Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osypchuk.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Реферат

Об’єктом дослідження даної роботи була холодостійкість самозапилених ліній кукурудзи; визначення цінності вихідного матеріалу різних генетичних плазм холодостійких ліній кукурудзи. Магістерська робота на тему: «Особливості добору вихідного матеріалу кукурудзи при селекції на холодостійкість в умовах ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» складається з 5 основних розділів та висновків та пропозицій виробництву, які містять в собі 62 сторінки друкованого тексту, 7 рисунків та 15 таблиць.

Основною метою даної роботи було: на основі лабораторних досліджень на холодостійкість виділити самозапилені лінії з послідуючим висівом в польових умовах при різних температурах грунту, для визначення їх цінності щодо подальшого використання в селекції на холодостійкість.

В завдання досліджень входило:

  1. Провести лабораторні дослідження з вихідним матеріалом та виділити найбільш холодостійкі з них.

  2. Відібраний матеріал висіяти в польових умовах при різних температурах грунту.

  3. Провести всесторонню оцінку даного холодостійкого матеріалу за комплексом господарсько-цінних ознак.

  4. За результатами досліджень рекомендувати селекційній практиці лінії для подальшого включення їх в схрещування для одержання холодостійких гібридів.

ВИХІДНИЙ МАТЕРІАЛ, КУКУРУДЗА, ГЕНЕТИЧНА ПЛАЗМА, САМОЗАПИЛЕНІ ЛІНІЇ, ХОЛОДОСТІЙКІТЬ, СЕЛЕКЦІЯ, ВЕГЕТАЦІЯ, ФЕНОЛОГІЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ, ОБЛІКИ, СТІЙКІСТЬ, БІОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ, УРОЖАЙНІСТЬ, НАСІННЯ

ВСТУП

1. ОГЛЯД НАУКОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.1. Вихідний матеріал та його значення для створення самозапильних ліній кукурудзи_________________________________________________11

1.2. Особливості генетичних плазм в селекції кукурудзи____________15

1.3. Селекція кукурудзи на холодостійкість_______________________18

2. МІСЦЕ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ

2.1. Ґрунтові умови __________________________________________ 22

2.2. Кліматичні умови _______________________________________ 25

2.3. Методика проведення досліджень __________________________ 28

3. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНА

3.1. Підбір холодостійких ліній в лабораторних умовах____________ 36

3.2. Фенологічні спостереження та обліки_______________________ 42

3.3. Тривалість міжфазного та вегетаційного періодів_____________ 42

3.4. Біометричні показники та стійкість до шкідників і хвороб_____ 45

3.5. Показники структури урожаю_____________________________ 45

3.6. Урожайність ____________________________________________ 50

4. ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ НАСІННЯ САМОЗАПИЛЕНИХ ЛІНІЙ_________________________________________ 52

5. ОХОРОНА ПРАЦІ ___________________________________________ 55

ВИСНОВКИ ТА ПРОРОЗИЦІЇ _______________________________________ 59

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

За масштабами поширення, універсальністю використання та енерґетичною поживністю кукурудза належить до найбільш важливих продовольчих, кормових і технічних культур на земній кулі. У структурі світового виробництва зерна в останні роки відбулися суттєві зміни, що вивели кукурудзу на провідне місце з-поміж основних сільськогосподарських культур. В Україні за площею посіву кукурудза посідає третє місце – після пшениці озимої та ячменю ярого, – на неї припадає близько 15 % валового збору зерна [1]. Широкі можливості використання зерна та новітні напрями розвитку переробної промисловості (виробництво біоетанолу та продуктів мікробіологічної промисловості) зумовили збільшення зацікавленості аграріїв України у вирощуванні цієї культури.

Кукурудза стала найважливішою зерновою і кормовою культурою сучасного землеробства. За врожайністю вона займає перше місце в світі, значно випереджаючи інші зернові культури. Поширення кукурудзи у світовому землеробстві пояснюється її біологічними особливостями, пристосованістю рослин до різних умов вирощування, а також високою урожайністю в зв'язку з використанням явища гетерозису. Для створення сучасних гібридів потрібно мати різноманітний вихідний матеріал самозапилені лінії, що мають властивості передавати гібридам цінні ознаки [2,3,4,5].Тобто, селекціонерам потрібні вдосконалені самозапилені лінії, в яких разом із господарськими ознаками були б підвищені адаптаційні властивості до екологічних умов зони. Нові лінії можна одержати з придатних місцевих і селекційних сортів, популяцій, ранньостиглих і середньоранніх гібридів світової та вітчизняної селекції, синтетичних популяцій. Про підвищену цікавість селекціонерів до місцевих сортів, як джерел цінних генів, свідчить низка повідомлень [6, 7,8,9].

Слід зазначити, що за останні 5 років спостерігається зростання посівних площ кукурудзи в Україні, що зумовлено економічною кон’юнктурою, кліматичними змінами та успіхами селекції в створенні скоростиглих генотипів. Так, в Лісостепу та на Поліссі посіви кукурудзи порівняно з 2000 р. зросли в 5 та 10 разів відповідно. Попит на скоростиглі гібриди кукурудзи для північних та центральних регіонів країни помітно підвищується, але й зростають ризики пов'язані з наявністю обмежених теплових ресурсів та ймовірністю приморозків. Тому оцінка та синтез нового вихідного матеріалу кукурудзи за параметрами стійкості до холоду є вкрай актуальною проблемою для сучасної селекції.

Холодостійкість у кукурудзи є важливою господарською ознакою. Її високі значення у гібридів кукурудзи дозволять розширити зони вирощування в нові, більш північні, нетра­диційні регіони. В свою чергу підвищення холодостійкості представляє значний інтерес і для посушливих районів степової зони, де за рахунок більш ранньої сівби і отримання, відпо­відно, ранніх сходів рослини кукурудзи холодостійких гібридів повніше використовують запаси осінньо-зимової вологи, швидше розвиваються, що сприяє підвищенню врожайності зерна та силосної маси. Особливо це має місце в роки з посушливим другими половинами літа. Рослини холодостійких гібридів "оминають" посуху в критичний для кукурудзи період цвітіння та наливу зерна.

В Поліссі та північній частині Лісостепу України зубоподібні гібриди можуть зайняти провідне місце у виробництві зерна та силосу при умові їх високої холодостійкості. Тому потрібно інтенсивно вести селекцію ранньостиглих холодостійких гібридів. Для цього необхідно створювати відповідний холод­остійкий вихідний матеріал. Одним із шляхів створення такого матеріалу є добір холод­остійких біотипів в межах нехолодостійких зубоподібних ліній. Встановлено, що в цілому такі лінії містять в собі окремі біотипи, які добре переносять понижені температури.

Основною метою даної роботи було: на основі лабораторних досліджень на холодостійкість виділити холодостійкі самозапилені лінії з послідуючим висівом в польових умовах при різних температурах грунту, для визначення їх цінності щодо подальшого використання в селекції на холодостійкість.

В завдання досліджень входило:

  1. Провести лабораторні дослідження з вихідним матеріалом та виділити найбільш холодостійкі з них.

  2. Відібраний матеріал висіяти в польових умовах при різних температурах грунту.

  3. Провести всесторонню оцінку даного холодостійкого матеріалу за комплексом господарсько-цінних ознак.

  4. За результатами досліджень рекомендувати селекційній практиці лінії для подальшого включення їх в схрещування для одержання холодостійких гібридів.

РОЗДІЛ 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]