Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Krok-1-ukr / Крок1-2012_2-й вар

.pdf
Скачиваний:
75
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
397.89 Кб
Скачать

Крок 1. Загальна лікарська підготовка_2012 (іноземні студенти)

УВАГА! Читайте примітку1

1 При2 загальному огляді хворого виявлена гіперемія всіх шкірних покривів з ціанотичним відтінком. Він загальмований, рухи сповільнені. У крові: ер.- 9*1012/л, Ht60%. При якому патологічному стані має місце абсолютний еритроцитоз?

A.Мегалобластична анемія

B.Гемодилюція

C.Гемоконцентрація

D. Хвороба Вакеза

E.Лімфома

2 У дорослої людини системний артеріальний тиск знизився з 120/70 до 90/50 мм рт.ст., що викликало рефлекторне звуження судин. У якому з зазначених органів звуження судин буде найменшим?

A.Кишечник

B. Серце

C.Печінка

D.Шкіра

E.Скелетні м'язи

3 Хлопчик 12-ти років знаходиться у лікарні з підозрою на харчову токсикоінфекцію. При посіві фекалій хворого на середовище Ендо виросла велика кількість безбарвних колоній. Який мікроорганізм можна з найбільшою імовірністю ВИКЛЮЧИТИ з числа можливих збудників захворювання?

A.Pseudomonas aeruginosa

B.Yersinia enterocolitica

C.Proteus vulgaris

D.Salmonella enteritidis

E. Escherichia coli

4 Жінка 50-ти років, яка довго хворіла на гломерулонефрит, при наростаючих явищах інтоксикації (уремії) померла. На розтині тіла стінка товстої кишки потовщена, на слизовій оболонці сірувато-білувата плівка, яка тісно зрощена з підлеглою тканиною. На плеврі наявні сіруваті плівки, які легко відділяються. Які види запалення мають місце?

A.В товстій кишці - гнійне, на плеврі - дифтеритичне

B.В товстій кишці - гнійне, на плеврі - крупозне

C.В товстій кишці - серозний катар, на плеврі - крупозне

D. В товстій кишці - дифтеритичне, на плеврі - крупозне

E.В товстій кишці - крупозне, на плеврі - дифтеритичне

5 Хворій 64-х років для лікування запального процесу сечовидільних шляхів призначені аміноглікозидні антибіотики (гентаміцин). Через 5 днів вона поскаржилася на погіршення слуху. Які клітини спірального Кортієва3 органа зазнали ушкодження?

A. Волоскові клітини

B.Зовнішні пограничні клітини

C.Зовнішні фалангові клітини

1Жовтим кольором у тексті виділені помилки, які виправлені у виносці, де дається правильний текст (переклад українською із суржику), а також наведений коментар щодо біологічних помилок. – О. С.

2Під час

3Кортієвого

D.Внутрішні фалангові клітини

E.Клітини-стовпи

6 У чоловіка виявлене захворювання, яке зумовлене домінантним геном, локалізованим у Х-хромосомі. У кого із дітей буде це захворювання, якщо дружина здорова?

A.У половини синів

B.У половини дочок

C.Тільки у синів

D.У всіх дітей

E. Тільки у дочок

7 З метою розслаблення скелетних м'язів і співставлення відламків при переломі стегнової кістки хворому було введено міорелаксант. При цьому настала зупинка дихання. Після введення свіжої цитратної крові дихання відновилося. Який міорелаксант застосували?

A. Дитилін

B.Тубокурарину хлорид

C.Панкуронію бромід

D.Диплацин

E.Піпекуронію бромід

8 Запалення характеризується розширенням кровоносних судин на ділянці пошкодження, зменшенням кровообігу, підвищенням проникливості стінки судин. Яким з нижче наведених клітин належить головна роль в цьому?

A.Еозинофіли

B. Тканинні базофіли

C.Плазмоцити

D.Макрофаги

E.Фібробласти

9 Під час гістологічного дослідження легень хворого, що помер від серцевої недостатності, виявлені вогнища запалення з заповненням альвеол рідиною, забарвленою у блідо-рожевий колір, місцями з наявністю тонких рожевих ниток, що утворюють дрібнопетлисту сітку з невеликою кількістю лімфоцитів. Який характер ексудату у легенях?

