Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Блінов В.І. Магістратура записка.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
4.27 Mб
Скачать

2.1 Розрахунок обсягу робіт з обслуговування енергетичного обладнання

Розрахунок обсягу робіт з обслуговування енергетичного обладнання з використанням системи умовних одиниць виконуємо на основі наслідків його інвентаризації. При цьому враховуємо умови експлуатації, а саме – сезонність використання обладнання, тривалість роботи протягом доби, особливості конструкції.

При переводі обладнання в умовні одиниці використовуємо шкалу перевідних коефіцієнтів [9].

Розрахунок проводимо у таблиці за окремими виробничими приміщеннями, що відповідає структурі побудови журналів обліку енерго обладнання.

Результати розрахунків наведені у додатку А.

2.2 Вибір форми експлуатації енергетичного обладнання

Залежно від енергоозброєності господарства, кількості енергетичного обладнання, його складності, забезпеченості кваліфікованими кадрами, наявності виробничої бази, необхідних приладів та технічних засобів , а також з урахуванням територіального розміщення виробничих об’єктів існують три форми обслуговування енергетичного обладнання.

Господарча характерна тим, що всі роботи виконує персонал енергетичної служби господарства, а для виконання капітального ремонту обладнання контрольно-вимірювальних та налагоджувальних робіт можливе залучення іншої організації.

Спеціалізована форма передбачає передачу господарством стороннім організаціям на договірних засадах на повне обслуговування окремих виробничих об’єктів - тваринницьких комплексів, ферм, птахофабрик, кормоцехів тощо. Можна також передавати окремі види обладнання - електричне, теплотехнічне, газове, засоби диспетчерського зв’язку та інші або ж залучати ці організації до виконання окремих видів робіт - ТО, ПР, налагоджувальних чи контрольно-вимірювальних робіт. Таку форму використовують у господарствах з обсягом робіт 300-800 умовних одиниць. Енергетична чи електротехнічна служба в цьому випадку обслуговує обладнання, яке не передане на обслуговування стороннім організаціям.

При комплексній формі обслуговування обладнання всі роботи виконують на договірних засадах сторонні організації. Цю форму застосовують у господарствах з обсягом робіт не більше 300 умовних одиниць .

Обсяг робіт з обслуговування енергообладнання СТОВ “Зоря” становить 412,29 умовних одиниці. Наявність кваліфікованого персоналу, енергоозброєність господарства в цілому дають підстави для вибору спеціалізованої форми експлуатації енергообладнання, яка є більш вигідною з економічної точки зору.

2.3 Розрахунок річних затрат праці на виконання технічного обслуговування і поточного ремонту енергетичного обладнання

Річні затрати праці для проведення ТО і ПР енергетичного обладнання, визначаються на основі нормативних значень періодичності і трудомісткості технічного обслуговування і поточного ремонту по кожному з видів обладнання [9].

При цьому мають бути враховані сезонність використання обладнання, а для електродвигунів - і змінність їх роботи протягом доби. Трудомісткості сезонних (на початку і в кінці сезону) технічних обслуговувань приймаються на 15% вище звичайних.

В загальному випадку можна записати наступні вирази для розрахунку річних затрат праці :

Qто = n1 · q1 · m1+ n2· q2 · m2 ... nn · qn · mn , (2.1)

Qпр = n1 · q’1 · m’1+ n2 · q’2 · m’2 ... nn · q’n · m’n , (2.2)

де q1 ... qn та q’1 ... q’n - відповідно нормативні значення трудомісткості ТО і ПР для і-того виду обладнання ;

тоді Qзаг = Qто + Qпр . (2.3)

Розрахункові значення річних затрат праці на виконання ТО і ПР енергетичного обладнання Qзаг, люд.год/рік використовують при визначенні нормативної чисельності персоналу енергетичної служби і, зокрема, електромонтерів.

Результати розрахунків, по приміщеннях, наведені у додатках Б, В