним білим нальотом. У матеріалі, узятому з місця ураження, бактеріолог виявив наявність дріжджоподібних грибів, у зв'язку з чим запідозрили мікоз:

*A.Кандидоз.

B.Фавус.

C.Епідермофітія.

D.Актиномікоз.

E.Трихофітія.

141. Під час мікроскопічного дослідження біоптату з ураженої ділянки слизової оболонки ротової порожнини виявили палички, розташовані у вигляді скупчень, що нагадують пачку сигар. За Цілем-Нільсеном фарбуються в червоний колір. Який вид збудника, імовірно, виявлений у біоптаті?

A. М. tuberculosis.

*B. М.leprae.

C. М. bovis.

D. M. israilii.

E. М. avium.

142. У ветеринарного лікаря після огляду вимушено забитої корови через певний час на щоці з'явився карбункул чорного кольору. Під час мікроскопічного дослідження його вмісту виявили грампозитивні, великі, розташовані ланцюжками палички з обрубаними кінцями, що нагадують бамбукову палицю. Якому збуднику притаманні ці морфологічні та тинк-торіальні ознаки?

*A.В. anthracis.

B.С.perfringens.

C.Y.pestis.

D.P.vulgaris.

E.Fr.tularensis.

143. При огляді хворого з некротичною флегмоною щелепно-лицевої ділянки в лікаря виникла підозра на газову гангрену. Під час мікроскопії гнійних виділень з рани виявили грампозитивні мікроорганізми паличкоподібної форми. Яке живильне середовище слід використати для виділення чистої культури збудника?

A.М'ясо-пептонний агар.

B.Середовище Ендо.

C.Середовище Левіна.

*D.Середовище Кітта —Тароцці.

E.Молочно-сольовий агар.

144. У хворого з підозрою на чуму взяли на дослідження пунктат з пахових лімфатичних вузлів. Матеріал висіяно на тверде живильне середовище. Який вигляд повинні мати колонії в разі підтвердження діагнозу чуми?

*A. Мережаної хустинки.

B.Краплинок ртуті.

C.Краплинок роси.

D.Шагреневої шкіри.

E.Левової гриви.

145. У відділення хірургічної стоматології потрапив пацієнт з відкритим переломом нижньої щелепи. Який препарат слід застосувати з метою активної імунізації проти правцю?

A.Протиправцевий імуноглобулін.

*B.Правцевий анатоксин.

C.Протиправцеву сироватку.

D.Стафілококовий анатоксин.

E.Гама-глобулін із крові донорів, імунізованих проти правцю

146. В інфекційну клініку потрапила дівчинка, 7 років, з високою температурою тіла, скаргами на біль у горлі, загальну слабкість. Лікар запідозрив дифтерію і дав вказівку взяти матеріал із зіва та виділити чисту культуру збудника. Що з перерахованого є вирішальним для підтвердження діагнозу після виділення чистої культури збудника?

*A.Проба на токсигенність.

B.Виявлення у збудника волютинових зерен.

C.Проба на цистиназу.

D.Гемолітична здатність збудника.

E.Фаголізабельність.

147. У хворого, 25 років, реакція Вассермана різко позитивна. Для діагностики якого інфекційного захворювання використовується реакція Вассермана?

*A. Сифіліс.

B.Бруцельоз.

C.Туберкульоз.

D.Поліомієліт.

E.Грип.

148. Мікробіологічна лабораторія одержала завдання підготуватися до дослідження матеріалів, підозрілих щодо зараження спорами збудника сибірки. За допомогою якого з названих нижче діагностичних препаратів можна швидко їх виявити?

A.Протисибіркового імуноглобуліну.

*B.Люмінесцентної проти сибіркової сироватки.

C.Стандартного сибіркового ан­тигену.

D.Антраксину.

E.Моноклональних антитіл про­ти збудника сибірки

149. Новонародженим у пологовому будинку слід виконати щеплення проти туберкульозу. Назвіть вакцину яку при цьому використовують.

A.Вакцину АКДП.

B.Вакцину СТІ.

C.Вакцину EV.

*D. Вакцину БЦЖ.

E.Вакцину АД

150. У пологовому будинку новонародженому слід виконати щеплення проти туберкульозу. Який препарат необхідно при цьому використати?

A.Вакцину АКДП.

B.Вакцину СТІ.

C.Вакцину EV.

*D. Вакцину БЦЖ.

E.Вакцину АДП.

