Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.Регуляція дихання.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
92.16 Кб
Скачать

Локалізація і функціональна характеристика нейронів дц

В ДЦ виділяють 4 частини:

  1. Дорсальна респіраторна група нейронів (nucleus tractus solitarii) складається тільки з інспіраторних нейронів. Це R- нейрони - нейрони, які ритмічно генерують імпульси і R-нейрони - нейрони, які гальмують R. Забезпечують регуляцію дихання у спокою.

  2. Вентральна респіраторна група (nucleus ambiguus i n.retroambiguus). Складається з інспіраторних нейронів, які розташовані в ростральній частині, і експіраторних нейронів, які розташовані в каудальній частині. Забезпечують регуляцію дихання при форсованому диханні.

Нейрони вентральної групи працюють тільки при форсованому диханні.

  1. Пневмотаксичний центр розташований у верхній третині моста (nucleus parabronhialis) - впливає на нейрони дорсальної групи: гальмує R нейрони (посилює частоту дихання).

  2. Апнейстичний центр розташований у нижній третині моста - впливає на нейрони дорсальної групи: стимулює R нейрони (зменшує частоту дихання).

Механізм автономної ритмічної діяльності дц при спокійному диханні

Спокійне дихання забезпечуються нейронами дорсальної респіраторної групи. Вдих ініціюється активацією R нейронів. Від R нейронів ПД передається на -мотонейрони у спинний мозок сегменти С3-С4, від яких по діафрагмальному нерву до діафрагми, скорочення якої викликає вдих.

Від R нейронів імпульси передаються не тільки до -мотонейронів, а ще й на R-нейрони, викликаючи їх збудження. R-нейрони стимулюють (ІГН) (інспіраторно гальмівні нейрони). ІГН пригнічують R нейрони і вони припиняють генерацію ПД. Припиняється імпульсація на -мотонейрони. М'язи вдиху розслаблюються і відбувається видих.

Існування ІГН не доведене, але без них пояснити роботу ДЦ дуже складно. На роботу дорсальної інспіраторної групи впливає пневмотаксичний (ПТЦ) і апнейстичний центри (АПЦ). ПТЦ стимулює ІГН, чим зменшує тривалість вдиху і збільшує ЧД. АПЦ гальмує ІГН, чим збільшує тривалість вдиху і зменшує ЧД.

Механізм автономної ритмічної діяльності дц при форсованому диханні

У форсованому диханні бере участь і дорсальна, і вентральна група нейронів. Імпульси від R нейронів ідуть не тільки до інспіраторних м'язів і R-нейронам, а й до інспіраторних нейронів вентрального центру. Від них збудження надходить до -мотонейронів грудних сегментів спинного мозку і викликає скорочення додаткових інспіраторних м'язів, що веде до посилення вдиху. Від інспіраторних нейронів вентральної групи збудження передається на експіраторно стимулюючі нейрони (ЕСН), які збуджують експіраторні нейрони. Гальмування R нейронів дорсальної групи за часом співпадає зі збудженням ЕН вентральної групи. Від експіраторних нейронів (ЕН) імпульси ідуть до -мотонейронів грудних і поперекових сегментів спинного мозку і викликає скорочення експіраторних м'язів, що посилює видих.

Існування ЕСН не доведене, але без них пояснити роботу ДЦ важко.

При посиленому диханні і вдих, і видих активні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]