A.Серозний

B.Геморагічний

C.Фібринозний

D.Гнійний

E. Серозно-фібринозний

10На розтині тіла чоловіка 47-ми років, померлого від легенево-серцевої недостатності, у лівій легені знайдено порожнину розміром 4х4 см, заповнену гноєм, стінка фестончаста, нерівна, представлена легеневою тканиною. Найімовірніше це:

A.Фіброзуючий альвеоліт

B. Гострий абсцес

C.Кавернозний туберкульоз

D.Хронічний абсцес

E.Ехінококоз

11Тимус є центральним органом імуногенезу, де відбувається розмноження і антигеннезалежна диференціація Т-лімфоцитів. Клітини строми тимуса є важливим компонентом, який забезпечує розвиток Т-лімфоцитів. Визначте назву цих клітин:

A. Епітеліоретикулоцити

B.Фібробласти

C.Ретикулярні клітини

D.Адипоцити

E.Ендотеліоцити

12 При1 дослідженні зовнішнього дихання лікар попросив пацієнта здійснити максимально глибокий видих після максимально глибокого вдиху для визначення такого показника:

A. Життєва ємність легень

B.Резервний об'єм видиху

C.Загальна ємність легень

D.Киснева ємність крові

E.Функціональна залишкова ємність

13 Під час хірургічної операції на піднижньощелепній слинній залозі у хворого почалась кровотеча. Пошкодження якої артерії, топографічно пов'язаної з цією залозою, може викликати кровотечу?

A.Задня вушна

B.Висхідна глоткова

C.Поверхнева скронева

D.Верхньощелепна

E. Лицева

14 У пацієнта тривале вживання препаратів калію призвело до гіперкаліємії. Це призведе до такої зміни секреції гормонів:

A.Збільшення вазопресину

B.Зменшення альдостерону

C. Збільшення альдостерону

D.Зменшення вазопресину

E.Зменшення реніну

15 У хворого коса пахвинна грижа. Яке анатомічне утворення стало слабким місцем передньої черевної стінки?

A.Пахвинний трикутник

B.Надміхурова ямка

C.Стегнова ямка

D.Медіальна пахвинна ямка

E. Латеральна пахвинна ямка

16 У хворого виразкова хвороба шлунка (з підвищеною кислотністю). Який з перелічених засобів зменшить секрецію хлористоводневої кислоти з мінімальною кількістю побічних ефектів?

A.Альмагель2

B.Пірензепін3

C.Атропін

D. Фамотидин

E.-

17 Тварині, сенсибілізованій туберкуліном, внутрішньоочеревенно 4 введений туберкулін. Через 24 години при лапаротомії виявлено венозну гіперемію та набряк очеревини. У мазках-відбитках з очеревини велика кількість лімфоцитів та моноцитів. Який патологічний

1Під час

2алмагель

3піренцепін

4внутрішньоочеревинно

процес у тварини?

A.Гнійне запалення

B.Асептичне запалення

C.Фібринозне запалення

D.Серозне запалення

E. Алергічне запалення

18 Чоловік звернувся до лікаря з приводу безпліддя. Має високий зріст, зниження інтелекту, недорозвинення статевих залоз. У епітелії слизової оболонки порожнини рота виявлений статевий хроматин (1 тільце Барра). Про яку патологію можна думати?

A.Синдром Ді Джорджи

B.Синдром Іценка-Кушинга1

C.Адреногенітальний синдром

D.Акромегалія

E. Синдром Клайнфельтера

19 Подразнення слизової оболонки викликає кашльовий рефлекс. Рефлекторна дуга даного рефлексу замикається на такому рівні центральної нервової системи:

A.Середній мозок

B.Кінцевий мозок

C.Проміжний мозок

D. Довгастий мозок

E.Спинний мозок

20 При2 ендоскопічному обстеженні дванадцятипалої кишки діагностовано пухлину великого сосочка. Вкажіть локалізацію цього патологічного утворення у кишці:

A.У горизонтальній частині

B. У низхідній частині

C.У верхній частині

D.У верхньому згині

E.У висхідній частині

21 До косметолога звернулася пацієнтка зі скаргами на появу чорних цяток на обличчі. Після обстеження було встановлено, що поява цяток пов'язана з порушенням виділення секрету сальних залоз. Який тип секреції характерний для цих залоз?

A.Макроапокриновий3

B. Голокриновий4

C.Мерокриновий5

D.Мерокриновий та мікроапокриновий6

E.Мікроапокриновий

22 Хвора на бронхіальну астму щодня 3 рази на день приймала таблетки під язик. Через деякий час вона стала скаржитися на тахікардію, болі в області серця, запаморочення, зниження артеріального тиску, швидку стомлюваність. Який препарат приймала хвора?

