Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
129
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Лекція 4 Хімічні властивості деревини і кори.

Елементний склад. Вміст основних органічних речовин

Деревина складається на 99 % з органічних речовин. Елементарний хімічний склад деревини майже однаковий для всіх порід. В середньому суха деревина (висушена при 103 С) містить, %:

вуглецю С - 50;

кисню О2 -43;

водню H - 6,3;

азоту N - 0,04-0,26

мінеральних сполук, поєднання Са, К, Nа, Мg, Р, S та ін.0,3-1,2 (які визначаються при спалюванні деревини). Частина сполук розчинена в воді: поташ К2СО3, та сода Nа2 СО3, з нерозчинених - солі кальцію (СаСО3- вуглекисле вапно).

Схематичне зображення хімічного складу деревини

Деревина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Целюлоза

 

геміцелюлоза

 

 

лігнін

 

Екстрактивні речовини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Смоли, камеді,

 

 

пентозани

 

 

 

 

 

гексозани

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

жири, таніни,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пектини, тощо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ксилани

 

 

арабінани

 

 

галактани

 

 

манани

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клітинні стінки деревини збудовані з органічних сполук, що представлені: целюлозою,

лігніном

геміцелюлозою.

Деревина хвойних порід відрізняється більшим вмістом целюлози, а листяних - пентозанів.

В деревина ранньої зони містить целюлози більше, ніж пізня зона. Гілки мають менше целюлози на 3-10% ніж стовбур. У корі концентрується більшість мінеральних сполук, а целюлози - менше. Кора містить суберін.

Целюлоза

Целюлоза - основний компонент деревини. За масою складає майже 50% деревинної речовини. Густина - 1,54-1,58 г/см3. Це стійка органічна сполука білого кольору.

Це - високомолекулярний лінійний полімер (полісахарид), при хімічному розкладі якого за допомогою мінеральних кислот утворюється простий

цукор -глюкоза. Як і крохмаль целюлоза має формулу (С6Н1005)n - де n - ступінь полімеризації. За своєю структурою целюлоза складається з ланцюга, ланками якого є глюкозні залишки, кількість яких 5000-10000.

Кожна пара пов"язаних між собою глюкозних залишків утворює целобіозу.

Регулярність будови ланцюга макромолекули целюлози та значна внутрішня та міжмолекулярна взаємодія проявляється в тому, що целюлоза має особливі властивості в порівнянні з іншими лінійними полімерами (наприклад, нерозчинність у воді, спирті та більшості органічних розчинників). При нагріванні до температури розкладу целюлоза зберігає властивості склоподібного тіла, якому притаманні переважно пружні деформації.

Під час росту дерева лінійні молекули збираються у високовпорядковані нитки, що називаються фібрілами, які є складовими клітинної стінки.

Тісний фізичний та, можливо, хімічний зв"язок целюлози з лігніном забезпечують її корисні фізичні властивості.

Геміцелюлози

Геміцелюлози - до цієї групи відносяться полісахариди, що знаходяться в стінках клітин деревини та відрізняються від целюлози тим, що розчиняються у мінеральних розчинниках. Це пояснюється меншою довжиною макромолекул (ступінь полімеризації до 200) і меншою молекулярною масою.

У клітинній стінці деревини з цієї групи полісахаридів

зустрічаються пентозани (С5 Н8 О4)n і гексозани (С6 Н10 О5)n. Листяні породи мають високий вміст пентозанів, з яких на практиці можна отримувати спирти.

За останніми даними до складу геміцелюлоз входять не тільки гомополімери ( які складаються з однакових елементарних ланцюгів), але й сополімери (різні ланцюги) - арабогалактан, який розчиняється у воді ( його вміст в деревині модрини становить майже 25%).

На відміну від целюлози геміцелюлози виробляють більш ніж одну різновидність цукру при гідролізі. Відносні кількості цих цукрів помітно коливаються у різних порід. Листяні породи мають 20-30% геміцелюлоз із ксилозою - як основний цукор. До основного полімерного ланцюга приєднуються у менших кількостях арабіноза, маноза тощо.

Хвойні - 15-20%, основний цукор - маноза, а ксилоза, арабіноза - в менших кількостях. У виробництві паперу геміцелюлози відіграють важливу роль у зчепленні волокон.

Лігнін

Лігнін - зустрічається у вигляді міжклітинної речовини. Це ароматична сполука, хімічна природа якої ще недостатньо вивчена, тому що в процесі виділення з деревини природній лігнін зазнає перетворень і відрізняється один від одного залежно від способу отримання ( м.б. жовтим та коричневим).

Лігнін хімічно менш стійкий ніж целюлоза. Це використовують для виділення целюлози з деревини, але він стійкіший проти грибів і бактерій. За t= 130 °С лігнін стає пластичним, а при охолодженні твердіє. Цю властивість використовують в технології склеювання плитних матеріалів, паливних брикетів.

Соседние файлы в папке деревинознавство