Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка НДР.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

Тематичний план

п/п

Назва розділу

Всього

всього

аудиторні

СРС

перевірка СРС

лекції

семінари

практичні

1.

ЗМ 1: Сутність та методологічні засади наукової діяльності

1.1.Наука як сфера людської діяльності

1.2.Психологія і технологія наукової творчості.

1.3.Методологія наукового дослідження

24

8

4

12

1

2.

ЗМ 2: Методика підготовки публікацій, рефератів, доповідей

2.1. Жанри і види письмових наукових робіт.

2.2. Методика підготовки та виголошення доповіді.

2.3. Технологія редагування наукового тексту.

24

6

4

2

14

2

3.

ЗМ 3: Курсова, бакалаврська, дипломна та магістерська роботи як кваліфікаційні дослідження

3.1.Курсова робота: загальна характеристика, особливості написання. оформлення. захисту.

3.2. Бакалаврська та дипломна роботи: сутність, особливості підготовки, оформлення, захисту.

3.3.Магістерська робота як кваліфікаційне дослідження.

24

6

2

4

16

4

Всього

72

20

10

6

36

7

Зміст курсу

Змістовний модуль І: Сутність та методологічні

засади наукової діяльності

Вступ

Місце курсу в системі підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів. Зміст, структура, мета і завдання курсу. Зв'язок курсу з фундаментальними та професійно-орієнованими дисциплінами. Форми навчальних занять. Засоби і методи самостійної роботи студентів. Інформаційне забезпечення.

Тема 1. Наука як сфера людської діяльності

Поняття про науку. Історія виникнення та основні етапи розвитку наукових знань. Значення науки для розвитку суспільства. Головні ознаки науки. Класифікація наук. Статус вузівської науки.

Наукознавство як наукова дисципліна: сутність, структура, предмет, об’єкт, міждисциплінарні зв’язки. Поняття про наукову парадигму. Сутність та значення "наукової революції" (Кун). Наявність інформаційної культури – запорука успішної наукової діяльності на етапі становлення „суспільства знань” (ЮНЕСКО).

Категоріальний апарат науки. Наукова ідея. Гіпотеза. Закон. Принципи. Закономірності. Теорія. Наукова концепція. Науковий факт. Наукова діяльність. Специфіка наукового дослідження.

Поняття про наукову комунікацію, її різновиди. Наукова школа, особливості її формування та функціонування. Суб'єкти наукової діяльності: дослідник, науковець, вчений, науковий працівник.

Науково-дослідницька діяльність студентів: зміст, структура та основні форми. Науково-дослідницька робота студентів як невід'ємний елемент навчального процесу. Науково-дослідницька робота студентів, що здійснюється поза навчальним процесом. Науково-організаційні заходи.

Основні результати науково-дослідницької діяльності студентів.

Семінар: Сутність і структура науки як специфічної сфери діяльності.

Тема 2 : Психологія і технологія наукової творчості

Особливості підготовки науковців: європейська модель та український досвід. Нормативно-правова база наукової діяльності в Україні. Функції МОН України в процесі підготовки наукових кадрів. Національна академія наук України: структура, напрямки діяльності, функції. Вища атестаційна комісія (ВАК) України: структура, функції, особливості діяльності.

Специфіка інтелектуальної діяльності. Організація творчої діяльності. Психологія наукової творчості. Роль асоціативного мислення в науковій роботі.

Раціональна організація наукової праці. Режим роботи і режим відпочинку.

Поняття „інформаційної грамотності”, її роль та значення в становленні наукової діяльності на сучасному етапі. Вимоги до засобів оргтехніки. Використання комп'ютерних технологій у науковій діяльності. Інтернет та Інтранет. Робоче місце науковця, вимоги до його організації.

Ділове спілкування. Ділове листування. Офіційні наукові видання та їх характеристика. Особистий архів та бібліотека студента, особливості їх формування та використання.