Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педагогика.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
408.58 Кб
Скачать

У діяльності вихователя виділяють такі основні функції:

виховна функція – формування гармонійно розвиненої особистості, відбір ефективних форм і методів, спрямованих на формування у дитини ставлення до природи, навколишнього світу, інших людей і самої себе, інтересу та культури пізнання;

освітня функція – збагачення дитини певними знаннями, вміннями та навичками ігрові та спеціально організованій навчальні діяльності, а також у побутовій і трудовій діяльності;

охорона і зміцнення здоров’я дітей – є важливою і специфічною функцією вихователя ДНЗ – враховуючи слабку опірність організму дитини до хвороб, вихователь повинен створити умови для фізичного розвитку дітей, вживати заходів щодо їх загартування, зміцнення здоров’я. Для цього він повинен добре знати анатомію дитячого організму, засоби загартування і фізичного розвитку дитини.

Крім різнобічних спеціальних знань і знань методики нав-чальновиховної роботи з дітьми, вихователь має володіти і спеціальними вміннями і навичками.Специфічною і важливою функцією вихователя дошкільного закладу є охорона і зміцнення здоров'я дітей. У завдання вихователя входить також формування в дітей культурно гігієнічних навичок, зокрема, звички вмиватися і мити руки перед їжею, охайно одягатися, акуратно їсти, прибирати постіль. Педагогічна діяльність вихователя ДНЗ визначається передусім високими моральними якостями, відповідальністю за долю дітей, їх виховання, навчання і розвиток.

6. Особливості розвитку, організація життя та виховання дітей другого року життя

Соціально-емоційний розвиток:  При необхідності звертається по допомогу до дорослого, шукає уваги до себе і прагне його зберегти. Взаємодіє, чекає, намагається допомогти починає проявляти гордість досягши мети, проявляє емоції збудження, захоплення, гніву, заздрості. Насолоджується компанією однолітків. Розвивається воля. Може грати один у присутності дорослого.

Загальна моторика, моторика рук:  Ходить упевнено. Нахиляється, щоб дістати предмет з підлоги. Зупиняється, йде убік і назад, кидає м'яч. Короткий час стоїть на одній нозі. При легкій підтримці ходить вниз по сходах, піднімається сам, стрибає на місці, крутить педалі триколісного велосипеда. Тримає два предмети в одній руці. Креслить олівцем, перегортає сторінки книги. Ставить один на одного від 2 до 6 кубиків.

Зорово-рухова координація:  Креслить штрихи і "карлючки". Тримає чашку, піднімає її і п'є.

Сприйняття, наочно-ігрова діяльність:  Простежує рух м'ячика в приміщенні, знімає кільця з піраміди. Виділяє вираз обличчя (плач, сміх). Розглядає картинки в книзі.

Психологічний розвиток:  Починає розуміти призначення більшості навколишніх предметів. Використовує один предмет як інструмент, щоб дістати іграшку. Підбирає ідентичні предмети. Знає своє ім'я і назви багатьох навколишніх предметів. Дізнається і називає своє віддзеркалення в дзеркалі. Називає від одного до п'яти частин тіла.

Розуміння мови:  Дає декілька предметів на прохання. Дивиться на картинки, що показуються, протягом 2 мин. Указує на знайоме обличчя, тварин іграшки і предмети по словесній інструкції. Показує знайомі картинки, коли їх називають. Реагує на заборону "не чіпай". Асоціює прості слова по категоріях: "їжа", "одяг".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]