Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ІМ.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.57 Mб
Скачать

1.2. Термінологічний словник

Електронна комерція (англ. e-commerce) – здійснення будь-яких форм ділових угод (реалізація процесів продажів товарів та послуг) за допомогою інформаційних мереж.

Інтернет-маркетинг - (англ. internet marketing)  — це практика використання всіх аспектів  реклами в Інтернеті  для отримання відгуку від аудиторії, яка включає як творчі, так і технічні аспекти роботи в мережі Інтернет, зокрема  дизайн, розробку,  рекламу  і  маркетинг. Крім того, Інтернет-маркетинг охоплює маркетингові дослідження в Інтернет, товарну політику, ціноутворення.

Пошукова система - програмно-апаратний комплекс з веб-інтерфейсом, що надає можливість пошуку інформації в Інтернеті. Під пошуковою системою зазвичай мається на увазі сайт, на якому розміщений інтерфейс системи. Програмною частиною пошукової системи є пошукова машина (пошуковий движок) - комплекс програм, що забезпечує функціональність пошукової системи і зазвичай є комерційною таємницею компанії-розробника пошукової системи.

Хмарна обробка даних – (англ. cloud computing) це парадигма, в рамках якої інформація постійно зберігається на серверах в Інтернеті і тимчасово зберігається на клієнтській стороні, наприклад, на персональних комп'ютерах, ігрових приставках, ноутбуках, смартфонах тощо.

Тема 2. Web-сайт – основа електронної комерції

2.1. Методичні поради до вивчення теми

Розвиток web-сайтів

Веб-сайт в комп'ютерній мережі – це об'єднана під однією адресою сукупність документів (веб-сторінок) приватної особи або організації [6]. Веб-сайт можна вважати віртуальним офісом, який, як і справжній офіс приймає відвідувачів, користувачів мережі Інтернет. Від того наскільки професіонально він буде зроблений, як буде організовано спілкування з користувачем - потенційним клієнтом, залежить успіх маркетингу компанії в Мережі. Історія розвитку сайтів починається з середині 90-х років ХХ-го століття, коли у Мережі з’явилися перші веб-сайти і складається з декілька етапів.

Сайти першого покоління з’явились у Мережі у 1994-1997 роки. Це були текстові, статичні сайти, інформація сайтів була не адаптованою під особливості сприйняття її з екрану, в дизайні сайтів було багато зайвої графіки, не було інтеграції з зовнішніми і внутрішніми програмами. Приклади того, який вигляд мали сайти першого покоління можна побачити, якщо скористатися інформацією, що надана у web- архіві, розташованого за адресою http://web.archive.org/collections/pioneers.html.

Сайти другого покоління з’явились у Мережі у 1998-2002 роки. В даному випадку основою сайту вже була система управління контентом (СУК). Використання СУК означає перехід від статичного подання інформації на сайті до динамічного. Динамічне формування сторінки означає, що до моменту запиту сторінки користувачем Інтернету вона не існує, а формується сервером «на лету» у відповідь на запит. Це дозволяє швидко змінювати зміст і зовнішній вигляд сторінки в залежності від заданих параметрів. На сайті з’явилась спеціальна зона – екстранет, головною метою якої була персоніфікація спілкування з клієнтами: кожний клієнт компанії отримував свій власний «кабінет», в якому йому була доступна вся необхідна ділова інформація, а компанія – власник сайту - отримала можливість надавати різним клієнтам різні пропозиції щодо спільного ведення бізнесу. Крім того, у цей час робились перші спроби інтеграції сайту з зовнішніми і внутрішніми програмами. Незважаючи на суттєвий крок у перед в своєму розвитку, інформація на сайті, як і раніше була не адаптованою під особливості сприйняття її з екрану.

Сайти третього покоління з’явились у Мережі у 2003 – 2005 роках. Тепер основою сайту була промислова система управління контентом, на цьому етапі виникає рішення «інтернет+екстранет+ інтранет», тобто на сайті була створена зона, що доступна тільки співробітникам компанії – інтранет. В дизайні сайтів 3-го покоління розпочався пошуку оптимуму, також був продовжений активний розвиток інтеграції з зовнішніми і внутрішніми програмами.

Сучасний сайт – це сайт 4-го покоління, яке почало своє існування з 2006 року. Зараз сайт є частиною загальної інфраструктури компанії. Дизайн сайту змінився: ілюстрації є тільки там, де це дійсно необхідно. Сайт повністю інтегрується з внутрішніми корпоративними системами, іншими сайтами і мобільними сервісами, створюючи єдине комунікаційне середовище.