151. У дитячому садку через кілька годин після вживання сирної маси майже в усіх дітей раптово з'явилися симптоми гастроентериту. Під час бактеріологічного дослідження блювотних мас та залишків сирної маси виділили золотистий стафілокок. Як доцільно продовжити досліджен­ня для уточнення джерела інфекції?

*A.Провести фаготипування виді­лених штамів.

B.Визначити здатність штамів до токсиноутворення.

C.Дослідити обладнання харчо­блоку.

D.Вивчити наявність антитіл у хворих дітей.

E.Поставити алергійну пробу.

152. Збудниками багатьох гнійно-запальних процесів ротової порожнини є анаероби. Які з названих живильних середовищ можна використати для контролю контамінації перев'я зувального матеріалу анаеробами?

A. Ендо.

*B. Кітта — Тароцці.

C. Ру.

D. Сабуро.

E. Плоскирева

153. У пацієнта з виразки, розташованої на слизовій оболонці ротової порожнини, при забарвленні за Романовським — Гімзою виявили тонкі спіралеподібної форми мікроорганізми блідо-рожевого кольору з завитками та загостреними кінцями. Якому збуднику властиві такі ознаки?

A. Збуднику поворотного тифу.

B. Збуднику лептоспірозу.

*C. Збуднику сифілісу.

D. Збуднику кампілобактеріозу.

E. Збуднику содоку.

154. На слизовій оболонці ротової порожнини жінки, 20 років, лікар-стоматолог помітив округлу виразку з щільним дном та рівними краями, яка нагадує твердий шанкр. Який метод діагностики слід використати на даному етапі захворювання, щоб підтвердити етіологію?

A. Серологічний

B. Бактеріологічний

C. Біологічний.

*D. Бактеріоскопічний.

E. Алергійний.

155. Під час профілактичного огляду школярів лікар-стоматолог в учня С. на слизовій оболонці ротової порожнини виявив білі кремоподібні бляшки, які легко знімалися, залишаючи кров'яні ерозії. Лікар запідозрив кандидоз і призначив хворому мікологічне дослідження. Яке з перелічених живильних середовищ треба використати для виявлення збудника кандидозу?

*A.Середовище Сабуро.

B. Середовище Ру.

C. Середовище Ендо.

D. Середовище Кітта —Тароцці.

E. Середовище Гісса.

156. Від хворого виділили чисту культуру коринебактерій дифтерії. Яку імунологічну реакції слід використати для виявлення токсигенності бактерій?

A. Реакцію аглютинації.

*B.Реакцію преципітації в агарі.

C. Реакцію зв'язування комплементу.

D. Реакцію гальмування гемаглютинації.

E. Реакцію непрямої гемаглютинації.

157. В лабораторній діагностиці сифілісу використовується серологічна реакція, яка ґрунтується на виявленні антитіл, що припиняють рух трепонем і призводять до їх загибелі. Назвіть цю реакцію.

A. Реакція аглютинації.

B. Реакція зв'язування комплементу.

*C. Реакція іммобілізації.

D. Реакція преципітації.

E. Реакція нейтралізації.

158. Хворий потрапив у лікарню з підозрою на хронічну форму гонореї. Яку серологічну двосистемну реакцію можна використати для виявлення специфічних антитіл у сироватці хворого?

A. Радіоімунний аналіз.

B. Реакцію нейтралізації.

C. Реакцію аглютинації.

*D. Реакцію зв'язування комплементу.

E. Імуноферментний аналіз.

159. Хворого доставлено в лікарню з попереднім діагнозом ботулізму. Яку серологічну реакцію слід застосувати для виявлення ботулінічного токсину в досліджуваному матеріалі?

*A. Нейтралізації.

B. Аглютинації.

C. Зв'язування комплементу.

D. Преципітації.

E. Імунофлуоресценції

160. У бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження м'ясних консервів на вміст ботулінічного токсину. Для цього дослідній групі мишей ввели екстракт із досліджуваного матеріалу та антитоксичну протиботулінічну сироватку типів А, В, Е; контрольній групі мишей ввели екстракт без протиботулінічної сироватки. Яку серологічну реакцію було використано?

A. Преципітації.

*B. Нейтралізації.

C. Зв'язування комплементу.

D. Опсоно-фагоцитарну.

E. Подвійної імунної дифузії.

161. До відділення хірургічної стоматології надійшов пацієнт з відкритим переломом нижньої щелепи. Який препарат слід застосувати з метою активної імунізації проти правцю?

