Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_lab_Komput_tehnika_2010_ukr.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

3 Дослідження впливу настроювання bios

НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПЕРСОНАЛЬНОГО КОМП'ЮТЕРА

3.1 Мета роботи

Вивчення впливу настроювання BIOS на продуктивність персонального комп'ютера.

3.2 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

Під час підготовки до лабораторної роботи студенти повинні повторити відповідний лекційний матеріал і дані практичних занять. Ознайомитися з матеріалами, які наведені в літературі [1].

BIOS (англ. Basic Input/Output System — базова система введення/виведення [данних]) — є набором спеціальних підпрограм, які використовуються комп'ютерами архітектури x86 для ініціалізації компонентів персональної платформи, необхідних для її первинного завантаження та подальшої роботи. Такими є процесор, системна логіка (чіпсет), оперативна пам'ять, клавіатура, VGA - відеокарта та ін.

Фактично, це – перше програмне забезпечення, що виконується процесором. Оскільки на початковому етапі завантаження комп'ютера зовнішні пристрої недоступні, BIOS, у загальному випадку, зберігається незалежним від живлення персональної платформи чином – в NVRAM – пам'яті (від англ. Non Volatile, – не тимчасова). Для цього, як правило, використовується одна або декілька спеціальних мікросхем – пристроїв постійного зберігання даних, які розташовані на системній платі.

На застарілих платформах BIOS зберігався рівними частинами на двох мікросхемах: на одній – дані парних адрес (Even BIOS), на іншій — з непарних адрес (Odd BIOS). У деяких випадках в окремих мікросхемах зберігався VGA чи EGA BIOS, або ж BIOS дискового контролера: RLL, MFM, SCSI тощо.

Інколи сучасні комп’ютери використовують два пристрої для того, щоб на одному з них зберігати про всяк випадок резервну копію BIOS. Така технологія отримала назву Dual BIOS.

Виробники материнських плат розширюють стандартні функції BIOS, надаючи користувачам можливість самостійно задати частоту системної шини, напругу ядра процесора, тайминги оперативної пам'яті й деякі інші параметри. Такі моделі системних плат відомі під загальною назвою «оверклокерских» і користуються особливою популярністю на ринку.

Так чи інакше, практично будь-який параметр BIOS впливає на систему в цілому. Тому знання настроювань BIOS необхідно й тим користувачам, які не займаються оверклокингом, але хочуть домогтися максимальної продуктивності системи, не втративши в стабільності.

Настроювання BIOS

Засіб настроювання BIOS історично називається SETUP. Вхід у програму SETUP здійснюють натисканням клавіші DEL з появою перших системних повідомлень на екрані. У деяких випадках вхід виконують натисканням інших сполучень клавіш. Як правило, спосіб входу у режим SETUP вказується у другому знизу рядку першого текстового екрана, відображуваного процедурою POST.

Нижче наведено основні розділи настроювання BIOS, у тому числі ті що вішли в останню версію стандартного Phoenix-AWARD BIOS. Виробники материнських плат можуть змінювати назву розділів і конкретних параметрів, додавати власні параметри, однак у цілому запропонована нами інформація відповідає реальним варіантам BIOS.

Сучасні версії BIOS звичайно містять такі розділи.

Standard CMOS Features. Стандартні параметри CMOS.

Advanced BIOS Features. Розширені настроювання BIOS.

Advanced Chipset Features. Розширені настроювання чипсета.

Integrated Peripherals. Інтегровані пристрої.

Power Management Setup. Керування живленням PnP/PCI.

Configurations. Конфігурація шини PCI.

За наявності вбудованої системи контролю параметрів системної плати й компонентів звичайно вводиться відповідний розділ, наприклад PC Health Status. Іноді окремий розділ приділяється для «ручного» керування частотами системної шини й напругами ядра процесора, наприклад Frequency/Voltage Control.