A.Адреналін

B.Сальбутамол

1Кушінга

2Під час

3макроапокринний

4голокринний

5мерокринний

6мікроапокринний

C.Анаприлін

D. Ізадрин

E.Ефедрин

23 Експериментальне вивчення нового медичного препарату виявило блокуючий ефект на збирання білків-тубулінів, які є основою веретена поділу в клітинах, що діляться. Який етап клітинного циклу порушується цим препаратом?

A.Премітотичний період інтерфази

B.Синтетичний період

C.Телофаза мітозу

D. Анафаза мітозу

E.Постмітотичний період інтерфази

24 Хворому 39-ти років у зв'язку з лікуванням гнійного пульпіту була проведена інфільтраційна анестезія розчином ультракаїну з адреналіном. Після чого раптово виникли почервоніння, набряк шкіри з пухирцями та свербіж. Який тип гіперчутливості має місце у хворого?

A.Клітинноцитотоксичний

B.Гранулематозний

C.Імунокомплексний

D.Антитілозалежний

E. Анафілактичний

25 Хворий на гіпертонічну хворобу разом з безсольовою дієтою та з антигіпертензивними засобами, довгий час приймав гідрохлортіазид, що зумовило порушення електролітного балансу. Яке порушення внутрішнього середовища виникло у хворого?

A.Гіпермагніємія

B.Метаболічний ацидоз

C. Гіпохлоремічний алкалоз

D.Збільшення об'єму циркулюючої крові

E.Гіперкаліємія

26 В експерименті на кролику введення пірогеналу призвело до підвищення у тварини температури тіла. Яка з перерахованих речовин відіграє роль вторинного пірогену, що бере участь у механізмі виникнення лихоманкової реакції?

A.Піромен

B.Брадикінін

C.Гістамін

D. Інтерлейкін-1

E.Імуноглобулін

27 Хворий після перенесеного епідемічного паротиту схуднув, постійно відчуває спрагу, п'є багато води, відмічає часте сечовиділення, підвищений апетит, шкірний свербіж, слабкість, фурункульоз. У крові: глюкоза - 16 ммоль/л, кетонових тіл - 100 мкмоль/л; глюкозурія. Яке захворювання розвинулось у пацієнта?

A.Цукровий діабет недостатнього харчування

B. Інсулінозалежний цукровий діабет

C.Нецукровий діабет

D.Інсулінонезалежний цукровий діабет

E.Стероїдний діабет

28 У вагітної жінки акушер-гінеколог вимірює розміри таза. За допомогою циркуля була виміряна відстань між двома клубовими гребенями. Який розмір таза був визначений?

A. Distantia spinarum

B.Conjugata anatomica

C.Distantia throchanterica

D.Conjugata vera

E. Distantia cristarum

29 У хворого, прооперованого з приводу "гострого живота", сеча коричневого кольору, кількість індикану в сечі вище 93 ммоль/добу. Про що це свідчить?

A.Зниження інтенсивності знезараження амоніаку

B.Зниження активності ферментів орнітинового циклу

C.Збільшення швидкості окисного дезамінування ароматичних амінокислот

D. Збільшення інтенсивності гниття білків у кишечнику

E.Порушення фільтраційної здатності нирок

30 В експерименті необхідно оцінити рівень збудливості тканини. Для цього доцільно визначити:

A.Амплітуду ПД

B.Критичний рівень деполяризації

C. Поріг деполяризації

D.Потенціал спокою

E.Тривалість ПД

31 У людини системний артеріальний тиск дорівнює 120/65 мм рт.ст. Вигнання крові в аорту починається, якщо тиск у лівому шлуночку стане більшим за:

A.120 мм рт.ст.

B.10 мм рт.ст.

C. 65 мм рт.ст.

D.90 мм рт.ст.

E.100 мм рт.ст.

32До медико-генетичної консультації звернувся чоловік з кольоровою1 сліпотою. Це зчеплена

зХ-хромосомою рецесивна ознака. Яка імовірність появи в його родині дітей-дальтоників, якщо в генотипі його дружини такий алель відсутній?

A. 0%

B. 50% C. 25% D. 100% E. 75%

33При вивченні родоводу сім'ї, в якій спостерігається гіпертрихоз (надмірне оволосіння вушних раковин), виявлена ознака трапляється в усіх поколіннях тільки у чоловіків і успадковується від батька до сина. Визначте тип успадкування гіпертрихозу:

A.Зчеплений з Х-хромосомою домінантний

B.Аутосомно-рецесивний

C. Зчеплений з Y-хромосомою2

D.Аутосомно-домінантний

E.Зчеплений з Х-хромосомою рецесивний

34 У хворого діагностовано алкаптонурію. Вкажіть фермент, дефект якого є причиною цієї патології:

A.Глутаматдегідрогеназа

B.ДОФА-декарбоксилаза

1колірною (російською – цветовой, но не цветной слепотой!)

