Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoduchka ekologihne_pravo_Ukrainu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Львівський державний університет ім.Івана Франка

Юридичний факультет

Кафедра трудового, аграрного та екологічного права

Екологічне право україни Навчальний посібник

Завдання для проведення практичних занять

Львів 2012

Федорович В.І., Жиравецький Т.М., Жолнович О.І.

Екологічне право України. Завдання для проведення практичних занять. - Львів: юридичний факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка, - 2011.- 92 С.

Схвалено кафедрою трудового, аграрного та екологічного права Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Протокол № 11 від 13 травня 2011р.

Друкується за рішенням видавничої комісії юридичного факультету Львівського державного університету ім.Івана Франка.

А вторські права застережені

Передмова

Екологічне право регулює широке коло суспільних відносин, у галузі охорони, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення господарської та екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу.

Формування екологічного права України, національного законодавства у галузі охорони навколишнього середовища завершується. На базі Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", який є основним законодавчим актом в цій галузі, розроблені й прийняті Земельний, Лісовий, Водний кодекси, Кодекс про надра, Закони "Про природно-заповідний фонд України", “Про охорону атмосферного повітря”, “Про тваринний світ”, “Про екологічну експертизу” та ряд інших законів і підзаконних актів.

Мета курсу – вивчення правових основ природокористування, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки, формування еколого-правового світогляду та сталої системи еколого-правових знань, вироблення умінь та навичок практичного застосування еколого-правових норм.

Методичні вказівки включають плани семінарських і практичних занять, рекомендовану літературу, нормативний матеріал до кожної теми і завдання, розроблені за матеріалами практики правозастосовчих органів Львівської та інших областей України, а також опублікованої судової практики.

Готуючись до семінарських занять, студентам необхідно ознайомитись з теоретичними питаннями, винесеними для вивчення і обговорення згідно з планом, вивчити рекомендовану літературу і законодавство. Студент повинен вчитися творчо мислити, тому вважається непродуктивним повторення матеріалу, викладеного в лекції або підручнику. Необхідно вивчати додаткову монографічну літературу, формуючи свою власну позицію, особливо зі спірних, дискусійних питань, яких є досить багато в екологічному праві.

Для набуття навиків практичного застосування екологічного законодавства студенти на практичних заняттях повинні вирішити завдання-казуси. При цьому необхідно проаналізувати їх суть, поставити правові питання і дати на них письмові відповіді, посилаючись на рекомендовані нормативні акти.