Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Екологічне право 2013.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
533.5 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки,

молоді та спортуУкраїни

Донецький національный

університет

Економіко-правовий

факультет

Методичні рекомендації

до вивчення курсу

«ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО»

для студентів денної форми навчання

спеціальності «Правознавство»

Донецьк 2013

ББК

Методичні рекомендації до вивчення курсу «Екологічне право» для студентів денної форми навчання спеціальності «Правознавство» / Укл. А. Г. Бобкова, В. В. Воронін, Є. О. Липницька. – Донецьк: ДонНУ. – 2013.

Методичні рекомендації до вивчення курсу «Екологічне право» включають: анотацію дісципліни, вимоги до знань і вмінь студентів, тематичний план, поділ курсу на тематичні блоки та змістовні модулі, оцінювання студентів за кредитно-модульною системою, робочу програму курсу, завдання для практичних занять, нормативно-правові акти, підручники та навчальні посібники, контрольні питання, тематику курсових, дипломних та магістерських робіт.

Укладачі А.Г. Бобкова, проф., д.ю.н.

В. В. Воронін, ст. викладач

Є. О. Липницька, асистент

Від. за випуск А.Г. Бобкова, проф., д.ю.н.

© А.Г. Бобкова, В. В. Воронін, Є. О. Липницька, 2013

© Донецький національний університет

ВСТУП

Методичні вказівки розроблені для студентів спеціальності "Правознавство" денної форми навчання до вивчення курсу "Екологічне право", що базується на знаннях цивільного, адміністративного, кримінального права.

Метою курсу "Екологічне право" є закріплення теоретичних знань і формування практичних навичок застосування законодавства в області раціонального природокористування, охорони навколишнього природного середовища та екологічної безпеки.

Виконання практичних завдань і аналіз конкретних ситуацій дозволить студентам оволодіти навичками систематизації й аналізу екологічного законодавства, підготовки необхідних документів, проектів рішень для вирішення екологічних і пов'язаних з ними майнових спорів.

Методичні вказівки містять вступ, тематичний план курсу, робочу програму, критерії оцінювання знань студентів, тематику семінарських (практичних) занять, практичні завдання, індивідуальні завдання, методичні рекомендації з організації самостійної роботи, список літератури і нормативно-правових актів, контрольні питання за курсом для підготовки до іспиту, зразкову тематику курсових, дипломних та магістерських робіт.

Анотація дисципліни

Умовно екологічне право можна поділити на загальну та особливу частини. У загальній частині вивчаються: поняття, предмет, метод, система екологічного права, джерела екологічного права, екологічні права та обов’язки громадян, право власності та користування природними ресурсами, правові засади управління природокористуванням та охороною навколишнього природного середовища, економіко – правовий механізм в галузі екології, юридична відповідальність в сфері екології, правове забезпечення екологічної безпеки, правовий режим зон надзвичайних екологічних ситуацій. В особливій частині вивчаються правове регулювання охорони та використання окремих природних ресурсів, а саме, земель, вод, надр, рослинного світу, лісу, тваринного світу, атмосферного повітря, а також правові засади формування, збереження та раціонального використання національної екологічної мережі України, правовий режим поводження з відходами.

Вивчення курсу "Екологічне право" включає:

цикл лекцій зі складних проблемних тем курсу;

семінарські заняття з загальнотеоретичних проблем курсу;

практичні заняття з питань правового регулювання використання і охорони окремих природних ресурсів;

виконання самостійної роботи;

виконання контрольних робіт, що включають завдання з основних частин навчального курсу (у тому числі й за темами, що вимагають самостійного вивчення) та які є основною формою підсумкового контролю.