Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_lab_Komput_tehnika_2010_ukr.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

4 Загальна характеристика причин зависань,

ВІДМОВ І НЕСПРАВНОСТЕЙ

4.1 Мета роботи

Навчитися вирішувати задачі різного ступеня складності у реальних умовах експлуатації ПК. Ознайомитися із можливими причинами відмов та методами їх діагностування та вирішення

4.2 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

Як показує практика, до причин зависань, що найчастіше зустрічаються, відмов і несправностей комп'ютерів відносять:

– порушення контактів в апаратній частині ПК;

–-перегрів НІС (надвеликих інтегральних схем) електронних схем комп'ютера;

– розрив фольгарованих смужок багатошарових плат електроніки;

– вихід із ладу окремих вузлів, блоків, пристроїв ПК;

– фізичне стирання магнітного шару системної області твердого диска (вінчестера);

–-порушення цілісності системного програмного забезпечення із-за випадкового або навмисного стирання;

– зараження програмного забезпечення вірусами.

Існують й інші типи відмов, але їх можна віднести до тих що рідко зустрічаються або до екзотичних, користувачі називають їх “Глюком”. Якщо при перезапуску ПК завантаження програм і подальша робота комп'ютера носять нормальний характер, це означає, що відмова, або зависання, яке мало місце, можна віднести до епізодичного.

Тому перша порада користувачеві – перезавантажити комп’ютер. До апаратних причин відносять перші п'ять з перерахованих вище пунктів.

До програмних зависань і відмов відносяться 6-й і 7-й з вищеперелічених пунктів.

Теорія тестування і діагностики обчислювальних засобів розробляється ще з часів появи перших комп'ютерів. У цій області існує безліч напрацювань – спеціальні алгоритми пошуку несправностей в логічних схемах і пристроях, програмні і схемотехнічні засоби проведення діагностики і самодіагностики, тести перевірки масивів ОЗП. Персональні комп'ютери також мають вбудовані засоби тестування: при кожному запуску і "холодному" перезавантаженню, BIOS проводить спеціальну процедуру POST, яка повинна виявити несправності і попередити про них користувача. Але останніми роками розробка BIOS зупинилася, і сьогодні цей компонент системного ПО відповідає лише з ініціалізацію і початкове завантаження системи, а останні компоненти, включаючи POST, безнадійно застаріли. Тому вважатися на BIOS у питаннях тестування вже не можна.

Існують спеціальні утиліти для діагностування апаратних несправностей ПК. Адже вони час від часу можуть носити хаотичний характер. Наприклад, ”біта” планка ОЗП може викликати неконтрольоване перезавантаження системи чи її зависання лише у разі заповнення пошкодженої ділянки корисною інформацією, пошкоджений блок живлення в разі, якщо не вистачає його потужності, може викликати якісь проблеми лише вразі його навантаження більш значним рівнем споживання, аніж штатний режим. Тести, що виконують такі програми, називаються стрес тестами.

Проблема проведення швидкого і ефективного стресс-тестування ПК виникає і у професійних складальників, і у любителів оптимізації і розгону. Адже система має працювати не лише швидко, але і стабільно, інакше виконувати будь-яку роботу на ній буде неможливо – нестабільність означає ризик в одну мить втратити всі результати роботи, або навіть всю корисну інформацію на ПК. Але, на жаль, продуктивність і стабільність – дві якості, що взаємовиключаються.

Super PI – комп'ютерна програма, яка обчислює пі до вказаного ряду цифр після десяткової крапки – аж до максимуму 32 мільйонів. Вона використовує алгоритм Gauss-Legendre і є Windows портом програми, використаної Yasumasa Kanada в 1995, аби обчислити Пі до 232 цифри.

Вважається еталонною у світі оверклокерів для визначення стабільності ПК та у порівнянні його чистої облікової потужності.

S&M по суті є не лише тестовою, але і діагностичною, такою, що визначає джерело помилок. Вона не лише ефективно навантажує процесор, але і тестує його в різних режимах, фіксуючи помилки, а також перевіряє коректність роботи підсистеми пам'яті. Фактично S&M складається з двох модулів – тестування процесора і пам'яті, а також простого модуля тестування відеокарти, модулів моніторингу, налаштування, ведення журналу роботи.

MemTest – утиліта призначена для тестування надійності роботи оперативної пам'яті. При тестуванні оцінюється здатність пам'яті записувати і зчитувати дані. Є можливість задавати кількість мегабайт для тестування. Розробники рекомендують використовувати цю утиліту для тестування оперативної пам'яті при розгоні системи з метою виявлення відхилень і нестабільності роботи комп'ютера. MemTest особливо буде корисний при покупці нового комп'ютера, новій оперативній пам'яті або при зміні конфігурації машини. MemTest допоможе протестувати стабільність системи після внесених змін.

4.3 Порядок виконання роботи та методичні вказівки щодо її виконання

Запустити ПК. Завантажити операційну систему Windows чи UNIX. Запустити програму для стрес-тесту, задля визначення надійності та стабільності функціонування ПК.

Рисунок 4.1 – Головне вікно програми S&M

Виконати усі наявні тести. Результати проходження тестів занести у звіт.

4.4 Зміст звіту

Оформлення матеріалів звіту оговорюється у вступі до методичних вказівок.

Результати проведення тестування. Висновки щодо режимів тестування та надійності тестованого ПК.

4.5 Контрольні запитання та завдання

1. Що таке стрес - тест?

2. Основні причини виникнення збоїв?

3. Що покладено в основу програм для стрес-тестів?

4. Чому BIOS не здатний виконати повну перевірку ПК?

5.-Які відмови можуть бути викликані апаратною частиною, а які програмною?

6. В чому небезпека нестабільної роботи ПК?

7. Як стрес-тести впливають на ПК?

8. Чи може апгрейт ПК викликати його непрацездатність?

9. Що впливає на працездатність ПК?

10. Чому програми стрес-тестування завоювали популярність саме у оверклокерів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]