Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Elektrotekhnika.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
10.51 Mб
Скачать

8 Список літератури

8.1. Касаткин А.С., Немцов М.В. Электротехника. - М.: Энергоатомиздат, 1993. - 440 с.

8.2. Мурзін В.К. Загальна електротехніка. – Полтава: Кременчук, 2001. – 323 с.

8.3. Трегуб А.П. Электротехника. - К.: Вища школа, 1987. - 599 с.

8.4. Электротехника: Учебник для неэлектрических спец. вузов / Зайдель Х.Э., Коген-Далин В.В., Крымов В.В. и др.; Под ред. В.Г. Герасимова. - 3-е изд., перераб. и доп. - М.: Высшая школа, 1985. - 480 с.

8.5. Иванов А.А. Справочник по электротехнике. – К.: Высшая школа. – 1984. – 304 с.

Лабораторна робота N 4

Дослiдження кола однофазного змінного струму з послiдовним з'єднанням активного, iндуктивного I ємнiсного опорів

1 Мета роботи

1.1. Навчитись на основi показань вольтметра, амперметра i ватметра визначати параметри пасивних елементiв кола.

1.2. Вивчити основнi явища, якi відбуваються в електричному колi з послідовним з’єднанням активного, iндуктивного i ємнiсного опорів.

1.3. Перевiрити дослiдним шляхом спiввiдношення, що характернi для кола з послiдовним з'єднанням активного, iндуктивного i ємнiсного опорів.

1.4. Провести практичні дослідження розподілу напруг у колі змінного струму з послідовним з’єднанням активного, iндуктивного i ємнiсного опорів, а також явища резонансу напруг.

2 Загальні теоретичнi вiдомостi

Активний опiр зумовлений перешкодою струму з боку матерiалу провiдника. Такий опiр властивий провiдникам, електричним лампам розжарення, нагрiвним приладам та iншим пристроям, iндуктивнiсть i ємнiсть яких настiльки мала, що нею можна знехтувати.

Найпростіші процеси відбуваються в колі змінного струму, що містить один резистор з опором r (рис. 4.1а). Струм створюється в колі тільки дією напруги джерела енергії і при змінній напрузі струм буде рівним:

. (4.1)

а б в

Рисунок 4.1 – До розгляду кола змінного струму з резистивним елементом: а) - електрична схема; б) - графіки синусоїдних напруги u та струму i при φ΄u=0; в) - векторна діаграма напруги та струму

Звичайно опір r досить сталий, тому струм у колі, що містить тільки резистор, збігається за фазою з напругою. На графіку (рис. 4.1б) криві u та i одночасно проходять через нульові та амплітудні значення. Закон Ома для амплітудних (максимальних) значень струму: , і оскільки та , то аналогічну формулу одержимо для діючих значень:

. (4.2)

Ця формула не відрізняється від виразу закону Ома для постійного струму. Але в колі змінного струму опір r називається активним опором. На векторній діаграмі вектори напруги і струму розглянутого кола збігаються за напрямком (рис. 4.1в).

В колах змiнного струму пасивнi елементи за наявностi в них iндуктивностi або ємностi мають індуктивний XL або ємнiсний XC опір.

У будь-якому електричному колі навколо струмоведучих провідників, утворюється магнітне поле, отже, електричне коло завжди має індуктивність L.

При наявності в колі r і L струм у ньому створюється спільною дією напруги джерела енергії та електрорушійних сил (е.р.с.) самоіндукції, тобто . При постійному струмі е.р.с. самоіндукції виникає лише при увімкненні та вимкненні струму і при його змінах. При змінному струмі періодичні зміни струму створюють е.р.с. самоіндукції, що періодично змінюється:

. (4.3)

У випадку змінного струму е.р.с. самоіндукції становить:

. (4.4)

Продиференціювавши, отримаємо:

. (4.5)

Отже, миттєве значення е.р.с. самоіндукції в колі змінного струму буде:

. (4.6)

а б в

Рисунок 4.2 – До розгляду кола змінного струму з ідеальною індуктивною котушкою: а) - електрична схема; б) - графіки синусоїдних величин напруги uL та струму і; в) - векторна діаграма напруги uL та струму і