Розвиток сайтів тісно пов'язаний з розвитком самої мережі Інтернет. Особливістю сучасного етапу розвитку Мережі, що має назву Web 2.0, є принцип залучення користувачів до наповнення сайту контентом. Саме за цим принципом створена і постійно розвивається онлайн-енциклопедія Wikipedia. Крім даного принципу, Web 2.0 характеризується появою і розвитком Web-служб, використанням технології AJAX (Asynchronous JavaScript and XML), Web-синдикації, міток, технології mash-up, а також соціалізації Web-сервісів.

Класифікація веб-сайтів

На даний час не існує єдиної класифікації типів Інтернет-сайтів. Як правило, сайти розрізняють за задачами, що вирішуються сайтом. Один з варіантів класифікації веб-сайтів наведено на рис. 23. Розглянемо більш докладніше класифікацію сайтів мережі Інтернет [14].

За доступністю сервісів. Відкриті - всі сервіси повністю доступні для будь-яких відвідувачів і користувачів. Напіввідкриті - для доступу необхідно зареєструватися. Закриті - повністю закриті сайти організацій (у тому числі корпоративні сайти), особисті сайти приватних осіб.

За природою змісту. Статичні - весь вміст заздалегідь готується. Користувачу видаються файли в тому вигляді, в якому вони зберігаються на сервері. Динамічні - вміст генерується спеціальними скриптами (програмами) на основі інших даних з будь-якого джерела.

Рис. 23. Варіант класифікації веб-сайтів

За фізичним розташуванням. Зовнішні сайти мережі Інтернет – забезпечують доступ будь-якому користувачу мережі Інтернет. Локальні сайти - доступні тільки в межах локальної мережі. Це можуть бути як корпоративні сайти організацій, так і сайти приватних осіб в локальній мережі провайдера.

За задачею, що вирішується сайтом. Сайт-візитка - містить загальні дані про власника сайту, вид діяльності, історію, прайс-листи, контактні дані, реквізити, схему проїзду. Корпоративний сайт - містить повну інформацію про компанію-власника, її послуги або продукцію, події в житті компанії. Відрізняється від сайту-візитки повнотою наданої інформації, часто містить різні функціональні інструменти для роботи з контентом (пошук і фільтри, календарі подій, фотогалереї, корпоративні блоги, форуми). Може бути інтегрований з внутрішніми інформаційними системами компанії-власника. Може містити закриті розділи для тих чи інших груп користувачів - співробітників, дилерів, контрагентів тощо. Інтернет-магазин - веб-сайт з каталогом продукції, за допомогою якого клієнт може замовити потрібні йому товари. Промо-сайт - сайт про конкретну торгову марку або продукт, на таких сайтах розміщується вичерпна інформація про бренд, різні рекламні акції (конкурси, вікторини, ігри і тощо). Тематичний портал - це дуже великий веб-ресурс, який надає вичерпну інформацію з певної тематики. Портали містять засоби взаємодії з користувачами і дозволяють користувачам спілкуватися в рамках порталу (форуми, чати). Веб-сервіс – послуга, що створена для виконання будь-яких завдань в рамках мережі Інтернет. Прикладами таких сервісів можуть бути наступні: дошка оголошень, каталоги сайтів, пошукові сервіси, поштові сервіси, форуми, блоги, сайти обміну файлами, сайти соціальних мереж тощо.

Необхідно звернути особливу увагу на такий вид сучасних сайтів, як блоги. Блоги є новим модним засобом цифрових комунікацій в теперішній час, перспективним і простим шляхом підтримки діалогу зі своїми клієнтами і ринком, за допомогою якого інформація розповсюджується з неймовірною швидкістю.

Однак блог потрібен не тільки тому, що це модно. У сучасному електронному світі блоги стали потужним засобом, який здійснює реальний вплив на відвідувачів. Блоги дозволяють в декілька разів ефективніше використовувати бізнес без витрат на рекламні оголошення, спонсорство або інші види традиційного маркетингу. Зазвичай блог-маркетинг – це просто канал, який надає ще одну форму спілкування з клієнтами компанії і вашим ринком. Проте динамічні, змістовні та інформативні бізнес-блоги привертають увагу майбутніх, потенційних клієнтів до компанії, що є запорукою її подальшого розвитку і що не можливо зробити використовуючи будь-яки інші засоби комунікацій. Останнім часом набуває популярності сервіс мікроблогів Twitter. Особливістю Twitter є короткий формат повідомлення – всього 140 символів, але цей формат є основою популярності даного сервісу. Компанії все частіше починають використовувати Twitter для просування бренду, товару або ідеї. Наприклад, півроку тому компанія Dell опублікувала дані, що через свій Twitter-акаунт продала продукції на мільйони доларів.

