Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_metodichka.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Перша навчальна практика

Першу навчальну практику студенти-журналісти проходять у друкованих засобах масової інформації. Вони отримують можливість вибирати: продовжити працювати на місці попередньої практики або ознайомитися зі специфікою роботи іншого періодичного видання. За будь-яких обставин перший тиждень практики відводиться на вивчення організації роботи редакції (відділу).

Навіть якщо студент під проходження ознайомчої практики вже вивчив особливості організації редакційно-видавничого процесу, структуру редакції, специфіку підготовки матеріалів до друку і т.д., за рік у редакції могли відбутися певні зміни. Студент отримує можливість проаналізувати ці зміни, висловити свою думку щодо характеру цих змін.

Слід враховувати, що могли змінитися правила внутрішнього розпорядку редакції, могли бути внесені корективи у посадові обов’язки тих чи інших працівників, інструктаж з техніки безпеки також має бути проведений раз на рік.

У випадку, коли студент потрапляє до редакції (відділу) вперше, то результати першого ознайомчого тижня обов’язково мають бути відображені у звіті, повинна бути надана порівняльна характеристика типології видання, журналістських матеріалів, організації редакційно-видавничого процесу стосовно попередньої бази практики.

Перша навчальна практика має на меті: закріплення теоретичного матеріалу, який опрацьовано під час лекцій та практичних і семінарських занять з журналістського фаху (газетна журналістика); набуття практичних вмінь і навичок у написанні журналістських текстів різних видів; з’ясуванні значення кожного підрозділу для випуску газети (секретаріат, коректорська, робота дизайнерів, рекламний відділ, відділ розповсюдження і т.д.)

Студент протягом перебування у редакції повинен опановувати вже більш складні жанрові форми, намагатися працювати над підготовкою аналітичних матеріалів. Пропонується робота над жанрами нарису, огляду, есе, фейлетоном, інтерв’ю, коментарями тощо.

Крім збирання інформації та підготовки матеріалів, студент має також вчитися підбирати авторів, які можуть бути надалі регулярними дописувачами у газеті чи постійним джерелом інформації. Не менш важливо набути відповідних вмінь і навичок у підготовці тематичних підбірок матеріалів, тематичних сторінок.

Друга навчальна практика

Другу навчальну практику майбутні журналісти проходять після третього курсу. Основною метою цієї практики є набуття професійних вмінь і навичок залежно від обраної спеціалізації, закріплення знань, отриманих на лекційних і семінарських заняттях з дисциплін “Журналістський фах” та “Журналістська майстерність”.

Кафедрою пропонується широкий вибір баз проходження практики: редакції місцевих газет, радіостанції, ТРК “Сигма”, ТВ-7, прес-служба УВД, прес-служби металургійних комбінатів, рекламні агенції та інші.

Зміст практики у газеті

Після знайомства з головним редактором газети, його заступниками та керівником практики від редакції студент має з’ясувати тип газети, частоту виходу її у світ, тираж, графік подачі матеріалів у номер, вимоги до оформлення оригіналів, формат видання. Після того, як практикант отримав завдання від керівника практики від бази практики, він має готувати його, виконувати інші редакційні доручення. Студент може запропонувати самостійно теми для публікацій.

За період проходження практики студент має підготувати не менше п’яти публікацій, причому хоча б дві з них обсягом не менше 150 рядків, бажано різних жанрів.

Студент повинен продемонструвати різні способи подачі матеріалу, збору інформації, спробувати себе в аналітичних чи художньо-публіцистичних жанрах. Можливим є підготування питань для редакційних летючок, редагування авторських матеріалів, переклад матеріалів з російської на українську мову і навпаки, переклад інформації з інших мов.

Зміст практики на радіо.

Метою першої навчальної практики для студентів із спеціалізацією радіожурналістика є закріплення знань, отриманих в університеті і набуття практичних навичок, необхідних для оволодіння професією радіожурналіста.

Перший тиждень практики відведено для знайомства з радіо редакцією, характером радіопрограм, технічними можливостями радіотрансляційного обладнання, методикою роботи радіожурналіста у прямому ефірі, при підготовці передач, що будуть транслюватися у звукозаписі.

Практикант повинен набути практичних навичок у виборі теми сюжету чи програми, у збиранні матеріалу для сценарної заявки, написанні сценарію, організації та про проведенні звукозапису і його монтажу.

Студенти мають прослухати передачі “своєї” радіостанції і передачі конкурентів, зробити їх порівняльний аналіз, ознайомитися з тематичним планом радіоредакції, підготувати не менше п’яти навчальних сценаріїв.

Зміст практики на телебаченні

Студенти, що обрали спеціалізацію тележурналістика проходять навчальну практику в редакціях місцевих телевізійних каналів. Практика проходить у два етапи.

Основною метою початкового етапу практики є наступне: розібратися в структурі і характері телевізійного виробництва в цілому та окремих редакцій, побувати на редакційних (студійних) літучках, в апаратно-студійних блоках та апаратних відео електронного монтажу, ознайомитися з особливостями творчості телевізійного журналіста.

На цьому ж етапі вивчаються правила внутрішнього розпорядку, з’ясовуються функціональні обов’язки журналіста, визначається формат каналу і специфіка підготовки телевізійних матеріалів.

На другому етапі головним завданням студентів-практикантів є підготовка нескладних інформаційних матеріалів, майбутні журналісти вчаться підпорядковувати свій матеріал загальній структурі програми. Не менш важливо розібратися на практиці у специфіці “живого” ефіру, контактних програм, спробувати себе в якості ведучого-координатора, ведучого-модератора, готувати відео повідомлення, замітки, кіносюжети.

Результатом практики має бути не менше п’яти підготовлених сюжетів, з них два, що вийшли в ефір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]