2Застарілі відомості. Насправді ознака аутосомна.

C.Фенілаланінгідроксилаза

D. Оксидаза гомогентизинової кислоти

E.Піруватдегідрогеназа

35 В ендокринологічне відділення надійшов хлопчик 8-ми років з ранніми вторинними статевими ознаками (розвинута мускулатура, волосяний покрив на обличчі і лобку). Функція якої залози порушена?

A.Вилочкова залоза

B.Передня частка гіпофізу

C.Задня частка гіпофізу

D. Шишкоподібна залоза

E.Щитоподібна залоза

36 Синтез глюкози з невуглеводних компонентів є важливим біохімічним процесом. Глюконеогенез з амінокислот найбільш активно відбувається за умов білкового харчування. Яка амінокислота з наведених є найбільш глюкогенною?

A.Лізин

B.Валін

C.Лейцин

D. Аланін

E.Ізолейцин

37 Жінка 32-х років померла в післяпологовому періоді. На розтині були знайдені ознаки гнійного ендометриту, гнійний тромбофлебіт вен матки, множинні абсцеси легень, абсцеси нирок і селезінки, апостематозний міокардит та гнійний менінгіт. Діагностуйте вид сепсису:

A.Септицемія

B.Хроніосепсис

C. Септикопіємія

D.-

E.Затяжний септичний ендокардит

38 У хворого порушення периферичного кровообігу, основою якого є обмеження припливу артеріальної крові. При цьому має місце збліднення даної ділянки, зниження місцевої температури. Це зумовлює:

A.Артеріальна гіперемія

B.Венозна гіперемія

C.Сладж-феномен

D. Ішемія

E.Лімфостаз

39 Сечокам'яна хвороба ускладнилася виходом камінця з нирки. На якому рівні сечоводу, найімовірніше, він може зупинитися?

A.В середній черевній частині

B.На 5 см вище тазової частини

C.У нирковій мисці

D.На 2 см вище впадіння в сечовий міхур

E. На межі черевної та тазової частин

40 У 12-річної дитини непереносимість ряду 1 харчових продуктів. Їх вживання викликає алергічну реакцію у вигляді висипань на шкірі, що сверблять. Який протигістамінний засіб слід призначити, щоб не заважати шкільним заняттям дитини?

A. Диклофенак

1 низки

B. Лоратадин

C.Димедрол

D.Еуфілін

E.Ефедрин

41 При дослідженні гостроти слуху в коваля виявили втрату слуху на 50% у діапазоні низьких частот і майже нормальну гостроту слуху в діапазоні високих частот. Порушення яких структур слухової системи призвело до такого стану?

A.Середня частина кортієвого органу

B. Кортієв1 орган - ближче до гелікотреми

C.М'язи середнього вуха

D.Кортієв орган - ближче до овального віконця

E.Барабанна перетинка

42 Знешкодження ксенобіотиків (лікарських засобів, епоксидів, ареноксидів, альдегідів, нітропохідних тощо) та ендогенних метаболітів (естрадіолу, простагландинів, лейкотрієнів2 ) відбувається в печінці шляхом їх кон'югації з:

A.Гліцином

B.S-Аденозилметіоніном

C.Аспарагіновою кислотою

D. Глутатіоном

E.Фосфоаденозином

43Жінка 45-ти років, перукар, скаржиться на болі у ногах, що з'являються після роботи, ввечері та вночі. При огляді хворої виявлено варикозне розширені вени на присередній поверхні гомілки та стегна. Яка вена та її безпосередні протоки розширені?

A.Стегнова

B.Передня великогомілкова вена

C.Мала підшкірна

D. Велика підшкірна

E.Глибока вена стегна

44У процесі ембріогенезу виникло пошкодження перших чотирьох сомітних ніжок справа. Розвиток якого з органів зазнає серйозних змін?

A.Підшлункова залоза

B.Правий наднирник

C. Пронефрос

D.Печінка

E.Селезінка

45 Подразнення правого блукаючого нерва спричинило різке сповільнення атріовентрикулярного проведення. На ЕКГ при цьому буде подовжений:

A.Зубець T

B.Інтервал R–R

C. Інтервал P–Q

D.Зубець P

E.Комплекс QRST

46 У лабораторному експерименті на собаці вивчали будову центральних відділів слухової сенсорної системи. Була зруйнована одна з структур середнього мозку. Собака втратив орієнтувальний рефлекс на звукові сигнали. Яка структура була зруйнована?

