Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка НДР.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

4.3. Методичні рекомендації щодо складання глосарію з курсу

Успішне опанування програмового матеріалу, надання системності знанням з курсу, а також підготовка до підсумкового контрольного заходу (МКР) передбачають опанування термінологією з даного напряму. Саме тому, важливим для засвоєння курсу є складання глосарію і ретельна робота з ним.

Глосарій – це невеличкий словник, в якому зібрані терміни і поняття з однієї теми. Слово походить від грецького „глоса” (переклад, тлумачення). Отже глосарій – це список важких для розуміння (або незнайомих, нових) понять. Глосарій складається із коротких статей (офіційної інформації), в яких дається визначення термінів і понять.

Запропоноване завдання доцільно виконувати послідовно під час самостійної роботи над опануванням теоретичного матеріалу. Готуючись до семінарських та практичних занять, студенти поступово складають глосарій з курсу, орієнтуючись на нормативні документи, підручники, словники, енциклопедичні довідники тощо.

Остаточне оформлення глосарію відбувається напередодні підсумкової МКР. Глосарій в роздрукованому вигляді подається студентом для перевірки викладачем до написання МКР. Форма подання – комп’ютерний набір (можливим є копіювання інформації з електронних версій нормативно-правових документів, підручників, статей) надрукований на аркушах формату А-4, кегль 14, шрифт - Times New Roman, інтервал – 1,5, мова – українська. Поля: ліве -30мм, праве-10мм, верх-20мм, низ-20мм. Титульна сторінка оформлюється у відповідності до зразку (додаток 1).

Обов’язковою умовою виконання завдання є розташування термінів і понять у відповідності з абеткою та посилання на джерело інформації.

Наприклад:

Науково-дослідницька діяльність – це інтелектуальна праця, спрямована на придбання знань, умінь і навичок (Шейко В.М., Кушнаренко Н.М. Організація та методика науково-дослідницької діяльності.-К., 2003.- С. 7)

Прикладні наукові дослідження – наукова і науково-технічна діяльність, спрямована на одержання і використання знань для практичних цілей (Закон України „Про наукову і науково-технічну діяльність”// ВВР.-1992.-№12.-Ст.1)

Спеціалізована вчена рада – основна ланка в системі атестації наукових кадрів вищої кваліфікації – створюються і діють під керівництвом ВАК України у відомих своїми науковими досягненнями науково-дослідних, науково-технічних установах. Вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації та інших організаціях, що проводять фундаментальні та прикладні наукові дослідження, мають достатні й рівень наукових кадрів вищої кваліфікації, за клопотанням центральних органів виконавчої влади, Національної Академії наук, Академії медичних наук, Української академії аграрних наук, Академії педагогічних наук, Академії правових наук, Академії мистецтв – залежно від підпорядкування (Положення про спеціалізовані вчені ради// Бюлетень ВАК України.- 2007.-№6.-С.34)

Список обов’язкових термінів і понять:

інформаційне суспільство, суспільство знань, парадигма, наука, наукова діяльність, науковець, вчений, науковий працівник, науково-педагогічний працівник, молодий вчений, наукова робота, фундаментальні наукові дослідження, прикладні наукові дослідження, закон, судження, умовивід, наукова концепція, принцип, поняття, термін, понятійний апарат, науковий факт, наукова комунікація, наукова школа, наукова галузь, аспірантура, докторантура, дисертація, спеціалізована вчена рада, наукове видання, фахова наукова публікація, метод, методологія, методика, наукова ідея, гіпотеза, об’єкт дослідження, предмет дослідження, емпіричне, теоретичне, аналітичне дослідження, мета і завдання дослідження, аналіз, синтез, експеримент, спостереження, моделювання, системний підхід, історичний підхід, функціональний підхід, контент-аналіз, тези доповіді (наукове повідомлення), реферат, автореферат дисертації, резюме, анотація, рецензія, есе, наукова стаття, наукова монографія, авторський аркуш, обліково-видавничий аркуш, вихідні дані публікації, випускні дані, ключові слова.

При оцінці виконання проекту враховується повнота виконання (60 термінів і понять), правильність оформлення, та рівень володіння інформацією. Проект захищається на індивідуальному занятті. Максимальна оцінка – 9 балів. Проект виконаний несвоєчасно оцінюється з урахуванням штрафних санкцій (1 бал знімається за кожний день запізнення), а через тиждень після встановленого викладачем терміну подання і захисту не приймається до розгляду і індивідуальних балів до рейтингу студента не додає.

Складений під час вивчення курсу глосарій в подальшому може (і повинен) використовуватися під час опанування професійно-орієнтованих та фундаментальних курсів, „Аналітико-синтетична переробка інформації”, "Методологія документознавства", „Методика підготовки інформаційних документів” тощо. Глосарій використовується студентами і під час підготовки і до модульної контрольної роботи.