Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
208
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
4.05 Mб
Скачать

Нарости

а) гладкий наріст на сосні

б) бугристий наріст на карельській березі

Вади будови деревини

Вади будови деревини - одна з найбільших груп, можна розділити на 7 підгруп:

1. Неправильне розміщення волокон та річних кілець

2.Реактивна деревина

3.Нерегулярні анатомічні утворення

4.Серцевина,зміщена серцевина, подвійна серцевина

5.Пасинок і вічка

6.Рани

7.Ненормальні відкладення в деревині

Неправильне розміщення волокон та річних кілець

1. Неправильне розміщення волокон та річних кілець. Сюди входять такі вади:

радіальний та тангенціальний нахили волокон,

хвилястість

завиток.

Нахил волокон (НВ) виявляється у відхиленні їх від поздовжньої осі сортименту, може бути у всіх порід ( раніше наз." косослоем"). В круглих лісоматеріалах обумовлений природнім спіральним розташуванням волокон. Видно на бічній поверхні кори, а в пиломатеріалах по гвинтовим тріщинам.

Нахил волокон

а) тангенціальний нахил волокон в круглих лісоматеріалах

б) та в) тангенціальний та радіальний нахил волокон в пилопродукції

Тангенціальний НВ в

пилопродукції виявляється на тангенціальному перерізі по відхиленню від поздовжньої осі смоляних ходів, судин, тріщин, грибних уражень.

Головна причина - спадковість. Наприклад для каштана кінського розміщення гвинтоподібних тріщин на корі знизу вгору направо, для інших порід м.б. протилежним. З віком ступінь нахилу збільшується і на периферії стовбура буває сильніше розвинена, ніж у центрі. У хвойних порід в серцевині - по лівим спіралям, на периферії - навпаки.

Нахил волокон

Радіальний НВ (штучний косослой) - спостерігається лише в пиломатеріалах або деталях при перерізані річних кілець на радіальній або близькій до неї поверхні пиломатеріалу.

Отримують його при розпилюванні збіжистих, окорекнкуватих та кривих стовбурів.

У круглих лісоматеріалах НВ вимірюють в см або % за відхиленням волокон від лінії, паралельній поздовжній осі сортименту на протязі 1 м ( в окоренкуватих стовбурах відступають на 1 м від нижнього торця); допускається

вимірювати НВ за розміром хорди, що відповідає величині відхилення волокон від поздовжньої осі сортименту протягом 1 м від цього торця. У пиломатеріалах - НВ вимірюють величиною відхилення на довжині, яка не менше подвійної ширини сортименту.

НВ утруднює обробку деревини, знижує міцність особливо на розтяг уздовж волокон (найменший вплив при стиску уздовж волокон); пилопродукція має збільшену усушку уздовж волокон, є причиною гвинтової пожолобленості

Хвилястість

Хвилястість - хвилясте або невпорядковане розміщення волокон, найчастіше трапляється у листяних порід. Розрізняють хвилясту хвилястість і плутану хвилястість

(XX) має більш менш впорядковане розташування вигнутих волокон, утворює характерну струминисту текстуру. Спостерігається у комлевій частині стовбура

вмісцях переходу в коріння. Виникнення її пов"язують з сильним тиском на деревину нижньої частини вищерозташованих частин стовбура. Спостерігається у берези, осики, клена, ясеня тощо.

(ПХ) - хаотичне розташування волокон, зустрічається

вдеревині наростів типа капів. Іноді це може бути місцевою вадою, або займати значну площу (карельська береза).

Хвилястисть вимірюють за площею зони тільки в пиломатеріалах та шпоні, в см або % площі.

Знижує механічні властивості, утруднює обробіток. Але вважається умовною вадою - надає деревині красивої текстури, підвищує цінність деревини.

Завиток - місцеве викривлення річних шарів у зоні сучків та проростей. Враховують його лише в пиломатеріалах і шпоні. Можуть бути:

- однобічні (виходить на одну або дві суміжні сторони);

- наскрізні (на дві протилежні сторони).

Вимірюють їх за шириною і довжиною в лінійних мірах і враховують кількість штук на 1м довжини або на всю довжину та на 1м2 шпону. Завитки, що оточують сучи, які допускаються в даному сортименті не враховуються.

Найбільше зниження міцності дають наскрізні завитки в дрібних сортиментах.

Соседние файлы в папке деревинознавство