1Кортіїв

2лейкотриєнів

A.Чорна речовина

B.Червоне ядро

C.Верхні горбики чотиригорбикового тіла

D. Нижні горбики чотиригорбикового тіла

E.Ядра ретикулярної формації

47 На тлі тривалого введення гепарину у хворого розвинулась шлункова кровотеча. Назвіть специфічний антидот гепарину, який треба негайно застосувати:

A.Вікасол

B.Бемегрид

C. Протаміну сульфат

D.Дипіроксим

E.Натрію цитрат

48 Встановлено, що в клітинах організмів відсутні мембранні органели та їх спадковий матеріал не має нуклеосомної організації. Що це за організми?

A.Аскоміцети

B. Прокаріоти

C.Найпростіші

D.Віруси

E.Еукаріоти

49 У чоловіка 30-ти років перед операцією визначили групову належність крові. Кров резус-позитивна. Реакцію аглютинації еритроцитів не викликали стандартні сироватки груп 0 (I), А (II), В (III). Досліджувана кров належить до групи:

A.-

B.В (III)

C.А (II)

D.АВ (IV)

E. 0 (I)

50 Чоловікові 36-ти років за 2 тижні перед відрядженням до ендемічного за малярією району рекомендований прийом засобу, який порушує редуплікацію макромолекули ДНК плазмодіїв. Вкажіть цей препарат:

A.Тетрациклін

B.Сульфален

C.Сульфапіридазин

D.Хлоридин

E. Хінгамін

51 У лікарню потрапив хворий з розчухами на голові. При огляді виявлені комахи сірого кольору, довжиною 3 мм, із сплощеним у дорзовентральному напрямі тілом і трьома парами кінцівок. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Педикульоз

B.Демодекоз

C.Скабієс

D.Алергія

E.Ураження шкіри клопами

52 У жінки 22-х років через 5 годин після вживання морепродуктів на шкірі тулуба та дистальних відділів кінцівок з'явились маленькі сверблячі папули, які частиною зливаються між собою. Через добу висипка самовільно зникла. Назвіть механізм гіперчутливості, що полягає в основі даних змін:

A.Системна анафілаксія

B.Клітинна цитотоксичність

C. Атопія (місцева анафілаксія)

D.Антитілоопосередкований клітинний цитоліз

E.Імунокомплексна гіперчутливість

53 При мікроскопічному дослідженні стінки аорти виявлені атеросклеротичні бляшки, що проникають у середню оболонку, у товщі яких знаходяться дрібнозернисті аморфні маси, що містять кристали холестерину і краплі жиру, оточені сполучною тканиною. Назвіть мікроскопічну стадію морфогенезу атеросклерозу:

A.Ліпосклероз

B.Стадія доліпідних змін

C.Атерокальциноз

D. Атероматоз

E.Ліпоїдоз

54 При розтині тіла померлого чоловіка 65-ти років, який страждав на захворювання легень, патологічний процес переважно був локалізований у бронхах, де при гістологічному дослідженні були чітко видні залози, хрящові острівці та багаторядний циліндричний миготливий епітелій. В яких бронхах відбулися зміни?

A.Малі бронхи

B.Великі бронхи

C.Головні бронхи

D.Термінальні бронхіоли

E. Середні бронхи

55 Хвора 38-ми років надійшла до реанімаційного відділення в несвідомому стані. Рефлекси відсутні. Цукор крові - 2,1 ммоль/л. В анамнезі - цукровий діабет з 18-ти років. Яка кома має місце у хворої?

A.Кетоацидотична

B.Лактацидемічна

C.Гіперосмолярна

D. Гіпоглікемічна

E.Гіперглікемічна

56 При 1 мікроскопічному дослідженні біоптату шкіри виявляються гранульоми, які складаються з епітеліоїдних клітин, оточених в основному Т-лімфоцитами. Серед епітеліоїдних клітин розташовуються поодинокі гігантські багатоядерні клітини типу Пирогова-Лангханса. В центрі деяких гранульом виявляються ділянки казеозного некрозу. Кровоносні судини відсутні. Для якого захворювання характерні зазначені зміни?

A.Сифіліс

B.Сап

C.Риносклерома

D.Лепра

E. Туберкульоз

57 У людини параліч правої половини тіла. Яка звивина головного мозку уражена?

A.Gyrus supramarginalis

B.Gyrus temporalis superior

C. Gyrus precentralis sinister

D.Gyrus postcentralis dexter

E.Gyrus frontalis medius

1 Під час

Соседние файлы в папке Krok-1-ukr