Е.р.с. самоіндукції зображується синусоїдною кривою, що відстає від кривої струму на чверть періоду (=90˚). Якщо в колі змінного струму добуток ir настільки незначний, що ним можна знехтувати, то напруга на індуктивності:

uL=ir+(-eL), (4.7)

тобто в такому колі (рис. 4.2а) напруга uL за фазою випереджує струм на чверть періоду (рис. 4.2б). У цьому випадку або, розділивши цей вираз на , одержимо вираз для діючого значення струму:

. (4.8)

Отримана формула нагадує закон Ома для кола змінного струму. В цьому виразі величина ωL відіграє роль опору. Її розмірність та ж сама що і опору, тому що розмірність кутової частоти ω - [1/c], а одиниці індуктивності - [Гн] (Ом∙с). Величина ωL називається індуктивним опором, вона часто скорочено позначається X або XL.

Iндуктивний опiр - це величина, яка враховує перешкоду струму з боку е.р.с. самоiндукцiї, що виникає в елементах кола з iндуктивнiстю. Опір залежить вiд iндуктивностi елемента кола L, який формує магнiтне поле в навколишньому середовищi та частоти f :

. (4.9)

За допомогою такого умовного опору при розрахунках враховується протидія е.р.с. самоіндукції періодичним змінам синусоїдного струму. Індуктивний опір пропорційний частоті цього струму і при постійному струмі дорівнює нулю. Тому не можна вмикати на постійну напругу багато апаратів і машин змінного струму: при змінному струмі вони мають великий індуктивний опір, а їхній опір постійному струму відносно малий. При увімкненні в коло постійного струму в обмотках пристроїв може виникнути велике значення струму, яке зруйнує обмотки своєю тепловою дією. Вектор напруги ідеальної індуктивної котушки випереджає за фазою вектор струму І на , а вектор е.р.с. самоіндукції в цьому випадку дорівнює за величиною та протилежний за фазою вектору напруги .

Векторна діаграма струму і напруги для кола, що характеризується тільки індуктивністю, наведена на рис. 4.2в. Це означає, що якщо зобразити вектор струму на комплексній площині і направити його по осі дійсних чисел, то вектор напруги буде спрямований по осі уявних чисел. Відношення комплексної напруги до комплексного струму являє собою уявне число, що дорівнює індуктивному опору, тобто:

. (4.10)

В реальному конденсаторі, що приєднаний до синусоїдної напруги, мають місце втрати енергії в його діелектрику. Але при частоті 50 Гц вони досить невеликі, ними нехтують та вважають, що конденсатор характеризується тільки однією ємністю С. Тому, коли конденсатор увімкнути в коло змінного струму з синусоїдною напругою ,то він буде періодично перезаряджатися згідно прикладений напрузі (uC=u) (рис. 4.3а) Перезаряджання конденсатора супроводжується появою в колі синусоїдного струму і, контур якого замикається через діелектрик завдяки струму зміщення. Але змінний заряд конденсатора Q пропорційний прикладеній напрузі і за дуже невеликий проміжок часу dt зміна заряду на обкладках конденсатора

. (4.11)

Тоді струм в колі:

, (4.12)

де , тому можна записати:

, (4.13)

де - амплітуда струму, яку знаходимо, коли . (4.14)

Отже, струм в колі з конденсатором змінюється за синусоїдним законом, таким як і прикладена напруга, але вони зсунуті за фазою - струм випереджає напругу, яка його викликала на чверть періоду (=90˚) (рис. 4.3б). Це відбувається ому, що в конденсаторі практично немає втрат енергії і струм в ньому пропорційний не прикладеній напрузі uC, а швидкості її зміни, тобто похідній duc /dt.

а б в

Рисунок 4.3 – До розгляду кола змінного струму з конденсатором: а) - електрична схема; б) - графіки миттєвих значень напруги uс та струму і; в) - векторна діаграма напруги uс та струму і

Щоб перейти до діючих значень, розділимо вираз (4.13) на і перепишемо в такому вигляді:

. (4.15)

або запишемо вираз для струму в колі в такому вигляді:

. (4.16)

Ця формула нагадує закон Ома для кола постійного струму. Знаменник виразу має розмірність опору [Ом] і називається ємнісним опором ХС. Ємнісний опір зменшується із збільшенням частоти змінного струму на противагу індуктивному опорові ХL .

