Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка НДР.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

4.4.Методичні рекомендації щодо написання реферату з курсу

Четвертий індивідуальний навчально-дослідний проект – це реферат, в якому студент розкриває тему на основі ознайомлення з науковою літературою, нормативно-правовими документами, періодичними виданнями та матеріалами електронного ресурсу, оскільки реферат (від латинського refero - доповідаю) обов’язково складається з огляду різних джерел. Головне завдання проекту – розкрити запропоновану тему, отже відібрати матеріал у відповідності до власної точки зору, навести переконливі аргументи на користь позиції, що відстоюється.

Підготовка реферату розпочинається з ознайомлення та осмислення, а потім і поаспектного аналізу літератури і джерел під час підготовки до семінарських і практичного занять. В цьому контексті робочий конспект може стати базовим матеріалом для написання реферату. Обравши одну з запропонованих тем (додаток 3), студент може використовувати весь доступний йому інформаційний масив з інформаційно–документаційної проблематики.

Зміст реферованих робіт викладається від імені автора. Водночас, творчий характер роботи передбачає наявність власної позиції, отже обов’язковою вимогою для творчого проекту є викладення власних міркувань, аргументів, порівнянь. Для більшої наочності та обґрунтування особистої позиції логічно використовувати статистичні дані, таблиці, графіки тощо.

Обсяг проекту – 0,5 д.а. (12 с. формату А-4). Композиційно робота складається з трьох частин: заголовок, власне реферат і довідковий апарат (список використаних джерел і літератури). Робота має містити план, посилання на літературу, що включена до списку використаної літератури, висновки повинні бути обґрунтованими і авторськими.

В роботі необхідно використовувати матеріали нормативно-законодавчих актів, публікацій в фахових виданнях з документознавства та інформаційної діяльності, матеріали електронного ресурсу, матеріали науково-практичних конференцій, публікації в ЗМІ тощо. Мова виконання творчої роботи – українська.

Проект подається на кафедру для перевірки викладачем після останнього практичного заняття. Форма подання –обсяг 0,5 д.а. (12 ст.) у надрукованому вигляді (комп’ютерний набір) на аркушах формату А-4, кегль 14, шрифт - Times New Roman, інтервал – 1,5, мова – українська, список літератури оформлений у відповідності з вимогами (не менше 10 позицій). Поля: ліве -30мм, праве-10мм, верх-20мм, низ-20мм. Титульна сторінка оформлюється у відповідності до вимог (додаток 1).

Оцінка проекту – до 16 балів, складові оцінки:

  • змістовність розкриття теми;

  • логічність викладення матеріалу;

  • самостійність висновків;

  • правильність оформлення.

Реферат, не поданий вчасно для перевірки, оцінюється з урахуванням штрафних санкцій. Граничний термін подання реферату – через 10 днів після строку, призначеного викладачем. Максимальна оцінка у такому випадку (якщо термін подання порушений без поважних причин) – 6 балів. Реферат поданий пізніше, до розгляду не приймається і балів до індивідуального рейтингу студентові не додає.

Студенти, що не подали вчасно індивідуальні навчально-дослідні завдання (проекти) без поважних причин, і набрали сумарно за всі ІНДЗ менше 20 балів до написання модульної контрольної роботи з курсу не допускаються і підсумкової оцінки не отримують.

данной