Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_metodichka.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Підсумкова оцінка результатів проходження практики

Підсумки практики підводяться згідно з навчальними планами комісією, склад якої затверджується завідувачем кафедри, та в терміни, визначені на засіданні кафедри журналістики.

Результати проходження практики оформлюються з урахуванням оформлення та захисту звіту з практики, де належним чином оформлені та розміщені всі розділи, передбачені програмою практики.

Оформлені належним чином матеріали разом із заповненим щоденником студент здає на перевірку керівникові кафедри від організації. Останній готує характеристику на студента, яка узгоджується із записами у щоденнику практики. В кінці характеристики дається оцінка виконанню програми практики, змісту та оформленню звіту.

Звітування за результатами практики проводиться перед комісією, яку призначає завідувач кафедри з її викладачів, обов’язковим є включення до комісії керівника практики від вузу. За результатами звітування виставляється диференційована оцінка, яка фіксується у заліковій книжці і враховується на рівні з іншими оцінками успішності студентів.

Студент, що не виконав програму практики й отримав незадовільну оцінку при захисту звіту, перескладає академічні заборгованість на загальних умовах.

Критерії оцінювання

Оцінка “відмінно”ставиться за наступних умов. Результати (звіт, щоденник, авторські матеріали) практики оформлені згідно встановлених вимог, вчасно подані на кафедру і захищені бездоганно. Творчо-виробнича характеристика студента позитивна. Надані повні та точні відповіді на всі питання членів комісії з програми практики виконаної роботи.

Оцінк а “добре”ставиться, якщо наявні несуттєві зауваження щодо змісту і оформлення результатів практики. Творчо-виробнича характеристика студента позитивна. У відповідях на запитання членів комісії з програми практики студент припускає окремих неточностей, хоча загалом демонструє тверді знання.

Оцінка “задовільно”ставиться за умов недбалого оформлення результатів практики і щоденника. Творчо-виробнича характеристика студента в цілому позитивна. При відповідях на запитання студент плутається, припускається помилок.

Оцінка “незадовільно”виставляється, якщо програма практики виконана частково або не виконана зовсім. Творчо-виробнича характеристика студента з бази практики негативна. На запитання членів комісії студент не дає задовільних відповідей.

Методичні рекомендації з написання звіту

Кафедра журналістики МДГУ рекомендує наступну схему написання звіту про проходження практики студентом.

Спочатку вказується місце проходження практики (назва телерадіокомпанії, прізвище, ім’я, по-батькові керівника підприємства). Далі має бути подано інформацію про керівника практики від підприємства чи організації (прізвище, ім’я, по батькові, посада) та керівника практики від вузу .

Необхідно також точно вказати назву підрозділу, де проходила практика, охарактеризувати структуру редакції чи підприємства в цілому, подати інформацію стосовно історії газети, телерадіокомпанії, підприємства.

У звіті про проходження практики обов’язково повинні міститися відповіді на наступні запитання.

Чи був план практики складений відповідно до її програми і специфіки відділу чи редакції, як виконувалося намічене? Слід вказати, що зроблено, а що не вдалося здійснити і через які причини.

Які матеріали організовані та написані за час практики з власної ініціативи і за завданням редакції? Яку оцінку дала редакція матеріалам практиканта? Які висловлювалися побажання? Перелічити матеріали, написані особисто, відредаговані, організовані від позаштатних авторів, вказати про допомогу в пошуку інформації для інших журналістів.

Якими особливостями характеризуються методи організації і створення матеріалів у зазначеному засобі масової інформації? Подати характеристику слід із врахуванням теоретичних знань, одержаних під час навчання в університеті (типологічні особливості такого типу видання, телестудії, радіостанції, жанрова типологія публікацій, програм і т.д.).

Які труднощі траплялися в ході проходження практики і яку допомогу надавав редакційний керівник?

Якщо студенту-практиканту довелося брати участь у громадських заходах редакції, то про це слід обов’язково вказати.

Найбільш складною частиною звіту є аналітичний роздум про підсумки й побажання щодо організації наступної практики, про можливості покращення процесу виходу газети у світ, програми в ефір, вдосконалення структури підприємства, розширення тематичного діапазону журналістських матеріалів і т.д. Водночас саме робота над цією частиною звіту і є найбільш важливою. Практикант вчиться критично мислити, спостерігати за роботою інших, бачити спільні завдання, що стоять перед колективом редакції в цілому і кожним журналістом зокрема.

Для того, щоб успішно справитися з написанням аналітичної частини звіту, студент повинен вести робочі записи, де фіксувати свої щоденні спостереження, не обмежуватися лише тією інформацією, яку надає про підрозділ керівник практики, а намагатися отримати якомога більше відомостей з різних джерел, моделювати ситуації за принципом “якщо я був би керівником редакції”, “якщо я визначав би тематику програм”, “якщо я був би режисером (ведучим, коментатором) каналу” і т.д.

Типовою помилкою при написанні звіту є переказ виконаних робіт під час практики, про що вже є інформація у щоденнику практики. А мета написання звіту зовсім інша. Кафедра повинна отримати інформацію, яка допоможе вдосконалити процес проходження практики, з’ясувати ступінь засвоєння тих чи інших теоретичних курсів, вдосконалити методику їх викладання. Не слід боятися висловити свої міркування через те, що вони видаються не дуже важливими чи обґрунтованими. У подальшому відшліфовується вміння аргументувати свої думки, збільшується обсяг набутих знань, умінь і навичок, у тому числі в написанні звітів.

Звіт має бути переглянутий і завірений керівником практики від редакції.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]