Вектор ємнісного струму випереджає за фазою вектор напруги, іншими словами, вектор напруги на конденсаторі відстає від вектора струму на . Якщо зобразити вектор струму і напруги на комплексній площині (рис. 4.3в), направивши вектор струму по осі дійсних чисел, то можна бачити, що комплексний опір кола з конденсатором:

. (4.17)

Ємнiсний опiр - це величина, яка враховує вплив ємностi на величину струму в колi. Вiн залежить вiд ємностi елементу кола С, яка накопичує електричнi заряди i формує електричне поле в дiелектрику та частоти змiнного струму f :

. (4.18)

Якщо в колi з послiдовно з'єднаними реостатом, котушкою iндуктивностi i батареєю конденсаторiв (рис. 4.4) пiдведена напруга U, то по всiх елементах проходить один i той же струм I. Цей струм на кожнiй дiлянцi створює спад напруги. Отже, напруга на активному опорi r буде спiвпадає за фазою зi струмом та дорiвнюватиме:

. (4.19)

Рисунок 4.4 – Послідовне з'єднання активного, iндуктивного i ємнiсного опорів

Напруга на котушцi iндуктивностi:

(4.20)

де , , - вiдповiдно повний, активний, iндуктивний опiр котушки;

i - вiдповiдно активна i iндуктивна складова напруги на котушцi.

Активна складова напруга на котушцi спiвпадає за фазою зi струмом І, а iндуктивна - випереджає струм І на 90°. Тому, напруга на котушцi випереджає струм на деякий кут.

Напруга на батареї конденсаторiв:

(4.21)

де ХС - ємнiсний опiр батареї конденсаторiв.

Ця напруга вiдстає за фазою вiд струму на 90°. Ємнiсна та iндуктивна складова напруги знаходяться мiж собою у протифазi. Пiдведена до кола напруга U є геометричною сумою напруг на окремих дiлянках, тобто:

(4.22)

На рис. 4.5 зображена векторна дiаграма напруги i струмiв кола, вiдтворюючи наведений вище вираз. Наведена дiаграма для випадку, коли .

Рисунок 4.5 – Векторна діаграма напруг при послідовному з’єднанні активного, iндуктивного i ємнiсного опорів

Побудова векторної дiаграми здiйснюється в такiй послiдовностi.

Вибирають зручнi для побудови масштаби струму i напруги. У вибраному масштабi з початку координат в будь-якому напрямi (наприклад, горизонтально) вiдкладають вектор струму І. З тiєї ж точки в масштабi напруги в напрямку вектора струму вiдкладають вектор напруги на активному опорi . З кiнця цього вектора в тому ж напрямку будують вектор активної складової напруги на котушцi . З кінця цього вектора вертикально вверх (з випередженням на 90°) будують вектор iндуктивної складової напруги на котушцi , з кiнця якого в зворотному напрямку (вертикально внизу) вiдкладають вектор напруги на батареї конденсаторiв . Замикаючий вектор, який з'єднує початок вектора i кiнець вектора UL – є вектором пiдведеної до кола напруги U.

Iз векторної дiаграми (рис. 4.5) видно, що:

або

(4.23)

де R і Z - вiдповiдно активний i повний опiр кола.

У колi при послiдовному з'єднаннi активного R, iндуктивного ХLi ємнiсного опорів XC можливi три режими:

  1. . У цьому випадку iндуктивна напруга UL бiльша ємнiсної UC. Струм I в колi вiдстає вiд пiдведеної напруги U на деякий кут, який менший 90°;

  2. . У цьому випадку iндуктивна i ємнiсна напруга рiвнi. Струм має максимальне значення, оскільки обмежується тiльки активним опором кола. Напруга на батареї конденсаторiв UC та на котушцi UK може досягати значень, що значно перевищують пiдведену до кола напруга U. Дане явище називаєтьcя резонансом напруги. Умовами виникнення резонансу напруги є рiвнiсть iндуктивного i ємнiсного опору: ; при наявностi джерела змiнної напруги постiйної частоти та послiдовному з'єднаннi котушки та конденсатора.

  3. . У цьому випадку iндуктивна напруга UL менша ємнiсної UC. Струм в колi випереджує за фазою прикладену напругу на деякий кут більший 90°.