*A. Правцевий анатоксин

B. Протиправцевий імуноглобулін

C. Коклюшно-дифтерійна-правцева вакцина

D. Протиправцева сироватка

E. Гаммаглобулін з крові донорів, імунізованих проти правцю

162. Після вживання м'ясних консервів у хворого з'явилося двоіння в очах, сильний головний біль, порушення ковтання, ускладнення дихання, м'язова слабкість. Встановлено діагноз: ботулізм. З яким фактором патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання?

A. Плазмокоагулаза

B. Ендотоксин

C. Гемолізин

*D. Екзотоксин

E. Фібринолізин

163. Збудниками багатьох гнійно-запальних процесів ротової порожнини є анаероби. Яке з перерахованих поживних середовищ можна використати для контролю контамінації перев'язувального матеріалу анаеробами?

A. Сабуро

*B. Кітта-Тароцці

C. Ендо

D. Плоскірєва

E. Ру

164. До інфекційної клініки надійшла дівчинка 7 років з високою температурою,скаргами на біль у горлі, загальну слабкість. Лікар запідозрив дифтерію. Що із перерахованого є вирішальним для підтвердження діагнозу після виділення чистої культури збудника?

A. Проба на цистиназу

B. Фаголізабельність

C. Гемолітична здатність збудника

D. Виявлення у збудника волютинових зерен

*E. Проба на токсигенність

165. З гнійного ексудату хворого з одонтогенною флегмоною виділена чиста культура грампозитивних мікробів кулястої форми, що має лецитиназну активність, коагулює плазму кроля, розщеплює маніт в анаеробних умовах. Який з вказаних мікроорганізмів міг сприяти виникненню гнійного ускладнення?

A. S.pyogenes

B. S.viridans

C. S.epidermidis

D. S.mutans

*E. S.aureus

166. У хворого виділено чисту культуру коринебактерій дифтерії. Яку імунологічну реакцію слід використати для виявлення токсигенності бактерій?

A. Гальмування гемаглютинації

B. Непрямої гемаглютинації

C. Аглютинації

*D. Преципітації в агарі

E. Зв’язування комплементу

167. У відділенні щелепно-лицьової хірургії у хворого виникло гнійне ускладнення. Під час бактеріологічного дослідження матеріалу із рани виділено культуру, що утворювала пігмент синьо-зеленого кольору. Який мікроорганізм найімовірніше є причиною цього?

A. Proteus vulgaris

B. Klebsiella pneumoniae

*C. Pseudomonas aeruginosa

D. Staphylococcus epidermidis

E. Bacillus subtilis

168. Через певний час після огляду вимушено забитої корови у ветеринарного лікаря на щоці з’явився карбункул чорного кольору. Під час мікроскопічного дослідження його вмісту виявлені грампозитивні, великі, розташовані ланцюжками палички з обрубаними кінцями, що нагадують бамбукову палицю. Для якого збудника характерні вказані морфологічні та тинкторіальні властивості?

*A. Bacillus anthracis

B. Proteus vulgaris

C. Yersinia pestis

D. Clostridium perfringens

E. Francisella tulare

169. До інфекційної лікарні надійшов ветеринарний лікар з підозрою на бруцельоз. За допомогою якого серологічного тесту можна підтвердити діагноз?

A. Реакція зв'язування комплементу Васермана

B. Реакція преципітації Асколі

C. Реакція аглютинації Відаля

*D. Реакція аглютинації Райта

E. Реакція аглютинації Вейгля

170. До лабораторії надійшов матеріал (витяжка тваринницької сировини) з району, де відзначаються випадки сибірки серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника в досліджуваному матеріалі?

A. Радіоімунний аналіз

*B. Термопреципітації

C. Непрямої гемаглютинації

D. Преципітації в агарі

E. Зв'язування комплементу

171. У хворого встановлено попередній діагноз токсоплазмоз. Який матеріал було використано для діагностики цієї хвороби?

A. Харкотиння

*B. Кров

C. Дуоденальний вміст

D. Фекалії

E. Сеча

172. У хворого виділено чисту культуру коринебактерій дифтерії. Яку імунологічну реакцію слід використати для виявлення токсигенності бактерій?

A. Аглютинації

B. Зв'язування комплементу

C. Непрямої гемаглютинації

D. Гальмування гемаглютинації

*E. Преципітації в агарі

173. Бактеріологічне дослідження гнійних виділень з уретри з'ясувало присутність бактерій, які за Грамом фарбувалися негативно, нагадували кавові зернини, розкладали глюкозу та мальтозу до кислоти. Розташовувалися в лейкоцитах. До збудників якої хвороби їх віднести?

