Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
208
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
4.05 Mб
Скачать

Тріщини усихання

Тріщини усихання (ТУ) - виникають в лісоматеріалах та пилопродукції під дією сушильних напруг. Тріщини усихання поширюються від бічної поверхні всередину за радіальним напрямом і відрізняються від МТ та МорТ меншими розмірами за довжиною ( до 1 м) та глибиною. В кінцевій стадії сушіння (частіше листяних порід) великих розмірів іноді виникають внутрішні тріщини усихання (свищі), що виявляються при розпилюванні та обробці матеріалу.

Тріщини усихання

Залежно від розміщення в сортименті ТУ поділяються на:

торцеві,

пластеві

крайкові.

За глибиною:

неглибокі (глибина до1/10 товщини лісоматеріалу, але не більше 7 см, або 5 мм - для пилопродукції),

глибокі (більше 5 мм для пилопродукції)

наскрізні (два виходи на дві бічні або торцеві поверхні, приклад - відлуплена Т). У шпоні - тріщини завширшки 0,2 мм називають зімкнутими, а більше 0,2 мм – розімкнутими.

Вимірювання тріщин

Вимірювання тріщин проводиться за глибиною сортименту в мм і довжиною в см або відповідно в долях товщини і ширини сортименту.

Для вимірювання глибини застосовують тонкий сталевий щуп (лінійка 10мм шириною та 0,3 мм товщиною).

В круглих лісоматеріалах - МТ,ВТ та МорТ вимірюють за найменшим діаметром кільця, яке описує тріщину, або найменшою шириною непошкодженої зони торця; найменшою товщиною вирізки, яка містить тріщину; для торцевої тріщини усихання – глибина тріщини; для бокових тріщин (морозна, усихання) – глибини та довжини.

В пиломатеріалах - бокові тріщини ( за максимальною глибиною та довжиною щупом); торцеві Т (за глибиною та довжиною на торці в мм); торцеві ВТ (величиною хорди, якщо її довжина менше півкола річного шару, або за діаметром, якщо більше).

В шпоні:- зімкнуті - за довжиною, розімкнуті - за довжиною і шириною; обліковують кількість на 1 м ширини листа.

Вади форми стовбура

До вад форми стовбура відносяться :

збіг, окоренкуватість, кривизна,

нарости

овальність торця.

Збіг - поступове зменшення діаметра круглих лісоматеріалів або ширини необрізної пилопродукції за всією довжиною. Є нормальним, якщо не перевищує 1см на 1м довжини.

Вимірюється відношенням різниці діаметрів в см на протилежних зрізах до м довжини

Вади форми стовбура

Окоренкуватість (О) - різке збільшення діаметра в нижній частині стовбура; зустрічається у всіх порід. Являє собою різновид збіжистості, коли діаметр круглих лісоматеріалів або ширина необрізних пиломатеріалів біля комля більш ніж у 1,2 рази перевищує діаметр (ширину) сортименту на відстані 1,0м від цього торця.

Вади форми стовбура (окоренкуватість)

Буває округла та ребриста (граб). Вимірюється в см різницею діаметрів комлевого торця і перетину, розміщеного на 1 м вище. При ребристій окоренкува- тості дозволяється робити вимір між максимальним та мінімальним діаметром комля.

Окоренкуватість збільшує кількість відходів, зменшує вихід пиломатеріалів і шпону, є причиною штучного нахилу волокон.

Овальність

Характеризується

формою

поперечного перерізу стовбура, або круглого лісоматеріалу, у якого відношення найбільшого діаметра до найменшого перевищує 1,5 рази.

Вади форми стовбура

Кривизна (К) - викривлення стовбура по довжині, зустрічається у всіх порід (у хвойних рідко) внаслідок втрати верхівки та заміни її боковою гілкою, яка сприяє нахилу стовбура в бік кращого освітлення. Ще причинами можуть бути рельєф, походження тощо.

(К) з одним прогином - проста; з двома і більше - складна.

Вади форми стовбура

Мірою вимірювання простої

(К) є величина стріли прогину сортименту в місці викривлення в % від довжини скривленої ділянки; складною (К) - величина найбільшого викривлення, виміряна як проста (К).

Погіршує застосування круглих лісоматеріалів за призначенням,

Вади форми стовбура

Нарости (Н) - місцеве різке потовщення стовбура. Можуть бути з гладкою (сосна, береза) або пагорбкуватою поверхнею та хвилястою будовою деревини (капи).

Утворюються в результаті розростання тканин під впливом різних подразнень та ушкоджень стовбура грибами, морозу, механічними причинами, пожежами тощо. Деревина (Н) має високу щільність, більше усихання вздовж волокон (0,5-1%), відрізняється низьким модулем пружності та малою міцністю при стиску уздовж волокон.

Капи утворюються частіше у берези та горіха грецького, бувають у інших листяних порід. Хвиляста будова деревини пов"язана з утворенням сплячих бруньок, які з'являються при ушкодженні стовбура.

Нарости утруднюють використання круглих лісоматеріалів за призначенням та ускладнюють обробіток. Деревина капів високо цінується для поробок та струганого шпону.

Соседние файлы в папке деревинознавство