Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_magistr-2013-ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
275.46 Кб
Скачать

4 Оформлення матеріалів магістерської атестаційної роботи

4.1 Вимоги щодо оформлення пояснювальної записки

Пояснювальна записка оформлюється відповідно до вимог ДСТУ 3008-95 [4].

Пояснювальна записка готується переважно друкованим (машинним) способом на аркушах формату А4 (210 х 297 мм) та оформлюється у вигляді папки з твердою палітуркою.

Пишучи записку, слід дотримуватися таких розмірів полів: ліве, верхнє, нижнє – не менше 20 мм, праве – не менше 10 мм.

Мова пояснювальної записки – українська, російська або іноземна (за бажанням магістранта і за узгодженням з кафедрою).

Першою сторінкою пояснювальної записки є титульний аркуш (додаток Б), другий аркуш – завдання (додаток А). Титульний аркуш і завдання оформляються на бланках, що видає кафедра (або друкуються магістрантом відповідно до шаблону) та виконуються державною мовою.

4.2 Вимоги щодо оформлення графічної частини роботи

Графічні матеріали роботи виготовляються у формі плакатів, що обов’язково мають назву та які виконують на аркушах формату А4 і розміщують в окремому пластиковому швидкозшивачу з наскрізною нумерацією та титульним аркушем згідно зі зразком (додаток Е).

Крім того, магістрант додатково виготовляє 6 копій примірників графічних матеріалів, що роздаються під час захисту членам ДЕК.

Електронна копія графічної частини використовується у вигляді презентаційних матеріалів під час захисту МАР.

4.3 Вимоги щодо оформлення електронних копій матеріалів МАР

Електронні копії пояснювальної записки та графічної частини МАР мають бути записані на CD-носії у вигляді папки з назвою «МАР_ІУСТм_номер потоку_номер групи_прізвище магістранта (з великої малими літерами)_ім’я (велика перша літера)_по-батькові (велика перша літера)» з обов’язковими файлами doc«Пояснювальна_записка» таppt«Графічні_матеріали», а також (за необхідності) з іншими файлами, що з точки зору магістранта доцільно надати до МАР.

CD носій розміщується у конверті на внутрішньому боці нижньої палітурки пояснювальної записки.

5 Порядок подання роботи та її захист

5.1 Подання роботи до захисту

Виконана магістерська атестаційна робота надається науковому керівнику. Він остаточно перевіряє відповідність виконаної роботи завданню і вимогам, що були висунуті, складає письмовий відзив, у якому дає характеристику роботи магістранта (додаток Ж), і узгоджує з завідувачем кафедри дату попереднього захисту роботи на засіданні кафедри. Якщо результат попереднього захисту або висновок кафедри щодо магістерської атестаційної роботи негативний, то виписка з протоколу засідання кафедри передається декану факультету для ухвалення остаточного рішення.

Після проведення попереднього захисту керівник робить відповідне позначення на зворотному боці титульного аркуша роботи. Магістрант розміщує відзив у конверті з написом «Відзив» на внутрішній стороні верхньої палітурки пояснювальної записки.

По кожній атестаційній роботі призначаються два рецензенти: один з яких від університету, а інший – з низки провідних спеціалістів інших вузів або науково-дослідних закладів. Магістрант послідовно надає кожному рецензенту пояснювальну записку, графічний матеріал та відзив наукового керівника.

Після одержання рецензій (додаток И) магістрант також розміщує обидві рецензії у конверті з написом «Рецензії» на внутрішньому боці верхньої палітурки пояснювальної записки.

Повністю готова МАР (пояснювальна записка + графічний матеріал) разом з відзивом наукового керівника та рецензіями надається магістрантом завідувачу кафедри. Завідувач кафедри вирішує питання про допуск магістрантадо захисту роботи, про що робить відповідний запис на титульному аркуші пояснювальної записки. Після допуску до захисту робота подається в ДЕК.

Завідувач кафедри може не допустити магістранта до захисту атестаційноїроботи в тому випадку, якщо випускна робота виконана на дуже низькому рівні або не враховані усі вимоги до роботи. У цьому випадку питання вирішується на засіданні кафедри, а протокол засідання надаються декану.

Рекомендуються такі терміни надання робіт на завершальному етапі магістерської підготовки (до дня захисту):

  • надання роботи на підпис науковому керівнику – за 10–7 днів;

  • попередній захист – за 9–6 днів;

  • надання роботи на рецензію – за 5 днів;

  • надання роботи на підпис завідувачу кафедри – за 3 дні;

  • надання підписаної завідувачем кафедри роботи в ДЕК – за 1 день.

5.2 Захист магістерської атестаційної роботи

Захист атестаційних робіт проводиться на засіданні ДЕК за участю не менше половини складу комісії при обов'язковій присутності голови комісії.

Розклад роботи ДЕК, узгоджений з її головою і затверджений з подання декана факультету керівництвом університету, складається не пізніше, ніж за місяць до початку захисту магістерських атестаційних робіт.

Для наукової доповіді магістранту надається не більше 15 хвилин. Захист однієї роботи, як правило, не має перевищувати 30 хвилин. Під час захисту потрібно використовувати друкований та електронний графічний матеріал. Друкований презентаційний матеріал роздається членам ДЕК під час захисту.

Після доповіді магістрант відповідає на запитання членів ДЕК і присутніх на засіданні. Відповіді на питання членів ДЕК і присутніх мають бути короткими і не виходити за межі порушеної в проекті проблеми.

У ДЕК розглядаються рецензії і відзив керівника. Магістранту надається можливість відповісти на зауваження рецензентів.

ДЕК на своєму закритому засіданні приймає відповідне рішення про оцінку знань, виявлених під час захисту МАР. При визначенні оцінки МАР приймається до уваги рівень наукової, практичної і теоретичної підготовки магістранта. Результати захисту МАР оголошуються після засідання ДЕК у той же день після оформлення протоколів засідання.

Повторний захист МАР з метою підвищення оцінки не дозволяється.

За результатами захисту МАР, участі магістранта в науково-дослідній роботі за весь період навчання ДЕК може рекомендувати випускника до надходження в аспірантуру.

Магістрант, що одержав незадовільну оцінку під час захисту МАР, відраховується з університету і йому видається академічна довідка. У цих випадках ДЕК встановлює, чи може магістрант надати на повторний захист МАР з доробкою або він зобов'язаний узяти нову тему, визначену кафедрою. Магістрант, що не захистив МАР, допускається до повторного захисту атестаційної роботи протягом трьох років після закінчення університету.

Магістрантам, що не захищали МАР з поважної причини (документально підтвердженої), ректором університету може бути подовжений термін навчання до наступного терміну роботи ДЕК, але не більше, ніж один рік.