Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія загальноосвітньої школи I.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.55 Mб
Скачать

1917–1920Рр. – Чорнухинська школа-гімназія;

В лютому 1918 року Рада Народних Комісарів РРФСР прийняла постанову про увіковічнення пам'яті видатних діячів минулих часів Російської держави. У їх числі й наш земляк, видатний український філософ, композитор, педагог, поет Г.С.Сковорода, чиє ім'я було присвоєно Чорнухинській школі-гімназії.

1920–1922рр. – соціально-економічна школа;

1922–1930рр. – сільськогосподарська професійна школа їм. Г.С.Сковороди. В цьому ж році до 200-річчя з дня народження Г.С.Сковороди на садибі профшколи було встановлено бюст філософа.

19311934рр. – сільськогосподарський технікум;

1934р. –Чорнухинська середня школа ім. Г.С.Сковороди.

  З 17 вересня 1941р. по 17 вересня 1943р Чорнухи перебували під гітлерівською окупацією. Відразу після визволення, навчання в школі було відновлено і вже в 1944 році з 10 класу було випущено 11 учнів, у 1945р. - 8 учнів. У перший післявоєнний рік школу закінчили 12 учнів. З серпня 1959 року наша школа перейменована в Чорнухинську 11 – річну середню школу з виробничим навчанням ім. Г.С.Сковороди. Кількість учнів зростала, в старому приміщенні стало тісно, тому поряд було збудоване нове приміщення, яке прийняло учнів 2 жовтня 1972 р. Школу очолював  Гречаний Василь Трохимович. 

  Будівля 1903 року і надалі продовжує функціонувати та давати путівку в життя своїм вихованцям. За свою історію школа випустила зі своїх стін 58500 випускників, з них - 187 медалістів.

  Нове приміщення школи  збудоване  у  жовтні 1972 року. 

  У 1989 році перед фасадом школи встановлено пам'ятник славній партизанці – розвідниці, випускниці школи 1941 року - Ленізі Бугорській, а на фасаді старої школи в 1984 році відкрито меморіальну дошку на честь славної землячки.

 Наша школа сьогодні: - 447 учнів. - 40 учителів, з яких 5 «учителів-методистів», 11- старші вчителі, 26 - вчителі вищої категорії, - працює 8 методичних об'єднань: української і російської мови, української та зарубіжної літератури, суспільних наук і географії, іноземної мови, математики, фізики, інформатики, астрономії, біології і хімії, фізичної культури, ЗВ, ОБЖ, трудового навчання, учителів початкових класів, класних керівників. - у школі навчається 444 учні, до послуг яких фізичний, хімічний, біологічний, географічний, історичний, музичний кабінети, 2 кабінети інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання, української та зарубіжної літератури, математики, образотворчого мистецтва, спортивний зал, майстерні по дереву та металу; чудова їдальня; уроки патріотичного виховання проводяться в музеї історії школи; уроки незалежності України дали поштовх до створення кімнати народознавства.

   Школа дала путівку в життя відомому історику і статистику Л.В.Падалці, вченому, доктору ветеринарних наук М.В.Наконечному, докторові технічних наук П.А.Борсуку, доктору педагогічних наук, професору кафедри Національного педагогічного університету ім.М.П.Драгоманова О.Г.Ярошенко, письменникам В.С.Мирному та Н.І.Букало, екологу, викладачу кафедри ботаніки та фізіології рослин Сумського державного аграрного університету Л.Г.Шеремет, художниці Л.М.Зуб, заслуженому працівникові культури України І.М.Гаврисю, доктору філософії, математики, викладачеві Харківського авіаційного інституту М.О.Жуку, лауреатові Національної премії України ім.Т.Шевченка В.Я.Стадниченку, будівельникові-орденоносцю В.Г.Туркові та багатьом іншим.   Школа має свої традиції, успіхи і проблеми, живе повноцінним життям.