Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osypchuk.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Охорона праці

Згідно з Законом України “Про охорону праці ”[40], служба охорони праці створюється власником на підприємствах виробничої сфери з кількістю працівників 50 чоловік і більше. В інших випадках функції цієї служби можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які пройшли відповідну перевірку на знання правил несення служби.

Працівники служби охорони праці мають право видавати керівникам структурних підрозділів обов’язкові для виконання розпорядження з усунення виявлених недоліків та порушень. Розпорядження спеціаліста з охорони праці, в тому числі і зупинку виробництва, може відмінити у формі наказу тільки керівник підприємства.

Головні спеціалісти та керівники виробничих підрозділів зобов’язані: проводити інструктажі з техніки безпеки та реєструвати їх в спеціальних журналах; не допускати до роботи на тракторах, комбайнах та інших мобільних машинах осіб, молодших 18 років, які мають посвідчення на право керування цими машинами; контролювати справність сільськогосподарської техніки та засобів індивідуального захисту; не призначати на роботу в нічний час матерів, що мають грудних дітей, та вагітних жінок; організовувати періодичні медичні огляди працюючих; контролювати своєчасне проведення випробувань об’єктів підвищеної небезпеки (котли, вантажопідйомні механізми та ін.); розслідувати причини нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, і вживати заходи щодо їх запобігання; брати участь у проведенні оперативного контролю за станом охорони праці в господарстві; контролювати забезпечення виробничих ділянок і пожежонебезпечних місць первинними засобами пожежогасіння; брати участь у розробленні планів-заходів з охорони праці; організовувати курсові навчання безпечним методом праці та проводити атестацію працюючих із техніки безпеки; брати участь в організації та роботі кабінетів охорони праці в господарстві та облаштуванні куточків техніки безпеки на виробничих ділянках; здійснювати постійний контроль за дотриманням працюючими правил і норм техніки безпеки та виробничої санітарії, правил внутрішнього трудового розпорядку.

Усі самохідні машини та трактори, що працюють, повинні відповідати вимогам відповідного державного стандарту та бути обладнані дзеркалами заднього спостереження, справними гальмами та гальмівними сигналами, габаритними вогнями, передніми та задніми ліхтарями, покажчиками поворотів, двосвітловими ліхтарями та забезпечувати перемикання на ближнє та дальнє світло; підніжками, перилами, ручками, поручнями; аптечками першої допомоги, термосом питної води; засобами пожежогасіння; укомплектовані набором справного інструменту.

Карданні вали та всі передачі повинні бути огороджені захисними кожухами, які легко знімаються або відкриваються. Робоче місце має бути обладнане м’яким сидінням, площадкою та підніжною дошкою для обслуговуючого персоналу. Якщо конструкцією машини сидіння не передбачено, то установка його не дозволяється.

При роботі на ґрунтообробних машинах та знаряддях очищати робочі органи необхідно спеціальними чистиками під час зупинки агрегату. Перед заміною або регулюванням робочих органів потрібно вимкнути двигун або відчепити та зафіксувати на спеціальних підставках машину.

Заправлення сівалок вручну допускається тільки під час зупинки агрегата. При сівбі протруєного насіння з одночасним внесенням добрив слід користуватися захисними окулярами та респіраторами. Перед прийомом їжі або курінням необхідно вимити руки та обличчя водою з милом. Під час руху посівних агрегатів не можна піднімати або опускати вручну маркери, відкривати насіннєві ящики, стояти навпроти механізмів включення сівалок у роботу.

При роботі на збиральних машинах забороняється знаходитися попереду різального апарату. Перед заміною ножів необхідно вимкнути двигун. Запасні ножі необхідно зберігати в дерев’яних чохлах. Для очистки різальних апаратів слід використовувати дерев’яні чистки.

При вивантаженні зерна із бункера комбайна не дозволяється проштовхувати його ногами, а також знаходитися в кузові автомобіля.

Операції з технічного обслуговування виконувати тільки при зупиненому двигуні трактора або комбайна.

До роботи з отрутохімікатами допускаються особи, які пройшли медичний огляд, забезпечені спецодягом і засобами індивідуального захисту. Підлітки, молодші 18 років, вагітні жінки і матері, які мають грудних дітей, до роботи з отрутохімікатами не допускаються. При роботі з вологими отрутохімікатами тривалість робочого дня не повинна перевищувати 6 годин, а з сухими і сильнодіючими – 4 години з доопрацюванням (2 години) на інших роботах, не пов’язаних з отрутохімікатами.

Протруювати насіння необхідно механізованим способом, періодично перевіряючи герметизацію обладнання і обов’язково використовуючи засоби індивідуального захисту. Протруєне насіння видають із складу за письмовим розпорядженням керівника робіт, транспортують його в поле спеціальними завантажувачами, а у випадку їх відсутності – в мішках спеціально обладнаним транспортом.

При виконанні робіт з обприскування і обпилення руки і обличчя необхідно змащувати вазеліном, застосовувати засоби захисту органів дихання, зору і шкіри. Отрутохімікати, які потрапили на землю, треба закопувати. Після оброблення ділянки отрутохімікатами навколо неї встановлюють попереджувальні написи. При використанні отрутохімікатів слід керуватися чинними санітарними правилами, затвердженими Міністерством охорони здоров’я України.

На певних площах при прополці невміле і необмежене користування сапами, їх несправність, неузгодженість дій між працівниками можуть викликати травмування людей.

Крім наведених факторів, шкідливу дію має і велика кількість пилку кукурудзи в період її цвітіння. Потрапляючи на шкіру чи в дихальні шляхи пилок може викликати алергічну реакцію В такому випадку необхідно звернутися до лікаря та утримуватись від роботи в таких умовах.

Проаналізувавши фактичний стан охорони праці на підприємстві я вважаю його стан задовільним, на дослідних роботах всі вище перераховані вимоги дотримувалися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]