Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія держави та права України.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
330.24 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України Донецький національний університет Кафедра державно- правових дисциплін

Історія Держави та права України

плани семінарських занять, завдання для індивідуальної та самостійної роботи студентів, список літератури

(за вимогами кредитно-модульної системи)

Донецьк - 2010

ББК: Х8 р. 30

Історія держави і права України: Плани семінарських занять, завдання для індивідуальної та са­мостійної роботи студентів, список літератури (за вимогами кредитно-модульної системи): для студентів спеціальності «Правознавство» / Упор.: Л.О. Крутова, В.А. Рибалко. - Донецьк: ДонНУ, 2010. - 35 с.

Упорядники: Л.О. Крутова, канд. істор. наук, доц.

В.А. Рибалко, канд. істор. наук, доц.

Відповідальний за випуск В.А. Малига, канд.юрид.наук, доц.

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні

кафедри державно-правових

дисциплін

Протокол № 11 від 15.06.2010

© Донецький національний університет, 2010

© Л.О. Крутова, В.А. Рибалко, 2010

ЗМІСТ

Передмова

5

I.

Структура програми навчального курсу «Історія держави та права України»

6

II.

Організація учбового процесу

6

III.

Розподіл годин навчального курсу за кредитно – модульною системою

8

IV.

Плани семінарських занять

10

V.

Завдання для індивідуальної роботи студентів

15

VI.

Завдання для самостійної роботи студентів

18

VII.

Порядок оцінювання знань з історії держави та права України

29

VIII.

Список учбової літератури

31

IX.

Список рекомендованої літератури

32

ПЕРЕДМОВА

Навчальний курс «Історія держави та права України» - складова циклу фундаментальних і профорієнтаційних дисциплін. Вивчення його передбачає набуття знань про закономірності виникнення, розвитку і функціонування держави і права на території України на всіх етапах еволюції суспільства. Пропонований навчальний курс нерозривно пов'язаний з такими навчальними дисциплінами, як: «Історія України», «Історія держави і права зарубіжних країн», «Теорія держави і права», «Судові і правоохоронні органи України», «Конституційне право», «Історія римського права» та іншими.

Вивчення історії держави та права України здійснюється на основі кредитно-модульної системи, яка покликана забезпечити високий рівень знань студентів, вироблення в них навичок і вмінь самостійно вивчати й аналізувати сучасні процеси державо- і правотворення в Україні, підвищити конкурентоздатність майбутніх фахівців.

Учбовий курс «Історія держави та права України» викладається у першому семестрі. У відповідності з вимогами міністерства освіти і науки України навчальний план передбачає використання різних форм роботи. Крім прослуховування лекцій, студенти зобов'язані систематично готуватися до семінарських занять і своєчасно самостійно опрацьовувати частину програми.

Пропонована методичка складається з планів семінарських занять, завдань для індивідуальної та самостійної роботи студентів і списку літератури. Програма з історії держави та права України розрахована на студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними програмами підготовки бакалаврів.

І. СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ

«ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ ТА ПРАВА УКРАЇНИ»

Для вивчення історії держави та права України студентам спеціальності 0601 «Правознавство» виділено 142,62 години. З них на лекції – 54 години, семінарські заняття – 36 годин, самостійну роботу студента – 52,62 години. Вивчення учбового курсу закінчується підсумковим контролем у формі екзамену.

ІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ УЧБОВОГО ПРОЦЕСУ

Лекції читає викладач-лектор. Студенти уважно його слухають, сприймаючи інформацію, виділяють з почутого головне і занотовують у спеціальному зошиті для лекцій. Важливо постійно, чітко і логічно вести свої записи. Під час підготовки до екзамену, семінару, виконуючи завдання для індивідуальної та самостійної роботи студента, вам доведеться час від часу повертатися до них.

До семінарського заняття студенти готуються вдома або в читальному залі за планом, запропонованим викладачем. Спочатку треба ознайомитись з відповідним розділом учбової, а іноді й рекомендованої, літератури. Потім у спеціальному зошиті для семінарських занять дати письмову відповідь на кожне питання плану семінару.

Семінарське заняття проводиться в аудиторії під керівництвом викладача. Він визначає порядок розгляду всіх питань плану семінару. Студенти, спираючись на свої записи, послідовно висвітлюють тему семінарського заняття, аналізують історико-юридичні явища, роблять узагальнення й висновки.

Значне місце в учбовому процесі відведено самостійній роботі студента (СРС). Ця форма роботи передбачає самостійне виконання кожним студентом завдань, викладених у пропонованому методичному посібнику. Вони виконуються в процесі опрацювання учбової літератури у письмовій формі у зошиті для СРС. Важливо виконувати таку роботу своєчасно і систематично, щоб засвоєння кожної теми відбувалося паралельно в усіх формах : одні питання – на лекціях, другі – на семінарі, треті – під час виконання завдань по СРС. У результаті буде формуватися цілісне сприйняття кожної теми й загалом усього курсу.

Програма курсу з історії держави і права України складається з двох модулів. Вони сформовані за проблемно-хронологічним принципом. Модуль І охоплює давній, середньовічний та новий періоди ІДПУ, а модуль ІІ - новітній період історії держави та права України.