Проектування сайту

Конкурентний аналіз - це практика вивчення досвіду компаній, що діють в аналогічній галузі і що борються за схожих клієнтів або покупців. Детальне вивчення конкуруючих проектів є одним з основних етапів, з якого починається розробка або модернізація веб-сайтів. Відповідно до існуючої практики на даний етап витрачається до 70% і до 50% бюджету [6]. При цьому детально вивчаються всі сильні і слабкі сторони конкуруючих ресурсів. При проведенні конкурентного аналізу необхідно звернути увагу на організацію навігації по сайту, стильове оформлення і форму подачі матеріалів сайту, якість ілюстрацій, кількість розділів сайту та наявність особливих рішень, що вигідно відрізняють сайт від конкурентів. Одним з видів конкурентного аналізу є бенчмаркінг.

Бенчмаркінг (англ. Benchmarking) - підхід до планування діяльності компанії, що припускає безперервний процес оцінки рівня продукції, послуг і методів роботи в інших організаціях з метою використання отриманих знань у роботі своєї організації.

Конкурентний аналіз сайту можна зробити по правилам, що розроблені спеціалістом з питань web-usability Якобом Нільсеном, засновником і керівником компанії "Nielsen Norman Group" [36]. Для цього у таблиці з переліком правил необхідно проставити бали для кожного з правил, при цьому якщо правило непридатне для сайту, то його потрібно виключити з розрахунку.

Потім потрібно розрахувати відсотки балів від загальної кількості для кожного блоку і для всіх правил. Для хорошого сайту рейтинг повинен бути більше 80%. Якщо сайт набирає менше 50 балів, то сайт необхідно повністю перепроектувати. Якщо сайт набирає від 50 до 80 балів, то потрібно перепроектувати деякі блоки, або перекомпонувати розміщення. Правила нульові показники, що мають, необхідно сформувати в "проблемний список", це і буде перелік проблем які необхідно виправити.

Загальними рекомендаціями для проведення конкурентного аналізу можуть бути таки:

  • важливо вивчати не тільки прямих конкурентів, корисні інновації можуть виникнути в суміжних галузях;

  • необхідно особливо уважно вивчати інновації та «фішки», так як саме вони дають потужні конкурентні переваги;

  • не слід порівнювати сайти непропорційних компаній;

  • необхідно регулярно проводити аналітичні роботи, наприклад, один раз на рік.

Просування сайту за допомогою пошукової оптимізації

Пошукова оптимізація (англ.search engine optimization, SEO)– послідовність дій, що необхідні для підвищення позиції сайту у результатах, що генеруються пошуковими системами у відповідь на певні запити користувачів. Зазвичай, чим вище позиція сайту в результатах пошуку, тим більше зацікавлених відвідувачів переходить на нього з пошукових систем. Таким чином, метою SEO оптимізації є залучення потенційних клієнтів на сайт.

Використання методів пошукової оптимізації є найбільш ефективним способом залучення клієнтів на сайт. За статистикою 80% покупок з комерційних сайтів виконують відвідувачі, що приходять на сайт з пошукових систем [5].

Завдання пошукової оптимізації полягає в тому щоб сайт потрапив у зону видимості пошукової системи, для цього він повинний бути оптимізованим під пошукові системи. Такий текст має назву SEO-тексту.

Напрямки роботи з пошукової оптимізації

Всі фактори, що впливають на положення сайту у результатах видачі пошукової системи, можна розбити на зовнішні і внутрішні (табл. 2) [5].

Таблиця 2.

Напрямки роботи у просуванні веб-сайту

Внутрішні

Зовнішні

1.

Складання семантичного ядра сайту.

Реєстрація сайту в каталогах.

2.

Приведення тексту і розмітки сторінок у відповідність до відібраних запитів.

Обмін посиланнями.

3.

Поліпшення якості і кількості тексту на сайті.

Покупка посилань.

4.

Стилістичне оформлення тексту.

Публікація відомостей про сайт у новинах, тематичних ресурсах.

5.

Поліпшення структури сайту та його навігації.

Публікація відомостей про сайт у сервісах закладок.

6.

Використання внутрішніх посилань.

Відповідно до даних напрямків організується робота щодо просування веб-сайту. Внутрішні фактори знаходяться під повним контролем власника веб-сайту. Зовнішні фактори частково залежать від власника сайту.