Деякі фірми-виробники системних плат роблять іншу конфігурацію меню SETUP BIOS. Зокрема, можна зустріти такий варіант подання розділів меню:

• Main (аналог Standard CMOS Features);

• Advanced (поєднує функції меню Advanced BIOS Features, Advanced Chipset Features, Integrated Peripherals, Power Management Setup, PnP/PCI Configurations, Frequency /Voltage Control);

• Security (установка паролів користувача й адміністратора);

• Hardware Monitor (аналог меню PC Health Status);

• Exit (завантаження «зашитих» конфігурацій BIOS і варіанти виходу із засобу SETUP). Внутрішня організація в такому меню в принципі збігається з іншими варіантами подання параметрів BIOS, хоча назви деяких елементів можуть відрізнятися.

Засіб SETUP містить команди завантаження конфігурації, що запобігає помилки (Load Fail-Safe Defaults) і оптимальної конфігурації (Load Optimized Defaults). Окремі команди передбачені для установки паролів. Команда Set Supervisor Password викликає вікно встановлення пароля доступу до настроювань BIOS, команда Set User Password викликає вікно встановлення пароля завантаження системи.

Дві команди призначені для виходу із засобу SETUP. Команда Save & Exit Setup зберігає при виході зроблені зміни, команда Exit Without Saving при виході залишає BIOS у колишньому стані.

3.3 Порядок виконання роботи та методичні вказівки щодо її виконання

Увімкнути персональний комп'ютер. Як тільки на екрані монітора з'явиться повідомлення "Press Del to enter SETUP" – натисніть клавішу "Del" для входу в "SETUP". На екрані з'явиться головне вікно

Рисунок 3.1 – Головне вікно програми SETUP Award Software

Рисунок 3.2 – Головне вікно програми SETUP AMI

3.3.1 Визначити тип і основні параметри твердого диска, встановленого в даному ПК.

3.3.2 Зробити перевірку впливу на швидкість роботи відеокарти режиму Video ROM BIOS Shadow під керуванням Windows. Зробити висновки. Для дослідження застосувати утиліти SiSoft Sandra.

3.3.3 Повторити п. 3.3.1 для режимів:

– DRAM RAS Precharge Time;

– DRAM R/W Leadoff Timing;

– DRAM RAS to CAS Delay;

– DRAM Read Burst Timing;

– SDRAM CAS Latency;

– Fast CAS to RAS Delay;

– SDRAM DRAM Idle Timing;

– SDRAM RAS Precharge Timing.

3.3.4 Провівши зазначені тести, занести результати в таблицю досліджень.

Таблиця 3.1 – Результати досліджень

Найменування параметра

Значення

3.4 Зміст звіту

Оформлення матеріалів звіту оговорюється у вступі до методичних вказівок. У теоретичній частині треба навести:

– параметри твердого диска, встановленого на досліджуваному ПК.

В експериментальній частині навести:

– заповнену таблицю 3.1.

У висновках навести ступінь впливу кожного параметра на продуктивність системи.

3.5 Контрольні запитання та завдання

1. Для чого потрібний BIOS?

2. Які основні розділи присутні в BIOS?

3. Які основні опції розміщені в розділі Standard CMOS Setup?

4. Пояснити призначення параметра Video ROM BIOS Shadow.

5. Пояснити призначення параметра MA Wait State.

6. Пояснити призначення параметра DRAM RAS Precharge Time.

7. Пояснити призначення параметра DRAM R/W Leadoff Timing.

8. Пояснити призначення параметра DRAM RAS to CAS Delay.

9. Пояснити призначення параметра DRAM Read Burst Timing.

10. Пояснити призначення параметра SDRAM CAS Latency.

11. Пояснити призначення параметра Fast CAS to RAS Delay.

12. Пояснити призначення параметра SDRAM DRAM Idle Timing.

13. Пояснити призначення параметра SDRAM RAS Precharge Timing.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]