Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_lab_Komput_merezhi_2008.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.16 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО освіти і НАУКИ України

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

методичні вказівки

до лабораторних робіт з дисципліни

«КОМП’ЮТЕРНІ МЕРЕЖІ»

для студентів денної форми навчання

спеціальності 7.092704 – Видавничо-поліграфічна справа

ЗАТВЕРДЖЕНО

кафедрою ІУС.

Протокол №6 від 23.11.2007

Харків 2008

Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Комп’ютерні мережі» для студентів денної форми навчання спеціальності 7.092704 – Видавничо-поліграфічна справа / Упоряд.: С.С. Щербак, Д.І. Алексеев. – Харків: ХНУРЕ, 2008. – 32с.

Упорядники: С.С. Щербак,

Д.І. Алексеев

Рецензент: Кучеренко Є.І.,д-р техн. наук, професор кафедри ШІ.

ЗМІСТ

ВСТУП 6

1 МОДЕЛЮВАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ ЗАСОБАМИ 7

ПАКЕТУ MICROSOFT VISIO 7

2 ПРОЕКТУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ МЕРЕЖІ В АРХІТЕКТУРІ ETHERNET ЗАСОБАМИ ПРОГРАМНОГО ПАКЕТУ MS VISIO 10

3 ПРОЕКТУВАННЯ ТА ПЕРЕВІРКА ПРАЦЕЗДАТНОСТІ КОМП’ЮТЕРНОЇ МЕРЕЖІ З ВИКОРИСТАННЯМ ПАКЕТУ NETCRACKER 14

4 МОДЕЛЮВАННЯ РОБОТИ КОМП’ЮТЕРНОЇ МЕРЕЖІ 21

З ВИКОРИСТАННЯМ ПАКЕТУ NETCRACKER 21

5 ПОБУДОВА І АНАЛІЗ РОБОТИ БЕЗДРОТОВИХ КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ 28

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 32

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА............................................................................30

ВСТУП

Методичні вказівки призначені для набуття студентами практичних навичок побудови комп’ютерних мереж та оцінювання їх працездатності. Методичні вказівки містять необхідні для виконання лабораторних робіт дані, такі як методику роботи з програмними пакетами, необхідними для виконання робіт, завдання для робіт тощо.

Лабораторні роботи базуються на теоретичному матеріалі лекційних розділів і орієнтовані на формування у студентів знань про існуючі технології комп'ютерних мереж. Лабораторні роботи проводяться в комп'ютерних класах обчислювального центру і лабораторій кафедри.

Для отримання оцінки з кожної лабораторної роботи студент повинен оформити звіт про виконання лабораторної роботи, а також відповісти на контрольні запитання.

1 Моделювання комп’ютерних мереж засобами

ПАКЕТУ MICROSOFT VISIO

    1. 1.1 Мета роботи

Ознайомлення і вивчення загальних принципів побудови мереж та набуття практичних навичок проектування комп’ютерних мереж засобами прикладного програмного забезпечення Visio.

    1. 1.2 Методичні вказівки з організації самостійної роботи

Під час підготовки до лабораторної роботи необхідно вивчити рекомендовану літературу, лекційний матеріал з дисципліни та ознайомитися з функціональними можливостями програмного пакету MS Visio.

    1. 1.3 Опис лабораторної установки

Лабораторна робота виконується з використанням програмного пакету MS Visio на ЕОМ.

Вимоги до ЕОМ:

  • процесор Pentium 3 або вищий;

  • не менше 64 Мбайт оперативної пам'яті;

  • SVGA-дисплей;

  • Windows NT, 2000, XP.

    1. 1.4 Порядок виконання і методичні вказівки з виконання роботи

У процесі виконання лабораторної роботи вивчаються функціональні можливості програмного пакету Visio для проектування комп’ютерних мереж. У даній роботі необхідно дотримуватися такого алгоритму:

  1. Запустіть Visio.

  2. Виберіть тип рисунка – Network.

