Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2011-veres-10_ta_11--Obmin_NK--Ch_1_ta_Ch2-G_I

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
5.62 Mб
Скачать

Екзогенні азотисті основи, нуклеозиди і нуклеотиди не використовуються в клітині для синтеза власних нуклеїнових кислот. Вони руйнуються до кінцевих продуктів та виводяться з організму.

Кінцеві продукти розпаду піримідинів – бета-аланін, бета-аміноізомасляна кислота, NH3, CO2.

Кінцеві продукти розпаду пуринів – сечова кислота.

Сечова кислота має нерозщеплене пуринове кільце, тому погано розчиняється у воді. У людини сечова кислота є кінцевим продуктом метаболізму та виводиться з сечею.

Нуклеати

Полінуклеотиди

5’-нуклеотиди

нуклеозиди

Пурини, піримідини

Рибозо-5-фосфат

GMP – це ГМФ – гуанозинмонофосфат

Катаболізм пуринів або Утворення сечової кислоти

АMP – це АМФ – аденозинмонофосфат

гуаназа Н2О

ІMP – це ІМФ – інозинмонофосфат

сечова кислота

44

«Порятунок» пуринових основ

•Пурини, які надходять з обміну НК (або з їжею/кормом) можуть бути «врятовані» і знову ж використані для побудови нових нуклеотидів.

•Ензим аденінфосфорибозилтрансфераза (APRT) таким чином «рятує» аденін.

•Ензим гіпоксантин-гуанінфосфорибозил- трансфераза (HGPRT) «рятує» гуанін і гіпоксантин. (Генетичний дефіцит HGPRT спричиняє синдром Леша-Найхана (LeschNyhan syndrome.)

Деградація

пуринових

нуклеотидів

46

Розлади

Коли дефективні гени спричиняють виникнення «збоїв» у метаболічних процесах переробки пуринів і піримідинів, то ці речовини в повній мірі не метаболізуються, а в дорослих людей і дітей в таких випадках може виявитися один з 28-ми спадкових розладів, можливо і ще невідомих.

Можуть спостерігатись симптоми таких захворювань, як: подагра, анемія, аутизм, епілепсія, глухота, запізнілий розвиток, проблеми нирок чи утворення каменів, або втрата імунного захисту та ін. (compulsive self-biting).

Пуринові нітрогеновмісні основи

Фармакотерапія

Регулювання метаболізму пуринів має фармактерапевтичну цінність.

Інгібітори пуринового синтезу

інгібують проліферацію клітин, особливо лейкоцитів. Ці інгібітори включають азатіоприн (azathioprine) – імунодепресант, який використовується при трансплантації органів, аутоімунних захворювань таких як ревматоїдний артрит чи захворювань запалення кишечника: захворювання Крона (Crohn's disease) та виразкові коліти (ulcerative colitis).

Мікофенолат мофетіл (Mycophenolate mofetil) імунодепресант, який використовується з метою запобігання відторгнення при трансплантації органів; він інгібує синтез пуринів, блокуючи інозитолмонофосфатдегідрогеназу. Метотріксейт (Methotrexate) опосередковано інгібує синтез пуринів блокуванням метаболізму фолієвої кислоти (він є інгібітором дигідрофолатредуктази).

Алопурінол (Allopurinol) є ліками, які інгібують ензим ксантинокисдоредуктазу, таким чином, понижуючи рівень сечової кислоти в організмі. Це може бути використано при лікуванні подагри (gout), яке є захворюванням, що спричиняється надлишком сечової кислоти, котра утворює кристали у суглобах (joints).

50