Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
103
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Лекція 9

Теплові властивості деревини: теплоємність, теплопровідність, температуропровідність,

теплове розширення.

Теплоємність матеріалу

характеризує його здатність

акумулювати тепло. Показником є

питома теплоємність (С, кДж/кг°С) - кількість теплоти, яку необхідно для того, щоб нагріти 1 кг маси матеріалу на 1 К (або на 1° С). Експериментально визначають калориметрами.

Теплопровідність та температуропровідність характеризують процеси розповсюдження (переносу) тепла в матеріалі.

Коефіцієнт теплопровідності (λ, Вт/(м°С) чисельно дорівнює кількості теплоти, що проходить через стінку з деревини площею 1 м2 і завтовшки 1м, за різниці температур на протилежних стінках в 1 °С. При стаціонарному теплообміні температурне поле в матеріалі залишається протягом часу постійним. Можна експериментально визначити при стаціонарному потоці тепла.

Коефіцієнт температуропровідності

(а, м2/с) визначає інерційність матеріалу, тобто його здатність вирівнювати температуру в певному об’ємі.

Даний показник комплексний, що випливає з теплоємності і теплопровідності деревини; його фізична суть – швидкість поширення теплоти в деревині.

c

Показники, що характеризують теплові властивості деревини, використовуються для розрахунку процесів її нагрівання, сушіння, відтаювання, заморожування, втрат тепла крізь огородження з деревини.

Залежність теплофізичних властивостей деревини від щільності, вологості, температури та структурних напрямків

Теплоємність сухої деревини практично дорівнює теплоємності деревинної речовини і при 0С- 1,55 кДж/кг °С.

З підвищенням температури питома теплоємність деревини декілька підвищується за лінійним законом, а при температурі 100 °С збільшується на 25%.

Волога має більший вплив: збільшення вологи деревини від 0 до 130% приводить до збільшення темплоємності у 2 рази. Одночасний вплив вологості та температури видно на діаграмі Серговського П.С.

На теплопровідність деревини впливає щільність. Найбільша -1530 кг/м3, що дорівнює щільності деревинної речовини має найбільшу теплопровідність - 0,5 Вт/(м °С).

Теплопровідність сухої деревини уздовж волокон в 1,5-2 рази більше, ніж поперек. За експериментальними даними практично немає різниці між теплопровідністю в рад. і танг. напрямках. Тільки у листяних з великим об"ємом серцевинних променів (дуб, бук) в танг. напр. більше на 15%.

Зволоження деревини, тобто заміщення повітря, що знаходиться в ній водою, яка має у 23 рази більшу теплопровідність, приводить до збільшення теплопровідності.

Підвищення температури вологої деревини приводить до ще більшого збільшення теплопровідності.

У діаграмі для деревини берези; подано значення коефіцієнтів і для від"ємних температур. Якщо в деревині присутня вільна вода, то теплопровідність льоду у 4 рази більша за воду, тому виникає стрибкоподібне збільшення теплопровідності. При вологості менше за Wмн - такого немає (замерзає

незначна кількість зв"язаної води).

Соседние файлы в папке деревинознавство