A. Сифіліс

B. М'який шанкр

C. Венеричний лімфогранулематоз

D. Меліоїдоз

*E. Гонорея

174. На території певної місцевості була зареєстрована масова загибель гризунів. Виникло припущення, що причиною може бути збудник чуми. Яку серологічну реакцію слід використати для швидкого встановлення збудника цієї епізоотії?

A. Зв'язування комплементу

B. Преципітації

C. Нейтралізації

D. Аглютинації

*E. Пасивної гемаглютинації

175. У пацієнта із виразки, яка розташована на слизовій оболонці ротової порожнини, при забарвленні за Романовським-Гімза, виявлені тонкі спіралеподібної форми мікроорганізми блідо-рожевого кольору із 12-14 завитками та загостреними кінцями. Збуднику якого захворювання властиві такі ознаки?

A. Лептоспіроз

B. Содоку

C. Поворотний тиф

*D. Сифіліс

E. Кампілобактеріоз

176. До інфекційної клініки надійшла дівчинка 7-ми років з високою температурою, скаргами на біль у горлі, загальну слабкість. Лікар запідозрив дифтерію. Що із перерахованого є вирішальним для підтвердження діагнозу після виділення чистої культури збудника?

*A. Проба на токсигенність

B. Гемолітична здатність збудника

C. Проба на цистиназу

D. Виявлення у збудника волютинових зерен

E. Фаголізабельність

177. При мікроскопічному дослідженні інфільтрату, котрий був видалений із піднижньощелепної ділянки шкіри хворого 30-ти років, виявлено: осередки гнійного розплавлення, які оточені дозріваючими грануляціями та зрілою сполучною тканиною, в гної - друзи, які складаються з численних коротких паличкоподібних елементів, прикріплених одним кінцем до гомогенного центру. Визначте, яке захворювання в хворого?

A. Кандидо

B. Сифіліс

C. Лептоспіроз

*D. Актиномікоз

E. Туберкульоз

178. Хворий звернувся з приводу карбункула на обличчі. Об'єктивно: нещільний, без болю набряк підшкірної клітковини, у центрі карбункулу чорний струп, по периферії везикулярні висипання навколо карбункула. Бактеріологічне дослідження з'ясувало наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби?

A. Staphylococcus aureus

*B. Bacillus antracis

C. Bacillus subtilis

D. Bacillus anthracoides

E. Bacillus megaterium

179. У хворого, що знаходиться у опіковому відділенні, виникло гнійне ускладнення. Гній, що виділяється, має синьо-зелений відтінок, що вказує на інфекцію, зумовлену Pseudomonas aeruginosa. Яка ознака характерна для цього збудника?

A. Наявність спор

B. Розташування клітин парами

*C. Негативне забарвлення за Грамом

D. Кокова форма

E. Утворення міцелію

180. У новонародженого виявляється гиперемія, набряк на слизовій рота, невеликі ерозії з в'язкими слизово-гнійними виділеннями. У мазках з виділень виявляється велика кількість лейкоцитів, що містять грамнегативні диплококи. Такі ж мікроорганізми розташовуються і поза лейкоцитами. Який діагноз можна припустити?

A. Вроджений сифіліс

*B. Гонококовий стоматит

C. Стафілококовий стоматит

D. Токсоплазмоз

E. Бленорея

181. До лікаря звернулася вагітна жінка зі скаргами, характерними для токсоплазмозу. Для підтвердження клінічного діагнозу в неї взято кров. Яку серологічну реакцію необхідно поставити в цьому випадку?

*A. Реакція зв'язування комплементу

B. Реакція нейтралізації

C. Реакція преципітації

D. Реакція Відаля

182. У тримісячного немовляти з'явився білий наліт на слизовій оболонці рота, язика та губ. Лікар запідозрив кандидоз. На яке поживне середовище необхідно зробити посів досліджуваного матеріалу для підтвердження діагнозу?

*A. Сабуро

B. Ендо

C. Ру

D. Левенштейна-Йєнсена

E. Клауберга

183. В першому класі було проведене медичне обстеження учнів з метою відбору дітей для ревакцинації проти туберкульозу. Яку з наведених нижче проб при цьому використали?

*A. Проба Манту

B. Нашкірна проба з тулярином

C. Проба Бюрне

D. Проба Шика

E. Проба з антраксином

184. Посів патологічного матеріалу від хворого на пульпіт було здійснено на середовище Кітта-Тароцці. Які мікроорганізми планується виділити?

