Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Блінов В.І. Магістратура записка.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
4.27 Mб
Скачать

2.5 Визначення посади керівника енергетичної служби

Кількість інженерно-технічних працівників електротехнічної служби господарства, номенклатура посад і статус її керівника визначаються за типовими нормами виходячи із загальної кількості умовних одиниць електрообпаднання в господарстві і обсягу річного споживання електроенергії на виробничі потреби.

Як нормативний документ використовуємо "Рекомендації щодо штатної чисельності і нормативи оплати праці керівних працівників, спеціалістів і обслуговуючого персонапу колгоспів і радгоспів України".

За умови що обсяг робіт з обслуговування енергетичного обладнання становить 412,29 умовних одиниці, а річне споживання електроенергії зідно з річним звітом за 2011 рік –379630кВт*год, в господарстві потрібно створити електротехнічну службу яку має очолювати інженер-епектрик.

2.6 Формування структури енергетичної служби

Структуру електротехнічної служби СТОВ “Зоря” показано на рис. 2.1 Структурна схема показує взаємозв’язок між окремими підрозділами, їх функції та підлеглість.

Правління СТОВ “Зоря”

Керівник енергетичної служби

(інженер-електрик)

Група експлуатації

електрообладнання

Група ремонту

електрообладнання

Група експлуатації тепло-силового обладнання

Черговий електромонтер

(1 особа.)

Електромонтери-ремонтники

(бригада з 4 чол.)

Електромонтери-теплотехніки

(бригада з 4 чол.)

Рис. 2.1. Структурна схема електротехнічної служби господарства

2.7 Складання графіків то і пр енергетичного обладнання виробничих об’єктів

ПТЕ встановлюють, що на кожному підприємстві повинна діяти система технічного обслуговування і ремонту обладнання енергогосподарства, яка має метою забезпеченя надійної та безпечної його роботи.

Обсяг і графіки ремонтів і технічного обслуговування встановлюються щорічними планами, які затверджуються особою, відповідальною за електрогослодарство.

Терміни технічного обслуговування і ремонту визначаються ПТЕ, чинними галузевими нормами та вказівками заводів виробників.

Залежно від реального стану електрообпаднання і апаратів і за умови відповідного технічного обгрунтування можуть бути змінені нормативні періодичність та тривалість ремонту.

Доцільно суміщати виконання ремонту електрифікованого технологічного обпаднання із ремонтом встановлених на ньому електричних машин, апаратів тощо.

Планування робіт з обслуговування та ремонту енергетичного обладнання здійснюється на основі встановлених системою ПЗР і ТО нормативів періодичності і трудомісткості цих робіт для конкретних видів обладнання.

Основними документами, що регпаментують проведення ТО і ПР енергетичного обладнання є:

  • річний графік проведення поточних ремонтів;

  • квартальний графік проведення ТО.

Може бути складений зведений графік ТО і ПР протягом календарного року. Типову форму такого графіка рекомендує система ПЗР і ТО на прикпаді одного із виробничих приміщень.

Єдиного підходу до оформлення графіків не має і в умовах експлуатації слід вибрати ту із форм, яка найбільш придатна і дозволяє налагодити чіткий порядок проведення ТО і ремонту енергетичного обладнаня.

Заслуговують на увагу окремі рекомендації щодо планування обслуговування енергетичного обпаднання сільськогосподарських підприємств:

  • ТО і ПР слід планувати на час технологічних перевірок, при цьому поточний ремонт електрообладнаня слід суміщати з ремонтом відповідних виробничих машин і механізмів;

  • капітальний ремонт епектропроводок у тваринницьких приміщенях має плануватися на період літнього утримання тварин на пасовищах чи у таборах;

  • мають бути враховані змінність у роботі обладнання шляхом використання у розрахунках відповідних коефіцієнтів щодо нормативів періодичьності;

  • для обладнання, що працює лише протягом певного сезону, слід планувати сезонне ТО на початку і наприкінці сезону або ж запланувати проведеня поточного ремонту.

Для обладнання спеціалізованого призначення планування ТО і ПР необхідно здійснювати відповідно до рекомендацій заводів -виробників, наведених у технічній документації.