Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
208
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
4.05 Mб
Скачать

Реактивна деревина

2.Реактивна деревина - крень та тягова деревина.

Реактивна деревини утворюється в нахилених гілках та стовбурах під дією сил тяжіння.

Крень (рогівка) - вада деревини хвойних порід, що проявляється в різкому збільшенні пізньої деревини. Утворюється в стиснутій зоні нахилених або вигнутих стовбурів, тобто в нижньому, повернутому до землі боці. Буває місцева( результат короткочасного вигину стовбура) або суцільна (довготривалий вигин).

В круглих лісоматеріалах виділяється на торцях овальної форми у вигляді темнозабарвлених широких пізніх зон річних кілець (суцільна). Дуже часто зустрічається в ялини та ялиці. Місцева охоплює лише окремі річні кільця.

На бокових поверхнях пиломатеріалів або шпона МК та СК видні як тусклі темні стрічки різної ширини.

Вимірюють за довжиною та шириною зони, яка зайнята цією вадою, в лінійних мірах або площу зони у % (круглі лісоматеріали). Підвищує твердість деревини і міцність при стиску та статичному згині, понижує міцність при розтягу, збільшує у 4-5 разів усушку уздовж волокон та зменшує у 2 р поперек; сприяє розтріскуванню та жолобленню.

Тягова деревина- вада будови листяних порід, схожа на крень, але утворюються в верхній розтягнутій зоні стовбура і відрізняється різким розширенням ранньої зони річних кілець ( бук, тополя тощо).

Деревина має вигляд дугоподібних ділянок, які відрізняються кольором та структурою (мшиста поверхня) від нормальної деревини. На радіальній поверхні та шпоні (дуб, ясен) спостерігається у вигляді вузьких стрічок - тяжів. У порід з погано вираженими річними кільцями (береза, клен) важко розпізнати, необхідно обробити поверхню розчином йоду, набуває синьо-фіолетовий колір.

Способи вимірювання як крені.

Утруднює обробку деталей - мшисті ворсисті поверхні. Усушка уздовж більше в 2 рази, ніж у нормальної; зменшення усушки в поперечному напрямку менше, ніж при крені.

Нерегулярні анатомічні утворення

3.Нерегулярні анатомічні утворення:

- несправжнє ядро,

- внутрішня заболонь,

- плямистість.

Несправжнє ядро

утворюється в листяних розсіяносудинних породах (береза, бук, клен, вільха, осика). Буває овальним, зірчастим, лопатевим. Контур - темна лінія, має різні відтінки.

Причина - вікова диференціація тканин, ранева реакція дерева, гриби, сильні морози.

Вимірюють за найменшим діаметром круга, в який воно вписується; в фанерних кряжах - за найменшою шириною периферійної зони, що вільна від вади.; в пиломатеріалах і шпоні - за глибиною, шириною і довжиною або за площею зони, зайнятою вадою.

Негативно впливає на якість, понижує проникність, міцність при розтягненні; у берези легко розтріскується.

Внутрішня заболонь (дуб, ясень) - у вигляді кількох річних кілець, що за кольором нагадують заболонь. У пиломатеріалів - світлі рівні смуги серед ядрової частини.

Причина - порушення нормальної діяльності камбію, викликаної морозами.

Вимірюють ширину зовнішньої зони вільної від вади, в пиломатеріалах і шпоні - ширину і довжину вади.

Має як і звичайна заболонь меншу стійкість до гниття, ніж ядро; легко пропускає рідини. Має нижчі механічні властивості.

Плямистість - виникає в заболоні листяних порід під дією грибів і шкідників у вигляді невеликих за розмірами темнозабарвлених ділянок деревини.

Розрізняють тангенціальну (бук, у вигляді плям коричневого або сіро коричневого кольору без червонуватого відтінку), радіальну ( береза, темно-бурий, темно-сірий колір плям уздовж серцевих променів) і прожилки(серцевинні повторення).

Враховується лише в пиломатеріалах і шпоні за площею зони, зайнятою вадою.

Псує вигляд деревини. На механічні властивості великих сортиментів не впливає. В шпоні в місцях радіальної плямистості - розтріскування.

Серцевина, зміщена серцевина, подвійна серцевина

4.Серцевина - присутня у всіх круглих лісоматеріалах, тому не є вадою. В пилопродукції вимірюється як глибина залягання в мм до найближчої пласті. Дошки з серцевиною розтріскуються і жолобляться, серцевина легко загниває.

Зміщена серцевина - ексцентричне розташування серцевини, утруднює використання круглих лісоматеріалів, як правило вказує на наявність реактивної деревини.

Подвійна серцевина - буває в сортиментах, що отримані з дерев, які зрослись в процесі росту; її не вимірюють, а лише враховують в круглих лісоматеріалах. Може бути дві або більше серцевини, які мають кожна свою систему річних кілець, по периферії огорнену спільною системою кілець. В пилопродукції вимірюють довжину ділянки з подвійною серцевиною.

Пасинок і вічка

5.Пасинок і вічка – в в цю підгрупу включені дуже великі або дуже малі сучки.

Пасинок - це відстала в рості або відмерла друга вершина, що проходить під кутом до поздовжньої осі, іде через сортимент на значну відстань. Вимірюють за найменшим діаметром перетину. Сортименти з пасинком у всіх порід бувають тільки III сорту.

Пасинок і вічка

Вічка - сліди нерозвинутих в пагін бруньок ( з них утворюються так звані водяні пагони). Враховуються лише в пиломатеріалах і шпоні. Діаметр їх не більше 5 мм. Розрізняють:

розкидані (поодинокі);

групові (3 вічка і більше на відстані менше 10 мм).

В шпоні виділяють ще вічка світлі і темні.

Враховують за кількістю штук (розкидані) на 1м довжини або на 1 м2 листка (групові) шпону. Вада вважається умовною, бо іноді надає декоративні

властивості деревині. Але в дрібних сортиментах дрібні вічка знижують міцність при статичному вигині та ударну в"язкість.

Соседние файлы в папке деревинознавство