A. Ацидофільні

B. Аеробні

C. Гемолітичні

*D. Анаеробні

E. Кислотостійкі

185. Які профілактичні препарати слід ввести хворому з відкритою щелепно-лицевою травмою, якщо він раніше ніколи не одержував профілактичних щеплень?

*A. Протиправцевий імуноглобулін і анатоксин

B. Протиправцеву сироватку та антибіотики

C. Вакцину АКДП та антибіотики

D. Протисудомні препарати та анатоксин

E. Правцевий анатоксин і антибіотики

186. При мікроскопічному дослідженні виділень з уретри хворого гострим уретритом виявлені бобоподібної форми мікроорганізми діаметром до 1 мкм, розміщені попарно та розташовані всередині лейкоцитів. Які це мікроорганізми?

*A. Гонококи

B. Менінгококи

C. Стрептококи

D. Тетракоки

E. Стафілококи

E. Реакція Васермана

187. Під час медичного обстеження учнів 1 класу поставлена проба Манту. З 35 учнів у 15 проба Манту була негативною. Що необхідно зробити дітям з негативною пробою Манту?

*A. Ввести вакцину БЦЖ

B. Ввести антитоксичну сироватку

C. Зробити повторну пробу

D. Дослідити сироватку крові

E. Ввести вакцину антирабічну

188. До щелепно-лицьового відділення потрапив хворий з абсцесом, котрий виник після видаляння зубу. Лікар зробив припущення, що збудником гнійно-запального процесу є стафілокок. Яке поживне середовище повинне бути використане для виділення цього збудника?

А. Мартена

В. Ендо

С. Клауберга

*D. Кров’яний агар

Е. Жовчний больон

189. Від хворого, з гнійно-запалюваним процесом у ротовій порожнині, у бактеріологічній лабораторії виділена чиста культура стрептокока. Які дослідження необхідно провести для заключної ідентифікації збудника?

*А. Поставити реакцію аглютинації зі стандартними сироватками

В. Провести реакцію аглютинації з сироваткою хворого

С. Поставити реакцію непрямої гемаглютинації

D. Провести реакцію молекулярної гибридізації

Е. Вмявити термостабільні антигени у реакції кольцепреципітації

190. Після тривалої антибіотикотерапії у хворого на слизовій оболонці ротової порожнини віявленні ділянки з білим нальотом, котрий не знімається шпателем. Для якого захворювання характерні такі ознаки?

*А. Кандидоз

В. Паротит

С. Пародонтоз

D. Гингивит

Е. Абсцес твердого піднебіння

191. У лікаря, при огляді хворого з некротичною флегмоною щелепно-лицьової області, виникла підозра на газову гангрену. При мікроскопії гнійних виділень з рани виявлені грампозитивні мікроорганізми паличкоподібної форми. Яке поживне середовище необхідно використати для виділення чистої культури збудника?

*А. Кітта-Тароцці

В. Плоскірєва

С. М’ясо-пептонний агар

D. Ендо

Е. Молочно-сольовий агар

192. Через певний час після огляду вимушено забитої корови у ветеринарного лікаря на щоці з’явився карбункул чорного кольору. Під час мікроскопічного дослідження його вмісту виявлені грампозитивні, великі, розташовані ланцюжками палички з обрубаними кінцями, що нагадують бамбукову палицю. Для якого збудника характерні вказані морфологічні та тинкторіальні властивості?

*A. Bacillus anthracis

B. Proteus vulgaris

C. Yersinia pestis

D. Clostridium perfringens

E. Francisella tulare

193. Головним у специфічному лікуванні анаеробних інфекцій є своєчасне введення сироватки, щи містить специфічні антитела. На нейтралізацію чого в цьому випадку направлена дія сироватки?

A. Кип'ятіння

*B. Текучою парою, дрібно

C. Тиндалізація

D. Пастеризація

E. Парою під тиском у автоклаві

194. Хворому дифтерією ввели препарат і через декілька хвилин у нього з'явився перепочинок, частий пульс, впав артеріальний тиск. Назвіть біологічний препарат, який міг бути найбільш вірогідною причиною виниклого цього ускладнення.

*A.Антитоксична сироватка

B. Інтерферон

C. Вакцина АКДП

D. Протисудомні препарати

E. Антибіотики

195. Фактором патогенності стафілококів є…

A. Гемолізин

B. Гіалуронідізі

C. Плазмокоагулаза

D. Лецитіназа

*E. Всі перераховані