  3. З шаблонів (Template) виберіть Basic Network Diagram (Metric).

  4. На закладці Shapes виберіть пункт Background для встановлення заднього фону рисунка комп’ютерної мережі. Із запропонованих елементів вибираємо, наприклад, Background Geometric.

  5. Для установлення комп’ютерної техніки слід використати пункт Computers and Monitors закладки Shapes. З елементів цієї вкладки формується проект розташування комп’ютерів.

  6. Для встановлення комунікаційного (switch, hub, modem), а також іншого обладнання (принтерів, сканерів) скористайтесь пунктом Network and Peripherials.

  7. Для об’єднання комп’ютерів і комунікаційного обладнання в комп’ютерну мережу скористайтесь інструментом Connector tool (піктограмана основній панелі інструментів Visio) або інструментами рисування (Drawing Tools).

  8. Для опису комп’ютерного обладнання скористайтесь пунктом меню Properties, яке викликається натисканням на праву клавішу мишки на об’єкті комп’ютерної мережі (комп’ютери, принтери, тощо).

    1. 1.5 Завдання лабораторної роботи

1. Спроектувати комп’ютерну мережу з восьми комп’ютерів та серверу згідно з топологією «зірка». Два комп’ютери обладнати принтерами, один – сканером. Об’єднати комп’ютерне обладнання в мережу з використанням комунікаційного пристрою Switch. Для декількох комп’ютерів встановити модем для підключення до комп’ютерної мережі Internet. За результатами роботи підготувати звіт.

2. Спроектувати комп’ютерну мережу з восьми комп’ютерів та серверу згідно з топологією «кільце». Два комп’ютери обладнати принтерами, один – сканером та копіювальним пристроєм. Об’єднати комп’ютерне обладнання в мережу з використанням комунікаційного пристрою HUB. Для декількох комп’ютерів установити модем для підключення до комп’ютерної мережі Internet. За результатами роботи підготувати звіт.

3. Спроектувати комп’ютерну мережу з восьми комп’ютерів та серверу згідно з топологією «кільце». Два комп’ютери обладнати принтерами, один – сканером. Об’єднати комп’ютерне обладнання в мережу з використанням комунікаційного пристрою Switch. Для серверу встановити модем для підключення до комп’ютерної мережі Internet. За результатами роботи підготувати звіт.

4. Спроектувати комп’ютерну мережу з восьми комп’ютерів та серверу згідно з топологією «зірка». Два комп’ютери обладнати принтерами, один – сканером. Об’єднати комп’ютерне обладнання в мережу з використанням комунікаційного пристрою HUB. Для серверу встановити модем для підключення до комп’ютерної мережі Internet. За результатами роботи підготувати звіт.

5. Спроектувати комп’ютерну мережу з семи комп’ютерів та сервера згідно з топологією «кільце». Два комп’ютери обладнати принтерами, два – сканерами. Об’єднати комп’ютерне обладнання в мережу з використанням комунікаційного пристрою Switch. Для серверу встановити модем і телефон для підключення до комп’ютерної мережі Internet. За результатами роботи підготувати звіт.

6. Спроектувати комп’ютерну мережу з шести комп’ютерів та серверу згідно з топологією «зірка». Два комп’ютери обладнати принтерами, два – сканерами, два – багатофункційними пристроями. Об’єднати комп’ютерне обладнання в мережу з використанням комунікаційного пристрою Switch. Для серверу встановити модем і телефон для підключення до комп’ютерної мережі Internet. За результатами роботи підготувати звіт.

7. Спроектувати комп’ютерну мережу з дев’яти комп’ютерів та серверу згідно з топологією «зірка». Два комп’ютери обладнати сканерами і факсом, два – багатофункційними пристроями. Об’єднати комп’ютерне обладнання в мережу з використанням комунікаційного пристрою Switch. Для серверу встановити модем і телефон для підключення до комп’ютерної мережі Internet. За результатами роботи підготувати звіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]